Concurrentie, bedankt! Wederopstanding Bardet krijgt verder gestalte, mannen uit top vijf plots in gevaar Wielrennen
Wielrennen

Concurrentie, bedankt! Wederopstanding Bardet krijgt verder gestalte, mannen uit top vijf plots in gevaar

Concurrentie, bedankt! Wederopstanding Bardet krijgt verder gestalte, mannen uit top vijf plots in gevaar

Bij dsm-firmenich PostNL zitten ze al twee weken in een ongekende achtbaan van emoties, maar de Nederlandse ploeg vangt de slotweek van de Giro d'Italia aan met een ambitie die nog altijd kaarsrecht overeind staat. Vraag niet hoe, maar Romain Bardet ging zondag als nummer zeven van het algemeen klassement de rustdag in en blijft dus in de race voor een dikke top tien.

De Fransman kwam naar de Giro met klassementsambities, helemaal nadat hij in de Tour of the Alps over uitstekende benen beschikte en hij dat bevestigde met een tweede plaats in Luik-Bastenaken-Luik. In het openingsweekend ging het echter mis voor Bardet, die kampte met maagklachten en zodoende al minuten verloor in de eerste twee pittige etappes.

Een klassement leek moeilijk te worden, maar Bardet zat op dag acht en tien mee in de vlucht en pakte zo kostbare tijd terug. Hij reed tevens een puike tijdrit op dag zeven en ging zodoende de tijdrit op dag veertien in als nummer zes van het klassement. De biljartvlakke race tegen de klok lag Bardet duidelijk een stuk minder. Hij gaf 3.24 minuten toe op winnaar Filippo Ganna en daarmee anderhalf á twee minuten op veel van z'n concurrenten. In het klassement zakte hij van zes naar acht.

'Als ik eerlijk ben, ben ik een beetje teleurgesteld over vandaag. Ik had op meer gehoopt', aldus een eerlijke Bardet na zijn tijdrit, via de officiële kanalen van dsm-firmenich PostNL. 'Ik moet dit achter me laten en kijk uit naar het volgende hoofdstuk van de Giro, als we de hoge bergen in gaan. Er is nog steeds veel om voor te racen in de komende etappes en ik ben gemotiveerd om met de ploeg te blijven vechten.'

Lees verder onder foto!

romain bardet
Romain Bardet

Bardet was teleurgesteld na tijdrit

Dat zei ook Gijs Leemreize, in gesprek met In de Leiderstrui. De 24-jarige Nederlander klaagde een week geleden bij deze website nog over fysiek ongemak, zoals zoveel renners van dsm-firmenich PostNL kwakkelden met hun gezondheid in de eerste weken. Dat lijkt nu voorbij. 'Ik voelde me na de eerste rustdag al veel beter en ik zat al een keer mee in de vlucht. Het goede gevoel komt wel weer terug en met de zware etappes die er nog aankomen, hoop ik nog van waarde te kunnen zijn.'

Een goede Leemreize, die kan Bardet wel gebruiken in de bergetappes die nog komen gaan. Dat begon al op zondag, toen er 222 kilometer en ruim 5.700 hoogtemeters stonden te wachten. 'Ik kijk er wel naar uit, ook naar hoe de koers gaat verlopen. Worden er tactische spelletjes gespeeld, of gaat er gewoon gecontroleerd worden?', vroeg Leemreize zich af. Het antwoord zal hem zijn bevallen.

Bardet deed in de Mortirolo-etappe - de tocht die ook wel als koninginnenrit van de Giro d'Italia werd bestempeld - namelijk goede zaken in het algemeen klassement. Nadat uiteindelijke laureaat Tadej Pogacar al lang en breed vertrokken was, demarreerde de Fransman weg uit het groepje met overgebleven concurrenten. Aan de finish was hij dan weliswaar weer bijna ingehaald door Geraint Thomas en co, een aantal seconden winst boekte hij daags voor de rustdag toch maar mooi!

Lees verder onder foto!

Concurrentie, bedankt! Wederopstanding Bardet krijgt verder gestalte, mannen uit top vijf plots in gevaar
Gijs Leemreize

Bardet en Leemreize beamen klassementsambities dsm-firmenich PostNL

'Ik ben heel blij met mijn resultaat in deze rit', vertelde Bardet in een communiqué dat zijn ploeg publiceerde na de rit. 'Na de tijdrit zei ik al dat de Giro weer opnieuw zou beginnen. De jongens van de ploeg hebben me de gehele dag goed geholpen, waar ik ze dankbaar voor ben. Tot aan de slotklim was er altijd iemand bij me. Ik ben enorm blij dat ik me weer goed voelde en dat ik er goed voor sta in het klassement. Ik zal het blijven proberen in de slotweek.'

De ambities zijn zodoende duidelijk. Leemreize zei een dag eerder na de tijdrit al dat men ondanks alle wisselvalligheid volledig voor een top tien gaat. 'De bedoeling is dat wij nog wel voor een klassement gaan met Romain. Het klassement moet eigenlijk nog gemaakt worden, met de verschillen die in de slotweek groter zullen zijn. Er is nog veel mogelijk, daar gaan we voor. Romain voelt zich gewoon goed en kijkt ernaar uit. Ik denk dat er nog wel mogelijkheden liggen.'

Daarmee lijkt de Giro net op tijd nog in de richting van een geplaagd dsm-firmenich PostNL te draaien. De ploeg raakte Fabio Jakobsen (na een crash) en Bram Welten (ziek) al kwijt en ongeveer alle renners hadden wel wat dagen dat ze zich minder voelden. 'De meeste kuchjes zijn wel uit de ploeg nu, al is Julius niet helemaal fit', stelde Leemreize, doelend op Julius van den Berg, die nét de tijdslimiet haalde op zondag. Zodoende kan Bardet met nog vijf ploegmaats dromen van meer moois in de slotweek.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news