Slecht nieuws voor Visma | Lease a Bike, Van Baarle en Kruijswijk: breuken houden tweetal uit Tour de France Wielrennen
Wielrennen

Slecht nieuws voor Visma | Lease a Bike, Van Baarle en Kruijswijk: breuken houden tweetal uit Tour de France

Slecht nieuws voor Visma | Lease a Bike, Van Baarle en Kruijswijk: breuken houden tweetal uit Tour de France

De vijfde rit van het Critérium du Dauphiné werd donderdag opgeschrikt door een massale valpartij in het peloton, waarbij meer dan vijftig renners onderuit schoven op de gladde Franse wegen. Zo'n beetje iedereen kon weer opstappen, maar Visma | Lease a Bike zat andermaal in de hoek waar de klappen vielen: Dylan van Baarle en Steven Kruijswijk werden als renners van de Nederlandse ploeg afgevoerd met een ambulance en kennen inmiddels hun verdict.

Op circa dertig kilometer van de aankomst gingen veel renners op de grond, maar wegens het doorglijden op de gladde wegen leek de schade al bij al mee te vallen. Het tweetal van Visma | Lease a Bike zat echter bij de geslagenen die het er niet zonder kleerscheuren vanaf brachten: Van Baarle greep direct naar zijn arm, Kruijswijk leek last te hebben van de onderrug.

De ernst van de situatie was direct duidelijk, wat ook te zien was aan de gedragingen van de collega-renners rondom hen. Frans Maassen was er als ploegleider vlot bij en zag dat het goed mis was, waarop de ambulances werden ingeschakeld. Kruijswijk moest in een zijligging op de brancard naar het ziekenhuis, Van Baarle bleef beteuterd achter met een ingepakte arm in de berm en was hetzelfde lot toebedeeld.

Al bij al mogen we, ondanks dat we de precieze schade nog niet kennen, andermaal spreken van een horrordag voor Visma | Lease a Bike. Zowel Van Baarle als Kruijswijk had net een hoogtestage op de Teide achter de rug en behoorde eveneens tot de kern voor de Tour de France, die over enkele weken in Firenze start.

Die Tour gaan ze niet halen, want later op de avond volgde het verdict: Kruijswijk bleek een breuk in zijn heup te hebben, terwijl Van Baarle met een gebroken sleutelbeen kampt. Visma | Lease a Bike communiceert dat Van Baarle geopereerd moet worden en dat Kruijswijk rust moet nemen, waardoor beide mannen tot hun teleurstelling niet bij de Ronde van Frankrijk gaan zijn.

Niermann: 'Nieuwe grote domper voor de ploeg'

Grischa Niermann gaf namens de ploeg een reactie. 'Er waren al enkele valpartijen geweest, dus het was duidelijk dat de wegen er best glad bij lagen. De rechte weg waar de grote val gebeurde vormde eigenlijk geen gevaar, maar het was er spekglad. De helft van het peloton lag op de grond, waaronder dus Dylan en Steven. Ze waren allebei zwaar gehavend, wat een nieuwe grote domper is voor de ploeg. In het ziekenhuis zal hun schade worden opgemeten', aldus de Duitser.

'We hebben nog steeds vijf renners in koers', probeert hij de moed erin te houden. 'Matteo Jorgenson staat als derde in het algemene klassement uitstekend geplaatst voor aanvang van het zware slotweekend. We zullen er zeker blijven voor gaan. De opgaves zijn opnieuw een bittere pil om te slikken, maar we moeten veerkracht tonen.

Kopman Jorgenson liet via social media al van zich horen. 'Dankzij het goede werk van de jongens bleef ik overeind, maar mijn gedachtes zijn bij iedereen die tegen de grond is gegaan. En dan vooral Dylan en Steven in het ziekenhuis' stelt de Amerikaan.

Tiesj Benoot hoorde het gebeuren. 'Ik zat samen met Matteo, Sepp Kuss en Bart Lemmen vooraan in het peloton. Net achter ons ging er een renner onderuit, wat een domino-effect veroorzaakte in de groep. Het is verschrikkelijk om zowel Dylan als Steven te verliezen. We hebben net samen een hoogtestage achter de rug in Sierra Nevada. Het is enorm zuur voor hen om op deze manier de laatste voorbereidingskoers op de Tour de France te moeten verlaten', aldus de Belg.

Video: Van Baarle en Kruijswijk in ambulance naar ziekenhuis na val in Dauphiné

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news