De Kort krabbelt op na ongeluk: 'Ik ben niet zielig, uiteindelijk zijn het maar een paar vingers' Wielrennen
Wielrennen

De Kort krabbelt op na ongeluk: 'Ik ben niet zielig, uiteindelijk zijn het maar een paar vingers'

De Kort krabbelt op na ongeluk: 'Ik ben niet zielig, uiteindelijk zijn het maar een paar vingers'

Koen de Kort heeft zich overduidelijk neergelegd bij het feit dat hij verder moet zonder drie vingers. De 39-jarige Nederlander blikt in het Algemeen Dagblad terug op een ongeluk met een offroad buggy in de zomer, waarna drie vingers moesten worden geamputeerd.

'Het is heel pittig wat er allemaal is gebeurd. Maar ik ben niet zielig', zo benadrukt De Kort, die na zijn ongeluk geen koers meer reed. Hij besloot na het seizoen te stoppen en is nu onderdeel van het management bij Trek-Segafredo. Dat vindt hij prima. 'Een goede vriend van me zei: iedereen krijgt iets in het leven. Als dit het is, heb ik nog geluk gehad. Direct na het ongeluk is die gedachte absurd, maar nu ik een paar maanden verder ben, is het wel zo. Het is heel rot wat er is gebeurd. Uiteindelijk zijn het maar een paar vingers. Niet heel mijn leven is verpest. Ik kan alles nog.'

De Kort moest natuurlijk wennen aan een leven met zeven in plaats van tien vingers. Maar hij noemt zichzelf inmiddels 'vindingrijk'. Hij heeft aan zijn pols met klittenband een haak als hulpmiddel en spreekt van geluk dat hij nog wel zijn wijsvinger en duim heeft. De mentale dreun duurde uiteindelijk een dag of tien, met de steun van familie, vrienden en zijn vriendin. 'Nu heb ik nog een uurtje per dag dat ik denk: waarom heb ik dit nu moeten meemaken?' Dat gevoel werpt zich bijvoorbeeld op als hij buiten loopt. 'Ik wil niet dat het ongemakkelijk wordt. Iedereen vindt het toch wel interessant. Ik schaam me er niet voor. Tegelijkertijd is het niet de manier om speciaal te zijn, maar ik snap wel dat mensen kijken. Dat hoort ook allemaal bij het verwerkingsproces. De specialisten zeggen dat ik het mentaal snel heb gedaan.'

Dat hij geen officieel afscheid heeft kunnen nemen als renner, steekt hem amper. Hij zou na Parijs-Roubaix stoppen, dat werd op papier nu het NK wielrennen op de VAM-berg, waar De Kort 25e werd. 'Ik wist ook al dat ik mijn huidige baan bij de ploeg zou krijgen', zo zegt hij. Het was om die reden goed zo.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws