Cepeda klopt Storer in sprint-à-deux in tweede rit Tour de l'Ain, Australiër al vallend over de meet Wielrennen
Wielrennen

Cepeda klopt Storer in sprint-à-deux in tweede rit Tour de l'Ain, Australiër al vallend over de meet

Cepeda klopt Storer in sprint-à-deux in tweede rit Tour de l'Ain, Australiër al vallend over de meet

Jefferson Alexander Cepeda (EF Education-EasyPost) mag zich de winnaar van de tweede etappe in de Tour de l'Ain, die over 124 kilometer van Saint-Vulbas naar Lagnieu trok, noemen. De Ecuadoriaan klopte de ultra-actieve Michael Storer (Groupama-FDJ) in een sprint-à-deux, na een vermakelijke slotfase. Storer ging na zijn jump tegen het asfalt, maar zijn verwondingen leken mee te vallen.

Een dag nadat Groupama-FDJ-sprinter Jake Stewart in de ouverture-sprint als een duveltje uit een doosje kwam opzetten en Emmanuel Morin en Nacer Bouhanni naar respectievelijk de tweede en derde plaats verwees, was het vooral klimmen wat de klok sloeg in de tweede rit van de driedaagse rittenkoers in Frankrijk. Onderweg stonden er drie gecategoriseerde beklimmingen op de rol. Dat waren achtereenvolgens de Col des Fosses (6 kilometer aan 5,7 procent), de Côte de Seillonnaz (5,8 kilometer aan 5,2 procent) en de Col de Portes (7,8 kilometer aan 6,6 procent). Het laatste obstakel, waarvan de top op vijftien kilometer van de finish lag, was duidelijk de zwaarste. Spanning leek zodoende gegarandeerd.

Het was een drietal renners dat een vrijgeleide ontving van het peloton, dat hoofdzakelijk werd aangevoerd door EF Education-EasyPost (voor Carthy). Het was Mads Kristensen (Leopard) die net als in etappe één mee was voorin. Waar hij maandagmiddag nog aan een solo-onderneming bezig was, kreeg de Scandinaviër nu Thomas Devaux (St Michel - Mavic - Auber93) en Maxime Jarnet (Van Rysel - Roubaix Lille Métropole) met zich mee. Het trio werkte goed samen, totdat Kristensen op de flanken van de Seillonnaz gelost werd. Even later was ook Jarnet aan de beurt, waarmee Devaux automatisch de eenzame leider werd. Intussen was het peloton al flink uitgedund op die voorlaatste klim.

Carthy gooit knuppel als eerste in het hoenderhok, maar gaat tegen asfalt in afdaling van Col de Portes; Cepeda klopt Storer in sprint-à-deux en boekt dubbelslag

Ondanks dat hij zich kranig weerde, was ook de 26-jarige Devaux er op negentien kilometer van de meet aan voor de moeite. Dat geschiedde dus op Col de Portes, die ongeveer voor de helft bedwongen was. Direct na de inrekening van Devaux was het topfavoriet Carthy die er vandoor ging. Hij zorgde weliswaar voor een fikse schifting, maar wist niet echt weg te geraken. Een gat werd wel geslagen toen Carthys ploegmakker Cepeda demarreerde. Als gevolg daarvan bleven enkel de twee EF-boys, Storer en Elissonde over. Storer had daar echter weinig zin, daar hij continu bleef aanvallen op de steilste stroken van de col van eerste categorie.

Het doorlopende aanvallen van Storer kostte Elissonde regelmatig de kop, maar de kleine Lidl-Trek-coureur wist zich telkens terug te vechten. Storer zat als gevolg van zijn aanvallen immers klem in de 'EF-klem' en liet het tempo weer zakken. Net voor de top probeerde de 26-jarige Australiër het nog maar eens, met wederom twee roze jongens in zijn wiel tot gevolg. In de glibberige afdaling wist Elissonde niet terug te keren en leek de koers uit te gaan draaien op een twee-tegen-een-sprint, ware het niet dat Carthy op drie kilometer van de meet onderuit ging in een gladde bocht. Een sprint tussen Cepeda en Storer volgde. Het was de Zuid-Amerikaan die nipt sneller was dan de Oceaniër, die ook nog eens tegen de grond ging in de sprint. Cepeda slaat met zijn triomf een heuse dubbelslag en gaat als klassementsleider van start in de slotetappe van woensdag.

Uitslag etappe 2 Tour de l'Ain 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws