Chaos en spektakel troef in GP Denain: sprinter Molano wint, Van Dijke schiet uit pedaal en wordt tweede Wielrennen
Wielrennen

Chaos en spektakel troef in GP Denain: sprinter Molano wint, Van Dijke schiet uit pedaal en wordt tweede

Chaos en spektakel troef in GP Denain: sprinter Molano wint, Van Dijke schiet uit pedaal en wordt tweede

Juan Sebastián Molano heeft de GP Denain op zijn naam geschreven. De Colombiaan van UAE-Team Emirates was na een spectaculaire koers de sterkste man uit een kopgroep van vijf. Tim van Dijke (Jumbo-Visma) en Timo Kielich (Alpecin-Deceuninck) mochten ook mee naar het podium, waarbij Van Dijke naar plek twee sprintte na uit zijn pedaal te zijn geschoten.

Het eerste gedeelte van de koers was vlak en nodigde uit om een sterke kopgroep samen te stellen. Acht man waagden het erop. Paul Lapeira (AG2R Citroën Team), Louis Barré (Arkéa Samsic), Luca De Meester (Bingoal-WB), Benjamin Perry (Human Powered Health), Gilles De Wilde (Team Flanders-Baloise), Maël Guégan (CIC U Nantes Atlantique), Maxime Jarnet (Go Sport-Roubaix Lille Métropole) en Théo Delacroix (St Michel-Mavic-Auber93) gingen ervandoor en pakten maximaal vijf minuten voorsprong.

Jumbo-Visma controleert, maar Kooij valt vooraan even weg

Achter de kopgroep was het Jumbo-Visma dat de touwtjes in handen had. De Nederlandse formatie hield het gat onder controle tot aan de kasseien en daar begon de koers eigenlijk opnieuw. Het tempo ging flink de lucht in en meer ploegen meldden zich aan het front. De voorsprong van de kopgroep begon daardoor langzaam maar zeker te slinken. Vooral UAE-Team Emirates probeerde met Jumbo-Visma het peloton hard over de eerste steentjes te laten banjeren.

Voor verschillen zorgde het in eerste instantie niet, al was het wel traditioneel dringen om in positie te blijven. Op de derde strook ging het mis en vond achterin het peloton de eerste grote valpartij plaats. Favorieten lagen er niet bij en Jumbo-Visma trok nog maar eens door. Onder andere Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic), toch één van de outsiders, werd wel opgehouden en moest al een flinke inspanning leveren om terug te keren.

Wie anders dan Taco van der Hoorn (Intermarché Circus-Wanty) trachtte echt de knuppel in het hoenderhok te gooien. Op hetzelfde moment had Olav Kooij (Jumbo-Visma) het even lastig, maar hij werd in eerste instantie gered door het feit dat er veel naar elkaar gekeken werd. De Nederlander keerde kortstondig met de groep van Hofstetter terug in het peloton, maar reed weer op achterstand toen hij achter een nieuwe valpartij zat. Van der Hoorn wist ondertussen geen gaatje te slaan.

Dewulf laat zich zien en dendert een mesthoop in, Boasson Hagen en Molano beresterk

Stan Dewulf (AG2R Citroën Team) was de volgende die het probeerde en daar zat al een grotere motor op. Het probleem was dat de oorspronkelijke kopgroep nog teruggepakt moest worden. Dat kon Dewulf niet in zijn uppie en dus mislukte ook deze poging. Groupama-FDJ nam nadien bijna uit wanhoop het initiatief, terwijl een tweede groep met Kooij en Hofstetter opnieuw wist terug te keren.

Het gat met de kopgroep mocht dan wel kleiner zijn, toch hielden ze lange tijd op knappe wijze twee minuten voorsprong. Uiteindelijk zorgden de versnellingen van Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies) en Mikkel Bjerg (UAE-Team Emirates) voor een kentering in de zaak. Het duo snoepte onder andere met Molano (UAE-Team Emirates), Van Dijke en Van der Hoorn (ja hoor, daar is hij weer) binnen no time anderhalve minuut van het tijdverschil af. Dewulf zat ook mee, maar de Belg reed keihard een mesthoop in en verdween vooraan.

Jumbo-Visma controleerde op een kleine achterstand het peloton voor Kooij, maar slaagde er nét niet in om het gat te dichten. Dat kwam onder andere door de laatste kasseistrook, die er ontzettend slecht bij lag. Verschillende renners en zelfs een motor gingen tegen de grond en de controle was weer zoek. Vooraan kon Van der Hoorn niet meer volgen, waardoor er vijf overbleven. Zij gingen uitmaken wie er ging winnen.

Bjerg reed zich helemaal leeg om Molano goed af te zetten, maar het ging bijna mis doordat Van Dijke uit zijn pedaal schoot. De Nederlander moest nadien achter Molano aan en kwam er niet meer overheen. De Colombiaan was simpelweg de snelste sprinter. De Belgische Kielich was ook meegeslopen en werd knap derde.

Uitslag GP Denain 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws