Dauphiné werpt ook vraagtekens in UAE's Tourploeg Pogacar: na Ayuso stapt Sivakov nog af op slotdag Wielrennen
Wielrennen

Dauphiné werpt ook vraagtekens in UAE's Tourploeg Pogacar: na Ayuso stapt Sivakov nog af op slotdag

Dauphiné werpt ook vraagtekens in UAE's Tourploeg Pogacar: na Ayuso stapt Sivakov nog af op slotdag

De vijfde etappe van het Critérium du Dauphiné werd donderdag overschaduwd door een grote valpartij, waar ook zo'n beetje alle klassementsrenners bijlagen. Van die troeven voor de algemene rangschikking leek Juan Ayuso van UAE-Team Emirates er het ergste aan toe, wat er vrijdag dan uiteindelijk ook voor zorgde dat hij niet meer van start ging. De crash leverde op de slotdag echter nog een slachtoffer op.

Visma | Lease a Bike zag Dylan van Baarle en Steven Kruijswijk uitvallen, maar ook de andere klassementsploegen werden getroffen bij de val: Soudal Quick-Step (Remco Evenepoel), BORA-hansgrohe (Primoz Roglic) en ook UAE-Team Emirates (Ayuso) zagen zowat hun hele ploeg inclusief kopman op het Franse asfalt klappen.

Waar Evenepoel en Roglic er relatief goed vanaf kwamen, was dat bij Ayuso minder het geval. De Spanjaard bleef enige tijd zitten en werd uiteindelijk met behulp van enkele collega's en conculega's omhoog geholpen. Na de finish fietste de kopman van de ploeg uit de Emiraten, die voor zijn debuut in de Tour de France staat, direct door voor extra controles.

Een officieel bericht vanuit de communicatie-afdeling van UAE-Team Emirates bracht uiteindelijk soelaas. 'Juan is hard gevallen op zijn heup, elleboog en enkel, maar heeft niks gebroken. Wel zal hij de komende drie of vier dagen stijf zijn', liet dokter Adrian Rutonno weten. De Spanjaard tekende vrijdag nog wel, maar besloot uiteindelijk toch niet meer van start te gaan. Na enkele dagen rust wil hij zijn opbouw richting de Tour wel hervatten.

Lees verder onder de foto.

Dauphiné werpt ook vraagtekens in UAE's Tourploeg Pogacar: na Ayuso stapt Sivakov nog af op slotdag
Juan Ayuso

Ayuso viel twee keer in één crash, Politt ging als eerste

Het was zijn eigen knecht Nils Politt die als één van de eersten tegen de grond ging. De Duitser raakte zijn remmen aan en nam onder meer Tim Wellens mee. 'Het was superstressvol, dus we reden wel snel', vertelde de Belg aan de meet tegen Het Nieuwsblad. 'Ik denk dat Tiesj Benoot op kop reed, voor Matteo Jorgenson. Daarna volgden Nils (Politt, red.), ik, (Juan, red.) Ayuso, enzovoort. Nils remde voor de bocht een beetje en ging meteen onderuit. Ik zag dat, viel ook… Nils is dus eerst gevallen.'

Voor de start sprak Ayuso nog wel met de pers. 'De pijn is er niet minder op geworden en daardoor ga ik niet van start. Het is vooral de heup die me parten speelt. Ik ben twee keer gevallen in die val. Ik viel en wilde weer opstaan, maar toen reed er iemand tegen mij aan. Daardoor ben ik aan beide kanten van mijn lichaam geraakt.'

Dokter Rutonno gaf ook een update over de andere gevallen coureurs. 'Wellens is op zijn rechterhand gevallen en zijn pols is niet helemaal comfortabel, maar hij kan zijn fiets nog goed vasthouden. Ook heeft hij last van zijn rug en knie, maar ook hij kan koersen. Pavel Sivakov en Igor Arietta hebben last aan de heup en knie, Politt is geraakt aan zijn heup, knie en meerdere ribben. Er is bij hem geen sprake van een duidelijke ribfractuur of longblessure. Michael Vink is hard gevallen op zijn elleboog. Marc Soler is als enige niet gevallen.'

Lees verder onder de video.

UAE-Team Emirates ziet ook Sivakov nog afstappen, slechts drie renners 'ongedeerd'

Van de beoogde Tour de France-selectie van UAE-Team Emirates gingen er bij de val dus vier mannen onderuit. Naast Ayuso haalde ook Sivakov uiteindelijk de finish van de koers niet. De Fransman stapte op de slotdag alsnog af. Of dat uit voorzorg was, valt te betwijfelen, daar Sivakov nog wel aan de laatste bergetappe begon. Tadej Pogacar zal het van afstand allemaal bezorgd hebben aangezien. Hij treft z'n Tour-ploegmaats na de Dauphiné in Isola, waar het team een hoogtestage belegt. Daar zal blijken of iedereen volledig hersteld richting de Tour kan.

Naast Pogacar en Soler zijn Adam Yates en João Almeida de renners die vooralsnog 'ongedeerd' naar de Ronde van Frankrijk toewerken. Almeida gaf in een interview via de officiële kanalen van UAE-Team Emirates al aan dat hij in ieder geval goed gaat. Na een hoogtestage is de Ronde van Zwitserland zijn laatste test. 'We weten dat de dubbel Giro-Tour een grote uitdaging is, maar we zijn er klaar voor. Het geloof in Tadej en de kracht van de ploeg geeft ons de motivatie om hoog te mikken. Ik kan niet wachten op m'n eerste Tour, waarbij ik bij de laatste mannen bergop wil zijn. Ik wil Tadej helpen en alles geven voor de ploeg.'

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news