Brown zegeviert in slopende etappe Ceratizit Challenge, Van Vleuten blijft leider Wielrennen
Wielrennen

Brown zegeviert in slopende etappe Ceratizit Challenge, Van Vleuten blijft leider

Brown zegeviert in slopende etappe Ceratizit Challenge, Van Vleuten blijft leider

Grace Brown heeft de derde etappe van de Ceratizit Challenge by la Vuelta gewonnen. De Australische reed in de finale samen weg met Elise Chabbey en bleef een kleine groep met Annemiek van Vleuten voor. In de sprint was Brown haar medevluchter vervolgens de baas.

Na haar machtsgreep van donderdag begon Annemiek van Vleuten met een voorsprong van bijna twee minuten op Elisa Longo Borghini aan de derde etappe. Net als etappe twee kende de rit van vrijdag de nodige hoogtemeters, al viel de zwaarte van de klimmen mee. Ook voerde de finale vooral over vlakke wegen.

Aanvallers kansloos door snoeihard tempo

De openingsfase was lastiger. Voor de eerste klim - de Alto de Hijas (3,7 km aan 6,7 procent) - was het nog geen renster gelukt om te ontsnappen. Ook op de klim lukte het niemand, al was het niet door een gebrek aan pogingen.

Het tempo lag heel hoog, waardoor het peloton meerdere keren in stukken brak. De tweede en laatste klim - Hoces de Barcena (18,7 km aan 3,2 procent) - was inmiddels al begonnen. Opnieuw probeerden verschillende rensters te ontsnappen, waaronder Nina Buijsman en Lucinda Brand. Niemand mocht echter weg, ook niet de nummer twaalf van het klassement Mavi García.

Het bleef echter onrustig en na de García gingen ook andere vrouwen hoog in het klassement zich roeren. Als eerste demarreerde Katarzyna Niewiadoma. Vervolgens trok Demi Vollering door. Daarna was het weer García die het probeerde. De tweede poging van de Spaanse had meer succes. Ze sloeg een gat van zo'n vijftien seconden richting de top van de klim.

Groep dunt uit op lange klim

Ondanks dat de Hoces de Barcena niet steil was, zorgde het hoge tempo voor een slijtageslag. Het peloton telde nog maar rond de twintig rensters. Dat kwam mede door Vollering, die de rest een hoog tempo oplegde. Dat deed ze in functie van Lotte Kopecky, die een grote kans had om de rit te winnen. Het was echter alle hens aan dek toen onder meer Van Vleuten vlak voor de top versnelde om het gat naar García weer te dichten.

Na de klim volgde geen afdaling, maar bleven de vrouwen tot de finish op een plateau rijden. Naast Kopecky was het ook wereldkampioene Elisa Balsamo gelukt om stand te houden in de voorste groep. Qua sprintsnelheid was de Italiaanse van Trek-Segafredo de beste in de groep.

De koers controleren voor Balsamo was echter lastig voor Trek. Het onrustige koersverloop zette zich voort. Slag om slinger werd er gedemarreerd. Uiteindelijk lukte het Grace Brown van FDJ-SUEZ om een verschil te maken. Amber Kraak (Jumbo-Visma) sprong de Australische achterna en wist na een knappe achtervolging vooraan aan te sluiten. De twee pakten een mooie voorsprong van een halve minuut.

De achtervolgende groep reed echter hard door over het ongenadige parcours; verschillende rensters moesten laten lopen op de Spaanse wegen, die af en toe nog smerig omhoog liepen. De voorsprong van Brown en Kraak smolt als sneeuw voor de zon. Intussen moesten Kopecky en Balsamo met een groepje rensters lossen.

Tweede keer wel raak voor Brown

Zodoende reden er nog veertien rensters vooraan, waar Van Vleuten tempo maakte. Met Arlenis Sierra nog één ploeggenote bij zich had. De Cubaanse was met het ontbreken van Kopecky en Balsamo één van de snelste vrouwen vooraan. De rest wilde echter niet met Sierra naar de streep. Wederom was het García die op een hellend stuk versnelde. Sierra moest daardoor lossen, maar kon - omdat het stilviel - weer terugkeren.

Met nog acht kilometer te gaan ging Brown opnieuw. Deze keer kreeg ze Elise Chabbey met zich mee. De twee liepen snel uit naar een voorsprong van 25 seconden op de achtervolgende groep, waar Balsamo en Kopecky weer aansloten. De samenwerking bij de achtervolgers was ver te zoeken. De voorsprong bleef stabiel, enkel door aarzeling konden ze nog worden ingelopen. Hun voorsprong bleek voldoende, waarna Brown in de sprint sterker bleek dan Chabbey. Van Vleuten finishte bij de achtervolgsters en behield de leiding in het algemeen klassement.

Uitslag etappe 3 Ceratizit Challenge 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws