Contador reageert op vertrek van oogappel Fortunato naar Astana (en noemt zijn grote Vuelta-favoriet) Wielrennen
Wielrennen

Contador reageert op vertrek van oogappel Fortunato naar Astana (en noemt zijn grote Vuelta-favoriet)

Contador reageert op vertrek van oogappel Fortunato naar Astana (en noemt zijn grote Vuelta-favoriet)

Alberto Contador is inmiddels alweer zes jaar gestopt als prof, maar de inmiddels 40-jarige Spanjaard is nog volop aanwezig in de wielersport. Met EOLO-Kometa heeft hij een ambitieus wielerproject in handen en als expert en analist van Eurosport/GCN volgt hij deze weken de Vuelta a España op de voet. In de Leiderstrui sprak kort met de Spaanse wielerlegende.

Als Contador van z'n Eurosport-begeleider toestemming heeft gekregen om een babbeltje te maken, gaat de eerste vraag natuurlijk over het welzijn van de Spanjaard. Bij een Vuelta a España-evenement in China in juni ging Contador hard tegen de grond, met een gehavend gezicht tot gevolg. Hij moest op meerdere plekken gehecht worden en een kleine pleister op z'n wenkbrauw biedt nog een aandenken aan zijn valpartij. 'Gelukkig voel ik me goed, ook al sneed ik m'n gezicht op drie plekken. Dat was het ook, dus daar heb ik geluk mee gehad.'

Lees verder onder de foto!

Contador reageert op vertrek van oogappel Fortunato naar Astana (en noemt zijn grote Vuelta-favoriet)
Contador was flink gehavend na een crash in China

Contador eindelijk gewend aan leven naast de fiets

El Pistolero ziet er nog altijd scherp uit. Hij fietst nog ontzettend veel en wie hem van dichtbij ziet, zou hem de 40 nog niet geven. Het is dan ook niet gek dat Contador de afgelopen jaren stoeide met zijn wielerpensioen. Drie jaar na zijn legendarische einde in de Vuelta van 2017 - met ritwinst op de Angliru - dacht hij nog even over een rentree. Daar kwam het uiteindelijk niet van.

Op de vraag van deze site of hij inmiddels al wat makkelijker bij de koers kan zijn, knikt hij instemmend. 'Na enkele jaren begint het nu wel te wennen, maar de eerste twee jaar na mijn pensioen was het wel moeilijk om in de koers te zijn. Ik begrijp nu dat ik een ander leven heb en daar geniet ik van, maar dat heeft wel even geduurd.'

Gelukkig heeft hij genoeg om handen. Contador is een merk, met zeven grote rondes op z'n palmares. Hijzelf zal trouwens altijd zeggen dat het er negen zijn, maar de Tour uit 2010 en de Giro uit 2011 werden geschrapt door een minieme hoeveelheid te veel clenbuterol in zijn urine. Hij won naast die twee 'verdwenen' edities nog eens twee Giro's, twee Tours en zelfs drie Vuelta's.

Bij Eurosport babbelt hij deze Ronde van Spanje over de koers en dan is een beetje objectiviteit wel geboden. Op de vraag wie de Vuelta gaat winnen, volgt alleen het antwoord 'Jumbo-Visma'. Wie van de twee, Primoz Roglic of Jonas Vingegaard? Een brede glimlach is zijn respons.

Lees verder onder de foto!

Contador reageert op vertrek van oogappel Fortunato naar Astana (en noemt zijn grote Vuelta-favoriet)
Alberto Contador

Contador verliest oogappel Fortunato bij EOLO-Kometa

Veel liever heeft hij het over zijn wielerproject EOLO-Kometa, dat hij in 2018 met Ivan Basso uit de grond stampte. Inmiddels is de lichtblauwe formatie procontinentaal, met al grote zeges op het hoogste niveau. Zo stuntte Lorenzo Fortunato in 2021 met winst op de Monte Zoncolan. Contador ging uit z'n dak na de zege van z'n pupil, net als na de overwinning van Davide Bais in de afgelopen editie van de Ronde van Italië.

Het was dan ook ongetwijfeld even slikken toen Fortunato recent koos voor een vertrek bij de ploeg, waar hij sinds 2021 deel vanuit maakte. In een eerder interview met In de Leiderstrui vertelde Fortunato openhartig over zijn bijna vader-zoon-relatie met Contador, maar die reageert nuchter als de transfer naar Astana Qazaqstan ter sprake komt. 'Nee, ik ben allerminst teleurgesteld. Zo is het leven, en zo werkt de markt.'

Volgens Contador is EOLO-Kometa niet in de positie om renners te behouden, die naar de WorldTour kunnen. 'Bij zo'n transfer analyseer je de interesse van de ploeg maar ook de interesse van de renner zelf. We hopen dat hij de juiste beslissing heeft genomen met Astana, voor ons is het niet anders dan accepteren dat de markt werkt zoals die werkt. Ik heb een goede tijd gehad bij Astana, dus we gaan het zien.'

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws