Chaos troef in UAE Tour: Merlier wint na waaierspektakel en lang beraad eerste etappe, Yates en Kuss verliezen tijd Wielrennen
Wielrennen

Chaos troef in UAE Tour: Merlier wint na waaierspektakel en lang beraad eerste etappe, Yates en Kuss verliezen tijd

Chaos troef in UAE Tour: Merlier wint na waaierspektakel en lang beraad eerste etappe, Yates en Kuss verliezen tijd

Tim Merlier heeft de chaotische eerste etappe van de UAE Tour op zijn naam geschreven. Waaiers zorgden voor een spectaculair koersverloop, waarna de Belg van Soudal-Quick Step na lang beraad nipt de sterkste bleek in de gereduceerde sprint. Teamgenoot Remco Evenepoel deelde in de dadendrang de eerste tik uit aan Adam Yates (UAE-Team Emirates). De regerend wereldkampioen pakte ongeveer vijftig seconden op zijn Engelse concurrent.

Louis Meintjes (Intermarché Circus-Wanty) waarschuwde er van tevoren met een tweet al voor: de vlaggetjes stonden strak in de Emiraten. Dat bleek. Het peloton schoot als een komeet uit de startblokken en na een kilometer was alles in stukken geregen. Onder andere Sepp Kuss en Callum Scotson (Team Jayco AlUla) waren betrokken bij een vroege valpartij en reden al snel op achterstand. Evenepoel en Pello Bilbao (Bahrain Victorious) zaten wel in de voorste groep, dat bestond uit ongeveer 25 renners.

Vooral voor Kuss waren de druiven zuur. De Amerikaan zat na zijn val theoretisch gezien in het grote peloton, maar van een gat dichtrijden was absoluut geen sprake. Het tijdsverschil werd alleen maar groter en kwam op een gegeven ogenblik boven de vier minuten uit. Ondertussen lag Antwan Tolhoek (Trek-Segafredo) ineens op de grond. De Nederlander was flink gehavend, maar kon wel zijn weg vervolgen.

Strijd tussen Evenepoel en Yates laait vroeg op

Ook Yates en UAE-Team Emirates hadden werk te doen. De Engelsman zat in het tweede groepje en leek relatief gemakkelijk terug te gaan keren. Zijn ploeggenoten en co kregen het gaatje in eerste instantie echter niet dicht en bleven op vijftig seconden achterstand steken. UAE kreeg hulp uit onverwachte hoek. Kopman Evenepoel mocht dan in dienst van Soudal-Quick Step wel voorin zitten, maar sprinter Merlier niet. De Belgische formatie deed een duit in het zakje in de achtervolging, terwijl Evenepoel volle bak reed om de voorsprong te behouden. Het leverde gekke beelden op.

Merlier zat er niet, maar toch waren er flink wat sprinters die de schiftingen hadden overleefd. Zo waren Sam Bennett, Elia Viviani (INEOS Grenadiers) en Olav Kooij (Jumbo-Visma) wel van de partij. Hun ploegen vonden het allemaal wel prima en voorzagen Evenepoel van hulp. Het lukte het groepje van Yates en Merlier desalniettemin toch om het verzet te breken.

Soudal-Quick Step verrast UAE-Team Emirates opnieuw, Groenewegen mist de boot

Iedereen had een flink jasje uitgedaan, want na de samensmelting ging het tempo er volledig uit. Dat bood de kans voor het grote peloton om het gat kleiner te maken. Wat heet, het gat werd teruggebracht tot op dertig seconden. Er was maar één ploeg ontevreden over de gang van zaken: Soudal-Quick Step. Nu Merlier terug was, kon er opnieuw iets geprobeerd worden. De Belgische formatie bracht de boel opnieuw op gang en binnen no time lag de kopgroep weer in stukken. Grootste slachtoffer? U raadt het al: Yates. Ook de sprinters Bennett (BORA-hansgrohe), Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla) en Arnaud Démare (Groupama-FDJ) misten de boot.

Het verschil tussen de groepjes ging richting een halve minuut, terwijl het grote peloton moedeloos moest toezien hoe ook zij weer te kakken werden gezet. UAE perste er intussen voor de tweede keer een flinke achtervolging uit. Het bleek een mooie oefening voor de ploegentijdrit van morgen. Terugkeren was, mede door de solide samenwerking vooraan, alleen niet meer mogelijk. Sterker nog, het peloton haalde hen bij. Yates, ploeggenoot Jay Vine, Kuss en Jakob Fuglsang (Israel Premier Tech) verloren daardoor vijftig seconden op Evenepoel en Bilbao.

De sprinters in de kopgroep gingen uitmaken wie de dagzege zou grijpen. Bilbao reed zich de tandjes voor zijn klassement én teamgenoot Phil Bauhaus, terwijl ook Merlier, Mark Cavendish (Astana), Caleb Ewan (Lotto-Soudal) en Olav Kooij (Jumbo-Visma) wel in waren voor een potje sprinten. Merlier werd door lead-out Bert van Lerberghe op ideale wijze afgezet, waarna het een tweestrijd met Ewan werd. De Belg won met een late jump op de streep, al was het niet te zien op de finishfoto. De organisatie kwam pas na een paar minuten met uitsluitsel. Merlier was degene die kon juichen.

Uitslag etappe 1 UAE Tour 2023

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news