Dolle boel in Giro: Groves wint, finale vol valpartijen met onder meer Dekker, Cavendish en Evenepoel Wielrennen
Wielrennen

Dolle boel in Giro: Groves wint, finale vol valpartijen met onder meer Dekker, Cavendish en Evenepoel

Dolle boel in Giro: Groves wint, finale vol valpartijen met onder meer Dekker, Cavendish en Evenepoel

Kaden Groves heeft in natte omstandigheden zijn slag geslagen in de vijfde rit van de Giro d'Italia. De Australiër van Alpecin-Deceuninck was de snelste in een massasprint. Remco Evenepoel kwam onderweg tweemaal ten val, maar bereikte wel de finish.

Nat, natter, natst. Zo mochten we de vijfde etappe van de Giro d'Italia wel beschrijven. Met nieuwe leider Andreas Leknessund vertrokken we vanuit Atripalda voor een 171 kilometer lange rit richting Salerno, waarin het constant zou gaan regenen.

Was het op voorhand nog de vraag of het een ontsnapping zou worden of een sprint, kregen we vrij vlot al een antwoord. De kleinere ploegen Bardiani en Corratec gingen er als eerste vandoor, maar kregen de deksel op de neus: Martin Marcelussi en Stefano Gandin gleden in de eerste de beste bocht onderuit.

Samuele Zoccarato (eveneens Bardiani) kon de val van zijn maat ontwijken en nam Thomas Champion (Cofidis) en Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) mee in zijn spoor, terwijl Gandin even later ook de aansluiting wist te maken. Pinot was enkel en alleen mee voor de bergpuntjes die na zo'n tien kilometer te rapen vielen en liet zich daarna weer uitzakken.

Bizarre valpartij door hond in peloton

In het peloton was het voornamelijk voorzichtigheid troef: om valpartijen maar zoveel mogelijk te vermijden werd elke bocht rustig aangevat, maar het ging uiteindelijk op het vlakke helemaal fout. Plots liep er een hond in het peloton, waardoor Davide Ballerini (Soudal Quick-Step) in de remmen moest en onderuit gleed. Daardoor ontstond er een golfreactie, met kopman Evenepoel als grootste slachtoffer.

Evenepoel bleef even zitten en schudde van nee terwijl hij naar zijn pijnlijke been keek, waarmee heel Vlaanderen en bij uitbreiding België even de adem inhield. Na twee minuten zette hij zich echter weer recht, om vervolgens met zijn ploegmaten terug naar de grote groep te finishen. Er kon al vrij vlotjes weer een duimpje vanaf, waarmee de schade relatief leek mee te vallen bij de kopman van Soudal Quick-Step.

In het peloton werd de voormalige rozetruidrager weer opgewacht, waarna de focus snel genoeg weer op de koers zelf kon. Daarin bleef het lang status quo: de drie vluchters mochten één a twee minuten voor de groep uitrijden, waar Team DSM, Trek-Segafredo, Movistar, Arkéa Samsic en Alpecin-Deceuninck de handen ineensloegen.

Richting Oliveto Citra, de geboorteplaats van Vincenzo Albanese, stond er nog een beklimming van drie kilometer á acht procent gepland. Daar zouden Trek-Segafredo en Jayco AlUla het de spurters lastig kunnen maken, maar deze teams kozen ervoor om het ditmaal rustig aan te doen. Zoccarato deed dit vooraan iets minder, hij liet Champion en Gandin achter met nog ongeveer dertig kilometer voor de boeg.

Op vijftien kilometer van de finish sloop de nervositeit in het peloton erin, daar ook de klassementsploegen zich steeds meer van voren lieten zien. INEOS Grenadiers, Soudal Quick-Step en Jumbo-Visma waren allen op de voorste rij te zien, samen met de spurtersteams. Op zeven kilometer van de meet ging het hierdoor mis in een bocht, nadat een man van Alpecin-Deceuninck onderuit schoof. Hierdoor werd het peloton direct op een lint getrokken, met onder meer sprinter Fernando Gaviria (Movistar), roze trui Andreas Leknessund (DSM) en Primoz Roglic (Jumbo-Visma) op achterstand. De Sloveen vervolgde zijn weg op de fiets van ploegmaat Koen Bouwman.

Soudal Quick-Step beukte daarna hard door, met een overgebleven eerste peloton van zo'n dertig coureurs. De groep-Roglic kon de scheve situatie echter weer rechtzetten, met een samensmelting op drie kilometer van de finish. Juist op dat moment gebeurde er echter nog een crash, met Evenepoel die opnieuw tegen het asfalt kwakte. Ook Aleksandr Vlasov klapte tegen het asfalt.

Lees verder onder de video.

Voorin ging de dolle spurtboel echter gewoon verder, met Team DSM op kop in de finale. Het was echter uiteindelijk Groves (Alpecin-Deceuninck) die met een lange spurt iedereen klopte, terwijl Mark Cavendish (Astana) en David Dekker (Arkéa Samsic) daarachter op de meet nog heel hard tegen de grond ging.

Uitslag etappe 5 Giro d'Italia 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees hier etappe 5 Giro d'Italia 2023 terug!

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news