Champoussin verrast Roglic en co in voorlaatste rit Vuelta; Haig duwt López van podium Wielrennen
Wielrennen

Champoussin verrast Roglic en co in voorlaatste rit Vuelta; Haig duwt López van podium

Champoussin verrast Roglic en co in voorlaatste rit Vuelta; Haig duwt López van podium

De bizarre voorlaatste rit in de Vuelta is een prooi geworden voor Clément Champoussin. De Fransman van AG2R Citroën verraste in de finale de overgebleven klassementsrenners na een werkelijk waar tumultueuze rit, waarin Jack Haig de top drie op zijn kop zette.

De Vuelta 2021 zou de Vuelta 2021 niet zijn als er weer sprake was van een ziedend begin. Meteen vanaf de start werd er weer slag om slinger gedemarreerd, wat uiteindelijk resulteerde in een kopgroep van zestien renners, waarin Team DSM weer ruim aanwezig was.

De Duitse formatie had Romain Bardet, Michael Storer en Chris Hamilton vooraan zitten, die werden vergezeld door Matteo Trentin, Ryan Gibbons (UAE-Team Emirates), Sylvan Moniquet (Lotto Soudal), Mikel Bizkarra (Euskaltel), Daniel Navarro (Burgos-BH), Clément Champoussin, Lilian Calmejane, Stan Dewulf (AG2R Citroën), Floris De Tier (Alpecin-Fenix), Mark Padun (Bahrain), Nick Schultz (BikeExchange), Jesús Herrada (Cofidis) en Jan Hirt (Intermarché).

Peloton heeft plots de gang erin

De zestien koplopers kregen ruim twaalf minuten van de mannen van Jumbo-Visma, die zich geen moment druk maakten over de mannen vooraan. Bij INEOS Grenadiers dachten ze daar op tachtig kilometer van de meet anders over; Salvatore Puccio en Tom Pidcock trokken de kar en zorgden ervoor dat de voorgift van de twaalf binnen mum van tijd halveerde naar zes minuten.

Het bleek de voorbode van een lange en hectische finale, waarin Adam Yates en Egan Bernal haasje-over speelden om het podium te bereiken. Ook in de kopgroep barstte er een helse strijd los, met Bardet, Storer, Champoussin en Padun in de hoofdrol.

Een groepje met Gino Mäder, Jack Haig, Enric Mas, Adam Yates en Roglic reed op zo’n 55 kilometer van de finish weg, waardoor nummer drie López in de verdediging werd gedrukt met Bernal lachend op zijn wiel. Haig en Mäder pakten die gouden kans met beide handen aan en draaiden López op die manier een loer. Met name de Zwitser reed zich volledig leeg, maar dat moest López, die geen steun kreeg, in de achtergrond ook.

Strijd op twee fronten

Haig reed binnen tien kilometer zijn Colombiaanse rivaal virtueel van het podium, die stilletjes aan de wanhoop nabij was. Ook Sepp Kuss, de nummer acht van het klassement, kreeg een draai om zijn oren. López probeerde tegen te stribbelen, maar gooide op veertig kilometer van de meet de handdoek in de ring toen hij al volledig naar huis was gereden door de Bahrain-mannen en op vier minuten van zijn mede-podiumkandidaten reed.

Vooraan was het ondertussen ook een komen en gaan, met Gibbons die het in zijn uppie probeerde en één minuut uitliep op de overige koplopers, waar nog wel wat klimgeweld aanwezig was. Zij zagen echter Haig en co naderen, terwijl Gibbons vooraan stug bleef doorduwen en meer en meer tijd pakte. Kregen we dan een verrassing met de Zuid-Afrikaan?

Ondertussen kregen we een interessant koersfeit door: López zou kortstondig gestopt zijn om zijn frustratie te uiten, waarna ploegleider Patxi Vila hem moest overtuigen om weer op te stappen. De Colombiaan weigerde, waarna ook Imanol Erviti zich meldde om mentale bijstand te verlenen. Even later kwam het bericht; abandon López.

Klassementsrenners maken er heerlijke show van

Terwijl de groep-Bardet werd opgerold door de klassementsrenners, hield de dappere Gibbons met nog zes kilometer te gaan één minuut over van zijn voorsprong. Een aanval van Yates zette de boel echter in brand, Roglic, Haig en Mas volgden. Roglic leek op zijn gemakje rond te fietsen dichtte gaatje voor gaatje met schijnbaar gemak.

De arme Gibbons bleef er voor rijden en hield geloof doordat de vier achter hem alleen maar naar elkaar keken, met surplaces tot gevolg. Uiteindelijk was het zeer verrassend de kleine Bizkarra die vanuit de achtergrond op en over de favorieten ging, maar weer bij de lurven werd gegrepen door Yates. Die zorgde er ook voor dat Gibbons definitief werd bijgehaald.

In de voorlaatste kilometer werden de Grote Vier overrompeld door een sterke Champoussin, waarop de klassementsmannen weer naar elkaar keken. De Fransman pakte met de klap twintig seconden en knalde zo zeer verrassend naar zijn eerste profzege. Roglic werd even later tweede.

Uitslag etappe 20 Vuelta a España 2021

Lees etappe 20 Vuelta a España 2021 terug in ons liveblog

Leest u via de app? Klik dan op deze link!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws