Kooij klopt Van den Berg en Moschetti in vierde rit Ronde van Polen, Merlier zevende Wielrennen
Wielrennen

Kooij klopt Van den Berg en Moschetti in vierde rit Ronde van Polen, Merlier zevende

Kooij klopt Van den Berg en Moschetti in vierde rit Ronde van Polen, Merlier zevende

Olav Kooij heeft victorie gekraaid in de vierde etappe van de Ronde van Polen. De jonge Nederlander van Jumbo-Visma was de allersnelste in de massasprint. Hij verwees landgenoot Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost) en de Italiaan Matteo Moschetti (Q36.5 Pro Cycling) naar respectievelijk de tweede en derde plaats. Tim Merlier moest genoegen nemen met een zevende plaats.

Daags na de 'sprint heuvelop-zege' van thuisrijder Rafal Majka (UAE Team Emirates) stond de tweede en laatste sprintkans in de Poolse rittenkoers op het wielermenu. In de bijna 200 kilometer lange rit waren namelijk amper noemenswaardige obstakels opgenomen, waardoor alle heren uit het spurtersgilde de etappe van Strzelin naar Opole met donkerrood hadden omcirkeld in hun persoonlijke routeboekjes. Menig wielerfan rekende op een nieuw sprintduel tussen Merlier en Kooij, net zoals dat zich in de ouverture had voorgedaan.

Valpartij schrikt peloton op

Al vroeg in de koers kozen vijf renners het hazenpad. Voor de derde dag op rij was Lidl-Trek-coureur Jacopo Mosca aanwezig in de tête de la course. Hij kreeg Yevgeniy Gidich (Astana Qazaqstan Team), Sebastian Schönberger (Human Powered Health), Norbert Banaszek (Poolse nationale selectie) en Patryk Stosz (Poolse nationale selectie) met zich mee. Opvallenderwijs was het uitgerekend Mosca die zich had bedacht en zich vervolgens weer liet inrekenen door het peloton, waardoor er weer een kopgroep van vier ontstond. Het peloton vond het vooralsnog allemaal wel welletjes en gaf het kwartet zo'n drie minuten de ruimte.

Op zo'n 125 kilometer van de finish werd het peloton opgeschrikt door een fikse valpartij. Daarbij gingen een aantal bekende namen tegen de vlakte, onder wie Lenny Martinez, Oscar Riesebeek en Koen Bouwman. De meesten konden hun weg echter wel vervolgen, waarna het standaard 'peloton achtervolgt kopgroep-scenario' zich verder voordeed.

Verslag loopt verder onder tweet.

Peloton maakt zich rustig klaar voor massasprint, die uiteindelijk triomfantelijk wordt gewonnen door Kooij, Merlier zevende

In de niet al te verheffende etappe zat het er met nog 25 kilometer te gaan op voor de vier dappere dodo's voorop. Hoofdzakelijk Jumbo-Visma (zonder de niet gestarte Jos van Emden) was daar debet aan. De Nederlandse succesformatie zette duidelijk alles op alles om een sprintzege met Kooij te realiseren. Ook Soudal Quick-Step stak zo nu en dan een handje toe in de achtervolging op de vier koplopers, die eigenlijk de gehele middag aan een gevecht tegen de bierkaai bezig waren.

Alles en iedereen kon zich opmaken voor een koninklijke sprint in de pittoreske straten van Opole. In die massaspurt was het Kooij die wel heel gemakkelijk naar de zege wist te snellen. Met meerdere fietslengtes voorsprong verwees hij zijn landgenoot Marijn van den Berg naar de tweede plaats. Moschetti vervolledigde het podium.

Uitslag etappe 4 Ronde van Polen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws