Ayuso zet lijst uitvallers op liefst 15 (!) renners, Lidl-Trek-kopman Hart naar eigen zeggen ook beurs Wielrennen
Wielrennen

Ayuso zet lijst uitvallers op liefst 15 (!) renners, Lidl-Trek-kopman Hart naar eigen zeggen ook beurs

Ayuso zet lijst uitvallers op liefst 15 (!) renners, Lidl-Trek-kopman Hart naar eigen zeggen ook beurs

De vijfde etappe van het Critérium du Dauphiné werd donderdag opgeschrikt door een gigantische valpartij, waarbij zowat de helft van het peloton ten gronde ging. In dit artikel, dat constant up-to-date gehouden wordt, houdt In de Leiderstrui het medisch bulletin bij.

Eerst maar eens: wat gebeurde er precies? Het peloton stond op circa 25 kilometer van de aankomst op het punt om de kopgroep bij te halen en dook een afdaling in, maar die lag er spekglad bij. Voorin schoven enkele mannen onderuit en dat leidde tot een kettingreactie die zijn weerga niet kende: tot aan de allerlaatste posities gingen er renners tegen de grond. Door een gebrek aan ambulances besloot de A.S.O. wijselijk genoeg om de rit te neutraliseren tot aan de aankomst.

Lees verder onder de video.

Een groot deel van de betrokken renners kon zonder al te veel erg wegstappen van de plek des onheils, maar dat was jammer genoeg niet het geval voor een duo van Visma | Lease a Bike. Steven Kruijswijk en Dylan van Baarle bleven achter met pijn en moesten uiteindelijk met ambulances naar nabijgelegen ziekenhuizen gebracht worden. Kruijswijk moest op zijn zij de ziekenwagen in, Van Baarle met een mitella op zijn arm.

De formatie liet in eerste instantie weten dat de twee renners 'zwaar gehavend zijn' en dat ploegleider Grischa Niermann het ziet als een 'grote, nieuwe domper' voor de ploeg. Later op de avond volgde het verdict: gebroken sleutelbeen voor Van Baarle, breuk in de heup voor Kruijswijk en geen Tour de France voor beide heren...

kruijswijk van baarle

Leider Remco Evenepoel lag er ook bij. De Belg van Soudal Quick-Step bleef even beduusd achter op het natte asfalt, maar kon zijn weg uiteindelijk wel vervolgen. Ook Mikel Landa en Ilan Van Wilder namens de Belgische formatie betrokken bij de crash, maar ook bij hen leek het op het eerste oog mee te vallen. 'Over het algemeen is het oké: een kras aan de rechterkant en ook een kras op mijn hoofd, maar helm heeft me gered', liet Evenepoel weten.

remco evenepoel

Wordt er gevallen, dan mag je er de klok op gelijk zetten dat ook Primoz Roglic slachtoffer is. Ook ditmaal was de Sloveen van BORA-hansgrohe één van de betrokkenen, maar voor hem geldt hetzelfde als voor Evenepoel: normaliter zonder al te veel erg. Voor meesterknecht Jai Hindley gold hetzelfde, al had de Aussie wel een bebloede broek. De Duitse ploeg liet weten dat het na de rit met een update over de gevallen renners zou komen. Roglic zelf liet alvast weten dat hij naar omstandigheden oké is, maar dat hij nog wel verdere checks moet laten uitvoeren.

Even later kwam BORA-hansgrohe inderdaad met een update: alle zeven renners (!) gingen tegen de grond, maar niemand is zodanig geblesseerd geraakt dat hij niet verder kan. Geen gebroken botten, maar wel de nodige schaafwonden en kneuzinkjes.

Ayuso zet lijst uitvallers op liefst 15 (!) renners, Lidl-Trek-kopman Hart naar eigen zeggen ook beurs

Door naar UAE-Team Emirates, dat met meerdere mannen van de Tourploeg op het asfalt lag. Juan Ayuso moest overeind geholpen worden door enkele ploeggenoten, maar stapte uiteindelijk wel weer op zijn tweewieler. Nils Politt, Michael Vink en Tim Wellens lagen er ook bij, waarbij de Duitser met een grote schaafwond zijn hoofd schudde richting de camera.

Politt zou als eerste zijn gevallen en daarbij zijn ploeggenoten, waaronder kopman Ayuso, mee hebben genomen. 'Juan is hard gevallen op zijn heup, elleboog en enkel, maar heeft niks gebroken. Wel zal hij de komende drie of vier dagen stijf zijn', communiceerde de ploeg. 'Wellens is op zijn rechterhand gevallen en zijn pols is niet helemaal comfortabel, maar hij kan zijn fiets nog goed vasthouden. Ook heeft hij last van zijn rug en knie, maar ook hij kan koersen. Pavel Sivakov en Igor Arietta last van zijn heup en knie, Politt is geraakt aan zijn heup, knie en ribben en Michael Vink is hard gevallen op zijn elleboog. Marc Soler is als enige niet gevallen.'

juan ayuso

Twee ploegen reden op het moment van de valpartij op kop. Enerzijds was er Lidl-Trek voor Mads Pedersen, dat kon melden dat het geen serieuze slachtoffers bij de val had liggen. Wel gingen Mads Pedersen, Alex Kirsch, Tao Geoghegan Hart, Toms Skujins en Ryan Gibbons tegen de grond. Kopman Hart denderde met zijn rib op een elektriciteitspaal, zo vertelde hij vrijdag voor de start. 'Er zullen nog wat jongens met eventueel gebroken ribben aan de start staan, maar als ik mezelf heel slecht voel... zullen we een nieuw plan moeten maken. Het was een flinke klap.' Gauw genoeg stapte Kirsch overigens af.

Voor het Decathlon AG2R van sprinter Sam Bennett was dat net even anders: Bruno Armirail hinkte weg van de crash, terwijl Oliver Naesen met grote schaafwonden op zijn been zat. Ook Clément Berthet, Dorian Godon en Edvald Boasson Hagen waren gehavend, maar de ploeg liet weten dat ze allemaal wel verder kunnen met de koers.

Lotto-Dstny zag Milan Menten opgeven - de eveneens geraakte Andreas Kron en Jonas Gregaard konden wel door - na de crash op het spekgladde asfalt, terwijl Axel Mariault (Cofidis) en Laurens Huys (Arkéa - B&B Hotels) de koers ook moesten verlaten via een ambulance. INEOS Grenadiers-coureur Michal Kwiatkowski liet na afloop via social media van zich horen. 'Het waren spekgladde wegen, maar ik ben relatief oké.' Zijn kopman Carlos Rodriguez kwam een dag later ook met goed nieuws.

Hetzelfde gold voor Bahrain Victorious-man Fred Wright, die aangaf dat hij wel een paar honderd meter doorgleed. Zijn ploeg kwam later met de overige schade, die niet min was. Enkel Jack Haig bleef recht van de ploeg, waarbij Rainer Kepplinger (hersenschudding) en Jasha Sütterlin naar het ziekenhuis vervoerd werden. Een dag later nam de ploeg nog eens de schade op, waarbij Sütterlin zijn heup gebroken bleek te hebben en Kamil Gradek zijn hand.

Bij Alpecin-Deceuninck gingen er eveneens vijf coureurs onderuit. De ploeg kwam vrijdag met een update: Xandro Meurisse kampte met een ribkneuzing, Juri Hollmann zat met verschillende blessures aan zijn rechterzijde, Luca Vergalitto combineerde die twee, terwijl Jason Osborne (linkerkant) en Jensen Plotwright (rechterzijde) ook gebutst verder moesten.

Uno-X had meerdere coureurs bij de crash liggen. De Noorse formatie zag Adne Holter - die uit koers stapte - eerder al uit de kopgroep vallen, maar bij de grote val zagen we tenminste ook ritwinnaar Magnus Cort en klassementsman Andreas Leknessund als slachtoffers. Odd Christian Eiking van die ploeg zou vrijdag niet meer van start gaan. Neilson Powless (EF Education-EasyPost) ging zelfs twee keer tegen de grond. Diens ploeggenoten Harry Sweeny en Lukas Nerurkar startten niet meer door ziekte.

Verder lagen tenminste Carl Fredrik Hagen, Filippo Conca, Mark Donovan (Q36.5), Ide Schelling, Santiago Umba, Harold Tejada, Michele Gazzoli (Astana Qazaqstan Team), Antonio Pedrero, Ivan Garcia Cortina, Davide Formolo, Ivan Ramiro Sosa, Gregor Mühlberger (Movistar), Guillaume Martin, Hugo Toumire en Oliver Knight (Cofidis), Jonas Rutsch (EF Education-EasyPost), Kobe Goossens, Georg Zimmermann (Intermarché-Wanty), Remy Rochas, Quentin Pacher, Clément Russo Valentin Madouas (Groupama-FDJ) en Romain Combaud (dsm-firmenich PostNL) erbij, maar dan hebben we het nog altijd maar over de top van de ijsberg van deze val.

Lijst van opgaves na valpartij etappe 5 Critérium du Dauphiné

Dylan van Baarle (Visma | Lease a Bike)
Steven Kruijswijk (Visma | Lease a Bike)
Milan Menten (Lotto-Dstny)
Laurens Huys (Arkéa - B&B Hotels)
Kobe Goossens (Intermarché-Wanty)
Juan Ayuso (UAE-Team Emirates)
Remy Rochas (Groupama-FDJ)
Axel Mariault (Cofidis)
Rainer Kepplinger (Bahrain Victorious)
Jasha Sütterlin (Bahrain Victorious)
Kamil Gradek (Bahrain Victorious)
Adne Holter (Uno-X)
Odd Christian Eiking (Uno-X)
Lukas Nerurkar (EF)
Harry Sweeny (EF)

Dit bericht wordt aangevuld.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws