Degradatiestrijd WorldTour volop verder: wie zijn de sleutelfiguren de komende periode? Wielrennen
Wielrennen

Degradatiestrijd WorldTour volop verder: wie zijn de sleutelfiguren de komende periode?

Degradatiestrijd WorldTour volop verder: wie zijn de sleutelfiguren de komende periode?

De strijd om de WorldTour-punten is momenteel ongekend spannend. Terwijl Lotto Soudal langzaam opklimt, is Israel Premier-Tech genoodzaakt het een en ander om te gooien. Dat heeft onder meer gevolgen voor het programma van Sep Vanmarcke.

Lotto Soudal stond lange tijd onderaan de ranglijst van slechtst presterende WorldTour-ploegen van de afgelopen drie jaar, maar de Belgische ploeg heeft op dit moment de wind in de zeilen weer weten te vinden. Onder meer overwinningen van Philippe Gilbert (Duinkerke), Thomas De Gendt (Giro d'Italia) en Arnaud De Lie (o.a. Ronde van Limburg) zorgen ervoor dat het team weer uitzicht heeft op lijfsbehoud in de WorldTour. De ploeg is inmiddels nog maar 434 punten verwijderd van EF Education-EasyPost, dat al sinds februari niet meer wist te winnen.

Lees verder onder de afbeelding.

Degradatiestrijd WorldTour volop verder: wie zijn de sleutelfiguren de komende periode?
WorldTour-stand 2020-2022

EF en BikeExchange in de gevarenzone

Als de lijn van de afgelopen weken aanhoudt, lijkt het een kwestie van tijd voordat Lotto Soudal voorbij de Amerikaanse ploeg zoeft. De Belgische ploeg moet het dan vooral hebben van dagsuccessen, daar de ploeg in de aankomende Tour de France zonder echte klassementsman van start gaat. EF moet op haar beurt hopen dat Rigoberto Urán op tijd hersteld is van een gebroken sleutelbeen. De Colombiaan is normaal de uitgespeelde pion voor het team in de Ronde van Frankrijk.

Overigens is er nog een ploeg die moet vrezen voor de opkomende ploeg. Ook Team BikeExhcange-Jayco is op dit moment nog allerminst zeker van een WorldTour-licentie volgend jaar. De Australiërs staan echter wel op het punt om met grof geschut aan te treden in de Tour. Voorlopig lijken zij aan te treden met de sterkhouders Simon Yates, Dylan Groenewegen en Michael Matthews. Meerdere paarden om op te wedden dus.

Israel-Premier Tech gooit programma Vanmarcke om

Momenteel is het Israel-Premier Tech dat de laatste plek in het klassement van de afgelopen drie jaar bezet. De ploegleiding daar weet het miljoenenensemble voorlopig nog niet echt aan de praat te krijgen, al bood het optreden van het team in de Mercan'Tour Classic wel enig perspectief. Jakob Fuglsang (eerste) en Michael Woods (tweede) domineerden daar de wedstrijd. Beide heren starten binnenkort ook in de Ronde van Zwitserland, alvorens af te reizen naar de Tour.

Bij de Israëlische ploeg weet men inmiddels ook dat de punten belangrijk zijn, waardoor de Tour uit het programma van Sep Vanmarcke gehaald werd. De Belg richt zich de komende tijd meer op het eendagswerk, waarin hij hoopt zelf te kunnen scoren of Giacomo Nizzolo te ondersteunen. 'Dat werk is nuttiger dan de Tour rijden, waar er misschien één rit is die mij goed ligt', vertelt hij bij Het Nieuwsblad.

Op wie moet je letten de komende tijd?

De komende tijd staat er dus nog volop strijd te wachten, waardoor de belangen in de koers niet altijd even duidelijk zullen zijn. We vertellen je op wie je extra moet letten:

  1. Arnaud De Lie rijgt op dit moment de zeges aan elkaar. Hij rijdt naar waarschijnlijkheid Dwars door het Hageland en de Baloise Belgium Tour, waar hij wederom extra punten voor Lotto Soudal kan scoren.
  2. Jakob Fuglsang en Michael Woods hebben de smaak weer een beetje te pakken. Zij zullen in de Ronde van Zwitserland hun best doen goede prestaties neer te zetten. Het klassement levert daarbij meer op dan ritsucces.
  3. EF start zonder uitgesproken kopman in de Dauphiné en Zwitserland. De ploeg zal het daarom vooral moeten hebben van het aanvalswerk. Mark Padun (Dauphiné) en Neilson Powless (Zwitserland) zijn de voornaamste kandidaten.
  4. Terwijl Michael Matthews in Zwitserland punten kan scoren voor BikeExchange-Jayco, rijdt de ploeg in tegenstelling tot de andere degradatiekandidaten ook nog in de Ronde van Slovenië, waar een minder sterk deelnemersveld verschijnt. Dylan Groenewegen kan voor succes in de sprints zorgen, terwijl Matteo Sobrero wellicht zijn klassementsambities uittest hier.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws