Briljant plan Pogacar en Alaphilippe slaagt niet; Ewan klopt Démare in massasprint Tirreno Wielrennen
Wielrennen

Briljant plan Pogacar en Alaphilippe slaagt niet; Ewan klopt Démare in massasprint Tirreno

Briljant plan Pogacar en Alaphilippe slaagt niet; Ewan klopt Démare in massasprint Tirreno

Caleb Ewan heeft de derde etappe in de Tirreno-Adriatico gewonnen. In een lang saaie etappe maakte Tadej Pogacar er met een aanval nog een leuk laatste uur van. De Sloveen kon een massaspurt desondanks niet ontlopen. Ewan klopte daarin Arnaud Démare.

Een heuvelachtige rit van 170,6 kilometer werd door een sterke kopgroep aangegrepen om er iets van te maken. Taco van der Hoorn (Intermarché), bergkoning Davide Bais, Mirco Maestri (beide EOLO), Luca Rastelli (Bardiani), Edoardo Zardini en Mattia Bais (beide Drone-Hopper Androni) vonden elkaar. Maestri was van hen de hoogst geklasseerde in het klassement, op 1.22 minuten van Filippo Ganna. De Italiaan van EOLO-Kometa reed zo een hele tijd virtueel in de leiderstrui. De voorsprong van de zes steeg maximaal naar een kleine vijf minuten.

Ewan onderuit, UAE Team Emirates zet aan

Davide Bais bleef tot de eerste klim van de dag bij de kopgroep. Toen La Foce was gerond en Bais z'n bergpunten binnen had, liet hij lopen. De overige vijf vroege vluchters zagen hun voorsprong snel teruglopen, door toedoen van Alpecin-Fenix en BikeExchange-Jayco. Zij kregen later ook nog hulp van Movistar. Lotto Soudal zagen we niet op de voorposten voor sprinter Caleb Ewan. De Australiër ging in de tweede helft van de koers ook nog onderuit, maar kon na een fietswissel verder.

Lang was het status quo in de koers, tot bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer plots UAE Team Emirates naar voren kwam. De ploeg van Pogacar gaf plots stevig gas en de al niet al te grote voorsprong van de vroege vlucht was zo als sneeuw voor de zon verdwenen. Op 47 kilometer van de streep was alles terug bijeen, maar wat nu? UAE Team Emirates nam even was gas terug, zij hadden wat ze wilden. Op 27 kilometer van de streep lag de tussensprint voor de bonificatieseconden en het was Pogacar die daar op een heuveltje de volle buit pakte. Drie seconden voor hem, Marc Soler en Julian Alaphilippe zaten ook voorin.

Groep van vier zorgt voor leuke finale

De tussensprint bleek de aanzet voor de coupe van de dag. Soler reed zich leeg voor Pogacar, die met Alaphilippe plots een flinke kloof had op het peloton. Vanuit het pak probeerden Mikel Landa en Tao Geoghegan Hart de oversteek te maken in een heuvelachtige fase en van die twee slaagde Geoghegan Hart knap in die missie. Daarmee hadden we met Pogacar, Soler, Geoghegan Hart en Alaphilippe vier man voorop en nog twintig kilometer voor de wielen. In het peloton namen Alpecin-Fenix, Groupama-FDJ en Lotto Soudal het heft in handen.

Omdat het parcours niet echt lastig was, reden de vier vooraan niet ver weg. Ze pakten maximaal een half minuutje, maar dat verschil liep al snel terug. Achttien kilometer te gaan, vijftien seconden en meerdere ploegen die in het peloton wel wilden rijden. De vier kleppers vooraan konden toch niet weg blijven? Nee, zo was inderdaad het antwoord. We bedankten de vier heren voor hun heerlijke inspanning, maar op de vlakke wegen kon een massasprint niet uitblijven. In de laatste tien kilometer hadden de treintjes alle tijd om hun leadout voor te bereiden,

Uitslag etappe 3 Tirreno-Adriatico 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws