Daryl Impey: in de herfst van zijn carrière kwam hij pas echt tot bloei, maar de crash met Theo Bos blijft bizar Wielrennen
Wielrennen

Daryl Impey: in de herfst van zijn carrière kwam hij pas echt tot bloei, maar de crash met Theo Bos blijft bizar

Daryl Impey: in de herfst van zijn carrière kwam hij pas echt tot bloei, maar de crash met Theo Bos blijft bizar

Na een profcarrière van maar liefst zestien jaar gaat de 39-jarige Daryl Impey met wielerpensioen. De man die Richie Porte niet één keer, maar twee keer wist te verslaan in zíjn Tour Down Under is dezelfde man die ooit zo hard onderuit werd getrokken door Theo Bos in de Ronde van Turkije. In de Leiderstrui blikt uitgebreid terug op de bijzondere carrière van Impey

Als 23-jarige jongen krijgt Impey een contract bij het Pro Continentale Barloworld. Hij rijdt in 2008 en 2009 voor de Zuid-Afrikaanse ploeg en debuteert bij de profs aan de zijde van Chris Froome in de Volta ao Algarve. Froome wordt 104e in het algemeen klassement, Impey 106e. In zijn eerste profjaar boekt Impey nog weinig successen. Wel sluit hij het jaar af met zijn eerste overwinning als prof. Hij wint de slotrit van de Herald Sun Tour.

Horrorcrash in Turkije met Theo Bos 

In 2009 ontwikkelt Impey zich verder en wint hij de Ronde van Turkije. Dat gebeurt alleen niet zonder slag of stoot. In de laatste kilometer van de laatste etappe trekt Theo Bos hard aan het truitje van Impey, waardoor hij in de hekken belandt. Hij breekt twee ruggenwervels maar zal de etappe wel uitrijden. Bos wordt een maand geschorst, maar Impey kan vijf maanden niet koersen en dat terwijl Barloworld ophoudt te bestaan.

De val van Bos en Impey, tekst gaat verder onder de video.

Na een persoonlijk belletje tussen teammanager Johan Bruyneel en de renner in kwestie, besluit Radioshack om Impey binnen te halen. Met een eenjarig contract op zak maakt de Zuid-Afrikaan de stap omhoog naar de WorldTour. Hij kan de verwachtingen niet waar maken, Impey wint niets en krijgt geen contractverlenging. Hij zet zijn carrière in 2011 voort op continentaal niveau, bij het Zuid-Afrikaanse MTN-Qhubeka. Tijdelijk is hij dus helemaal geen prof. De tweede helft van het seizoen rijdt hij bij het Pro Continentale NetApp.

Impey breekt definitief door bij Orica-Greenedge

Orica-Greenedge ziet veel in de intussen 27-jarige renner en haalt hem in 2012 terug naar de WorldTour. Impey rijdt goed, heel goed. Hij wint in april voor het eerst een wedstrijd op WorldTour-niveau, een rit in de Ronde van het Baskenland, en rijdt zich in de selectie voor de Giro d'Italia. Daar boekt hij meerdere top tien-noteringen. Ook in de Ronde van Slovenië wint hij een rit, waarna hij zich op mag maken voor zijn eerste Tour de France. Hij wordt zevende in Rouen, negende in Metz, vijfde in Cap d'Adge en negende in Brive-la-Gaillarde. Vier top tien-noteringen dus, en dat in zijn allereerste Grande Boucle. 2013 zal nog mooier worden.

In 2013 wint Impey opnieuw een rit in de Ronde van het Baskenland en mag hij zich opnieuw klaarmaken voor de Tour de France. In een vrijbuitersploeg met Simon Gerrans, Michael Albasini en Matthew Goss kan Impey vrij zijn gang gaan om mooie resultaten neer te zetten. Het openingsweekend op Corsica is op het lijf geschreven van de vrijbuiters. Impey wordt in de eerste twee ritten elfde en achtste. In de derde etappe speelt zijn ploeg echter de kaart van Gerrans, en met succes! Gerrans wint de heuvelrit naar Calvi.

Impey draagt de gele trui in de Tour de France van 2013

Terug op het vaste land volgt een ploegentijdrit in Nice. De mannen van Orica-Greenedge hebben zich hier goed op voorbereid en behoren tot de schaduwfavorieten. Winnen? Dat lijkt toch wat te hoog gegrepen. Impey en de zijnen krijgen het tóch voor elkaar om topfavoriet Omega Pharma - QuickStep te verslaan, met slechts één seconde voorsprong. Gerrans mag de gele trui aantrekken, Impey staat er heel kort achter.

Twee dagen later verliest Gerrans een paar seconden, waardoor er een nieuwe man mag pronken in de Maillot Jaune. Het is niemand minder dan een dolgelukkige Daryl Impey. Vol blijdschap staat hij op het podium. Hij wint de Tour niet, daarvoor klimt hij te slecht. Hij verliest de trui in de bergrit naar Ax-3 Domaines en pakt later in de Ronde nog wat mooie ereplaatsen. Die twee dagen in de gele trui zal hij echter nooit vergeten.

Tekst gaat verder onder de foto.

impey tour de france 2013
Impey krijgt de gele trui aangetrokken in de Tour de France

Impey boekt weinig successen tussen 2014 en 2017

Tussen 2014 en 2017 stagneert Impey enigszins in zijn ontwikkeling. De renner is dan 29 tot en met 32 jaar oud en zou eigenlijk in de piek van zijn carrière moeten zitten. Hij boekt degelijke resultaten en wint her en der een rit, maar de grote overwinningen blijven uit. Wel wordt hij in de Vuelta a España van 2015 tweede in een etappe, dichterbij een ritzege in een grote ronde is hij tot dat moment niet gekomen. In de sprint moet hij enkel Danny van Poppel voor laten. In 2016 wordt hij ook tweede in een rit in de Tour de France. In 2017 wint hij een rit in de Ronde van Catalonië. Het is zijn eerste overwinning in de WorldTour sinds de rit in de Ronde van het Baskenland van 2013.

Epische strijd tussen Impey en Porte in de Tour Down Under 2018

In 2018, op 33-jarige leeftijd, verrast Impey vriend en vijand door in de Tour Down Under Richie Porte te verslaan in het klassement. Porte staat in die periode bekend als de King of Willunga Hill en zet zijn tegenstanders daar regelmatig op grote achterstand. Een jaar eerder won hij dan ook met grote voorsprong het algemeen klassement. In 2018 blijft Impey echter dichtbij Porte. Heel dichtbij zelfs, hij verliest niet meer dan acht seconden.

Die achterstand maakt hij goed door geweldige resultaten te boeken in de andere etappes. Aan het eind van de week hebben de twee exact even lang over alle ritten gedaan. Ze staan precies gelijk in het klassement! Impey wordt als winnaar uitgeroepen door zijn betere resultaten in de etappes. De Zuid-Afrikaan wint voor het eerst in zijn carrière een klassementskoers op WorldTour-niveau. Later dat jaar wint hij ook nog een rit in het Critérium du Dauphiné.

2019: het beste jaar uit de carrière van Daryl Impey

Maar 2018 valt bijna in het niet ten opzichte van 2019. Impey wint opnieuw de Tour Down Under, nadat hij de rit naar Campbelltown op zijn naam schrijft. Porte wint op zijn beurt opnieuw op Willunga Hill, maar hij kan Impey niet uit zijn wiel rijden. Impey houdt dertien seconden voorsprong in het klassement en wint voor de tweede keer op rij de Tour Down Under. Hij schrijft geschiedenis, want hij is de eerste mannelijke coureur die twee keer op rij deze ronde wint.

Later in dat jaar rijdt hij de Tour de France. In de eerste acht dagen behaalt Impey geen noemenswaardige resultaten, maar in de negende rit naar Brioude laat hij zien wat hij waard is. De renner zit in een omvangrijke kopgroep, omringd door mannen als Tiesj Benoot, Tony Martin, Ivan Garcia Cortina, Marc Soler en Jasper Stuyven. Op de laatste klim van de dag maken Benoot en Nicolas Roche zich los van de rest van de kopgroep. Impey springt naar hen toe. Op het vlakke wordt Roche uit de wielen gereden, waardoor Impey en Benoot samen gaan sprinten om de zege. Benoot gaat als eerste aan, maar is minder snel dan Impey. De Zuid-Afrikaan wint voor het eerst een rit in een grote ronde, en het is meteen in de Tour de France!

Tekst gaat verder onder de foto.

130243_d8aa44f61f9a4421bff3b051e60fb650
Impey verslaat Tiesj Benoot in een rit in de Tour de France van 2019

Na zijn succesvolle jaren kan Impey in 2020 niet meer hetzelfde niveau aantikken. In de Tour Down Under verliest hij op Willunga Hill de leiderstrui aan, u raadt het al, Richie Porte. Impey wordt 'slechts' zesde in de Australische ronde. Ook in de Tour de France kan hij geen potten breken. Hij wordt wel nog tweede in een etappe in het Critérium du Dauphiné. Aan het einde van 2020 besluit hij om Mitchelton-Scott, de latere versie van Orica-Greenedge, de ploeg van zijn doorbraak, te verlaten.

Impey's carrière gaat als een nachtkaars uit

De laatste drie jaren van zijn carrière rijdt Impey in het shirt van Israel Start-Up Nation en Israel - Premier Tech. Ook daar kan hij zijn successen uit 2018 en 2019 niet herhalen. In 2021 wordt hij nog tweede in een rit in de Ronde van Catalonië en vierde in een rit in de Ronde van het Baskenland. Winnen zit er dit jaar echter niet in.

In 2022 krijgen we nog een glimp van de Impey van weleer te zien. Hij wint een rit in de Ronde van Zwitserland (het zal zijn laatste overwinning in de WorldTour zijn) en wordt nog tweede in een rit in de Vuelta a España. In 2023 volgen de slechte resultaten en de DNF'jes elkaar op. Een 89e plek in de Tour Down Under, de wedstrijd die hij twee keer won, symboliseert het naderende einde van zijn carrière. Impey houdt ermee op. Van de beuk van Bos, tot het onttronen van de King of Willunga Hill. Impey zijn carrière zat vol met bijzondere momenten. De gele trui uit 2013 hangt voorgoed in zijn kast.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws