'Chantage' in gokreclame-rel treft boze Lefevere in de portemonnee: 'Als het moet, gaan we naar Europa' Wielrennen
Wielrennen

'Chantage' in gokreclame-rel treft boze Lefevere in de portemonnee: 'Als het moet, gaan we naar Europa'

'Chantage' in gokreclame-rel treft boze Lefevere in de portemonnee: 'Als het moet, gaan we naar Europa'

Patrick Lefevere heeft zich vastgebeten in een rel in België rond het verbieden van gokreclames. De ploegbaas van Soudal-Quick Step maakt momenteel - net als veel andere bedrijven en sportploegen - gebruik van gokbedrijven als sponsoren, maar dat wordt in België rap aan banden gelegd.

De overheid wil het reclame maken voor gokken per 1 juli 2023 totaal verbieden, maar wel met één uitzondering: overheidsbedrijf Lotto (Nationale Loterij) mag z'n werkzaamheden wél blijven voortzetten. Lefevere kan daar met z'n hoofd niet bij. Hij stapt, samen met meerdere mensen uit het Belgische voetbal, wielrennen, basketbal en de sportevenementensector naar de rechter. 'Wat we hopen te bereiken? Dat deze maatregel teruggedraaid wordt', aldus Lefevere in Het Laatste Nieuws.

Volgens Lefevere wordt er namelijk met twee maten gemeten door de overheid. 'Ik begrijp dit voorstel niet: is dit omdat er verkiezingen aankomen in 2024? Moet de populariteit van een aantal politici dringend omhoog? We leggen ons hier niet bij neer. Als het moet, gaan we naar Europa. Zeg me wat het verschil is met de Nationale Loterij. Ik las begin deze maand op HLN dat de Nationale Loterij de wekelijkse stortingslimiet voor online gokken verlaagd heeft van 300 naar 200 euro. Voor online ‘gokken’, zo staat het er. Ik was echter aan de start van de E3 Harelbeke deze morgen: daar stond een gokkraam.'

Reclameverbod op gokken in België definitief per 1 januari 2028

Lefevere heeft naar eigen zeggen niets tegen Lotto als partij, maar wel als de maatregelen hem direct in de portemonnee treffen. Het verbod op gokreclames zal in de sport over enkele jaren worden uitgesmeerd, met 1 januari 2028 als harde deadline voor een totaalverbod voor professionele sportorganisaties. 'Dit is oneerlijke concurrentie. Jannie Haek (CEO van de Nationale Loterij, red.) heeft dit dossier in gang gezet, hij heeft de regering dertig miljoen euro geboden om gokreclame te verbieden. Dat is niet meer lobbyen, dat lijkt meer op chantage.'

2 claps
2 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws