Carapaz wint bizarre regenrit in Ronde van Catalonië na aanval van 125 (!) kilometer Wielrennen
Wielrennen

Carapaz wint bizarre regenrit in Ronde van Catalonië na aanval van 125 (!) kilometer

Carapaz wint bizarre regenrit in Ronde van Catalonië na aanval van 125 (!) kilometer

Richard Carapaz heeft na een dubbelaanval met Sergio Higuita in de stromende regen een ontzettend zwaarbevochten rit in de Ronde van Catalonië gewonnen. Higuita is de nieuwe leider.

Met slechts 132 waren ze, de renners die nog van start gingen in de zesde etappe van de Ronde van Catalonië. De hele dag regen zorgde ervoor dat enkele renners met klachten niet meer op de fiets stapten: onder meer Alejandro Valverde, Michael Woods, Neilson Powless en Odd Christian Eiking besloten het voor gezien te houden.

Carapaz wint bizarre regenrit in Ronde van Catalonië na aanval van 125 (!) kilometer
Alejandro Valverde ging niet meer van start

Koers ontploft meteen

Dat was een verstandige beslissing, want de koers ontbrandde vanaf de start. Steven Kruijswijk probeerde het vlak na het startschot en werd opgevolgd door ploegmaat Rohan Dennis, maar op de Coll de les Lebres spatte alles uiteen. Leider Almeida kreeg het moeilijk, terwijl Carapaz, Luke Plapp (beiden INEOS) en Higuita (BORA-hansgrohe) afstand namen en de top van die col als eerste bereikten.

Achter hen een groep van tien klassementsrenners, maar nog verder daar weer achter pas Almeida en zijn mannen. Die moesten ontzettend hard aan de bak om deze scheve situatie recht te zetten, met nog 120 kilometer voor de boeg in de regen. Plapp kon de twee Zuid-Amerikanen echter niet meer bijhouden, terwijl de achtervolgende groepen samenklitte. De strijd Higuita/Carapaz vs. de grote groep leek een oneerlijke te zijn.

De twee bewezen echter het tegendeel: van vijftig seconden gingen we naar anderhalve minuut en zelfs naar bijna drie minuten. UAE volop in de indrukking, maar wat een indrukwekkend staaltje van Higuita en Carapaz was dit. Als twee verzopen jaguars denderden ze naar kustplaats Cambrils.

Interessante strijd tussen Zuid-Amerikanen en peloton

In het peloton rookte Almeida zijn mannen één voor één op, maar de voorsprong van de twee vooraan bleef intact. Rui Costa, Marc Soler, George Bennett; ze kregen er slechts een handvol seconden vanaf bij UAE. Op een gegeven moment kregen ook andere klassementsrenners schrik: Uno-X reed er toch een minuutje vanaf, terwijl enkele sprinters wisten aan te haken in het peloton.

Carapaz wint bizarre regenrit in Ronde van Catalonië na aanval van 125 (!) kilometer
Ook Marc Soler kreeg het gat niet dicht

Onder meer Daryl Impey en Kaden Groves hadden plots weer serieus uitzicht op de dagzege, daar ze mee in het peloton konden dat op 1.50 minuut van de twee vluchters de laatste klim over kwam. Met de laatste vijftien vlakke kilometers zeker geen onoverkomelijke klus, en al helemaal niet in deze knotsgekke rit.

Knotsgekke rit met knotsgek einde

In de afzink van de klim schreef Juan Ayuso een nieuw deel van het wedstrijdverhaal: hij daalde het sterkste van allemaal en pakte zelfs een gat op het peloton, waardoor de overige klassementsrenners plots een nieuw probleem erbij hadden. De jonge Spanjaard gooide alles in de strijd in de afdaling, waardoor de hele groep opnieuw verbrokkelde.

Op het vlakke gedeelte kwam alles in de achtergrond bij elkaar, maar het peloton zat de twee koplopers met een achterstand van 1.30 minuut nog steeds op de hielen. Het beloofde nog een nagelbijter van een finale te worden.

Carapaz en Higuita hielden echter knap stand, in de wetenschap dat ze in de achtergrond ook allemaal al veel krachten verspeeld hadden. De Ecuadoriaan en Colombiaan konden op die manier strijden om de ritzege aan de finish, die ze dubbel en dik verdiend hadden na deze inspanning van formaat.

Uitslag etappe 6 Ronde van Catalonië 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws