Kévin Reza: Vredestrichter van Versailles pleitte tot einde loopbaan voor 'radicale veranderingen' Wielrennen
Wielrennen

Kévin Reza: Vredestrichter van Versailles pleitte tot einde loopbaan voor 'radicale veranderingen'

Kévin Reza: Vredestrichter van Versailles pleitte tot einde loopbaan voor 'radicale veranderingen'

Op 33-jarige leeftijd is er afgelopen juni een einde gekomen aan de loopbaan van Kévin Reza: een gewaardeerde sprint-lead-out, maar toch vooral bekend om de racistische uitlatingen van Gianni Moscon aan zijn adres. Reza bleef zich altijd inzetten tegen racisme, waardoor hij zijn plekje in onze Gestopt-reeks meer dan verdiend heeft.

Reza werd op 18 mei 1988 geboren in Versailles, de plaats net onder Parijs waar het wereldberoemde kasteel van Versailles gevestigd is. Reza, met roots in het overzeese Guadelopue, genoot er zijn jeugd als baanwielrenner. In die discipline werd hij in 2005 derde op het WK bij de junioren op de Puntenkoers.

'Le Rez' en 'Le Coq' als power-koppel

In de jaren daarna merkte Reza dat hij niet de kwaliteiten bezat om wereldtopper op de baan te worden, waardoor hij zich meer en meer ging richten op een loopbaan als wegwielrenner: in 2010 klopte het Team Europcar van onder meer Thomas Voeckler op de deur voor een stageperiode en die kans greep Reza met beide handen aan: hij versierde een profcontract.

In zijn eerste twee jaar bij de ploeg van Jean-Rene Bernadeau fietste de sprinter nog redelijk anoniem rond, maar de komst van de talentvolle Bryan Coquard veranderde daar aan het begin van 2013 wat aan. Reza, die nog lang samen zou koersen met Coquard in het verdere verloop van zijn loopbaan, had plots een jonge sprinter aan zijn zijde en begon zelf ook beter te rijden. Dit resulteerde onder meer in twee top tien-plaatsen in zijn eerste Tour de France.

Voor 2014 werden Reza en Coquard voor het eerst aan elkaar gekoppeld in La Grande Boucle, die uitliep op een groot succes. Coquard, nog altijd pas 22 op dat moment, fietste zichzelf maar liefst zeven keer in de top tien van een etappe. Een vriendschap voor het leven, met als bijnamen Le Rez en Le Coq, ontstond. Reza zelf kwam in die Tour overigens voornamelijk in het nieuws door een andere gebeurtenis.

Kévin Reza: Vredestrichter van Versailles pleitte tot einde loopbaan voor 'radicale veranderingen'
Reza in de Tour Down Under

Racisme als klotedraad door zijn loopbaan

In de zestiende rit van die Tour zat Reza namelijk in de ontsnapping met onder meer Michael Albasini van ORICA-GreenEdge. De ervaren Zwitser zou zijn collega, terwijl ze in de vlucht zaten, op basis van zijn huidskleur uitgescholden hebben. Reza was na afloop overstuur door de kwetsende woorden van zijn vluchtgenoot. Volgens Albasini was het niet waar; Reza hem 'verkeerd begrepen' hebben.

Bij FDJ waren ze vooral onder de indruk van de lead-outprestaties van Reza. Marc Madiot en de zijnen haalden de renner binnen voor 2015, waar hij met name uitgespeeld werd als B-sprinter achter Arnaud Démare. Het leverde Reza geen overwinningen, maar wel onder meer een podiumplek in een Vueltarit op.

In 2017 was er het inmiddels beroemde voorval tussen Reza en Moscon. In de Ronde van Romandië van dat jaar liet de Italiaan zich racistisch uit tegen de Fransman, wat aan het licht kwam door een tweet van FDJ-ploeggenoot Sebastien Reichenbach. Moscon bood uiteindelijk zijn excuses aan en werd voor zes weken geschorst door zijn Team Sky.

Kévin Reza: Vredestrichter van Versailles pleitte tot einde loopbaan voor 'radicale veranderingen'
Reza feliciteert ploeggenoot Démare als eerste na zijn overwinning in Milaan-Sanremo

Reza kon loopbaan als profwielrenner niet meer opbrengen

Reza keerde in 2018 terug aan de zijde van Coquard, waardoor het zelf rijden van ereplaatsen verleden tijd was. Wel bleef hij zich verzetten tegen racisme in het peloton: sterker nog, hij werd één van de voorvechters ervan. Zo reed hij in de Tour van 2020 op de slotdag voor het peloton uit in een statement, hopend op een derde uitvoering van de Vrede van Versailles.

Begin dit jaar gaf Reza echter aan dat het nog lang geen verleden tijd is. 'Sinds die Tour de France is er niets veranderd', zo stelde hij. 'Er werd wel gepraat, maar er werd geen actie ondernomen. Dat is teleurstellend, maar het is hoe het is. Ik hoop heel erg dat er radicale veranderingen tot stand komen. Dat begint met respect.'

Dat respect verdween ook in het peloton, wat één van de redenen was dat Reza na dit seizoen de fiets aan de wilgen hing. 'De druk die voelbaar is in het peloton, de risico's die sommige renners nemen en elke keer weer aanzetten na een bocht... ik kan het gewoon niet meer', vertelde Reza. 'Mijn lichaam is niet langer bestand tegen die druk, het moment is aangebroken om te stoppen.'

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws