Chaves vertrekt na acht (!) jaar bij BikeExchange en kiest voor EF Education-NIPPO Wielrennen
Wielrennen

Chaves vertrekt na acht (!) jaar bij BikeExchange en kiest voor EF Education-NIPPO

Chaves vertrekt na acht (!) jaar bij BikeExchange en kiest voor EF Education-NIPPO

Esteban Chaves hoorde bij de meubelen van Team BikeExchange, maar de Australische ploeg en de Colombiaanse klimmer gaan dan toch echt uit elkaar. Na acht seizoenen vol pieken en dalen, hoopt Chaves bij EF Education-NIPPO de benen uit zijn beste dagen terug te vinden.

Chaves kwam na 2013 over van het procontinentale Team Colombia en tekende als 23-jarig broekie bij Orica-GreenEDGE. Bij die ploeg, die later ook nog Orica-BikExchange, Orica-Scott, Mitchelton-Scott en dus Team BikeExchange zou heten, haalde Chaves grote successen. Hij won drie etappes in de Giro d'Italia, twee in de Vuelta a España, hij zegevierde in 2016 in de Ronde van Lombardije en in datzelfde jaar werd hij tweede in de Giro en derde in de Vuelta.

De afgelopen jaren kampte Chaves met veel tegenslagen, van de Ziekte van Pfeiffer tot aan crashes en blessureleed. Zijn ritzege in de Giro d'Italia van 2019 luidde echter wel zijn comeback in. Chaves reed in veel wedstrijden weer met de besten mee, maar het ontbrak aan inhoud om het drie weken vol te houden. Zijn beste prestatie was een dertiende plaats in de Tour de France van dit jaar, op bijna 38 minuten van winnaar Tadej Pogacar.

Chaves wilde al jaren naar EF Pro Cycling

Team BikeExchange had kennelijk ook twijfels en wees Chaves de deur. Die gaat nu zijn geluk zoeken in een ploeg waar al zoveel Zuid-Amerikanen rijden. EF Education-NIPPO was om die reden al enkele jaren een doel voor de klimmer, zo geeft hij toe. 'Ik wilde al enkele jaren voor EF rijden. Je ziet van buitenaf dat het een grote familie is, waar iedereen gedreven is door de passie voor fietsen. Met Juanma Garate heeft de ploeg een sportief directeur van wie ik als renner altijd onder de indruk was en ik ben blij dat ik eindelijk een paar Colombiaanse teamgenoten heb.'

EF Education-NIPPO heeft met Rigoberto Urán, Diego Andrés Camargo en Daniel Arroyave nog drie Colombianen onder contract voor 2022. Sergio Higuita koos voor een avontuur bij BORA-hansgrohe, een leegte die Chaves zal moeten vullen. 'We geloven erin dat Esteban nog enkele geweldige jaren kan hebben. Hij heeft zijn gezondheidsissues overwonnen en is weer een stuk constanter. Nu moet hij dat om zien te zetten in overwinningen. Hij past in de natuur van ons team, waarbij de persoon van een renner altijd op één staat', aldus ploegbaas Jonathan Vaughters.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws