Drie grote rondes, maar al drie jaar geen Monument voor Jumbo-Visma: 'Dat triggert zeker' Wielrennen
Wielrennen

Drie grote rondes, maar al drie jaar geen Monument voor Jumbo-Visma: 'Dat triggert zeker'

Drie grote rondes, maar al drie jaar geen Monument voor Jumbo-Visma: 'Dat triggert zeker'

UAE-Team Emirates mag door de zege van Tadej Pogacar dan over Jumbo-Visma gewipt zijn in de UCI World Ranking, toch bestaat er binnen het wielerpeloton geen twijfel over gegeven dat de Nederlandse formatie dé ploeg van 2023 is. Ze wonnen alle drie de grote rondes, al kon het tweede grote doel niet bereikt worden: het winnen van een Monument. In de Leiderstrui legde die vaststelling na afloop van de Ronde van Lombardije voor.

Niet dat Jumbo-Visma er ver vanaf zat, zeker niet. Wout van Aert werd derde in Milaan-Sanremo, vierde in de Ronde van Vlaanderen en derde in Parijs-Roubaix, terwijl Primoz Roglic er afgelopen zaterdag nog een derde plek uit wist te slepen in de Ronde van Lombardije. In Luik-Bastenaken-Luik maakte de ploeg dan niet echt kans op de zege, al was ook daar de zevende plek van Tiesj Benoot niet slecht te noemen.

De laatste zege van de Nederlandse ploeg in een Monument dateert inmiddels van 2020, toen Wout van Aert op 8 augustus Milaan-Sanremo wist te winnen en Primoz Roglic op 4 oktober zijn naam op de erelijst van Luik-Bastenaken-Luik zette. Sindsdien gingen er dus al vijftien Monumenten voorbij zonder overwinning van Jumbo-Visma, wat Richard Plugge en de zijnen richting 2024 nog meer zal triggeren om dat doel weer te behalen.

Toegegeven, van een slecht voor- en najaar mogen we allerminst spreken in 2023. Naast alle etappewedstrijden die gewonnen werden schreef de ploeg ook Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne, E3 Saxo Classic, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen en de Giro dell'Emilia gewonnen: een groot scala van de klassiekers die misschien niet tot de Monumenten behoren, maar wel voldoende prestige hebben.

Jumbo-Visma stelde zichzelf winnen van Monument ten doel

We nemen u mee terug naar begin januari, toen Jumbo-Visma de doelen voor 2023 bekendmaakte. 'Team Jumbo-Visma zet in het voorjaar vol in op Monumenten', kopte de ploeg destijds. 'De lat voor 2023 wordt opnieuw hoog gelegd. Het winnen van één van de twee grootste monumenten, De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, staat hoog op het verlanglijstje.' Sportief directeur Merijn Zeeman voegde daar het volgende aan toe. 'Een monument winnen in het wielrennen is super lastig. Gelukkig hebben we er al twee gewonnen, maar we zitten nog vol met ambities.'

philipsen van aert parijs roubaix
Wout van Aert kende pech in Parijs-Roubaix en werd mede daardoor derde

De reden dat het niet lukte, lijken we eigenlijk niet zozeer te moeten zoeken bij fouten van Jumbo-Visma. Van Milaan via Sanremo tot Bergamo via Como nam de ploeg elk Monument in handen, op Luik na. Dat was een moeilijke, maar bewuste keuze, vertelde ploegleider Maarten Wynants na afloop van die koers aan deze site. Van Aert had zijn voorjaar toen net afgesloten, terwijl Roglic in voorbereiding op de Giro zat. 'Wij hebben met Primoz een ander plan uitgestippeld, dat zich erop richt om goed te zijn in die derde week van de Giro. Nu paste Luik als compromis daar dan niet echt in, om het zo te zeggen', aldus Wynants. ' Wij hebben andere doelstellingen voor dit jaar neergezet', was Plugge zijn mening daarover. Ook Alpecin-Deceuninc

Over het algehele voor- en najaar was verder ook gewoon niets op aan te merken, in tactisch aspect. Dat was dan ook wat Plugge in april concludeerde, toen we hem uitgebreid spraken. 'Wij hebben onze hoofddoelen die we neerzetten. Als dat dan niet lukt, is dat aan de ene kant teleurstellend. Maar als je ziet hoe goed de rest van het voorjaar is gelopen, dan maakt dat heel veel goed. Het is gewoon zó goed. Als je ziet wat we hebben gewonnen, dat is ongekend', merkte Plugge op, met een welgemeende kanttekening. 'Wij willen heel graag Vlaanderen of Roubaix winnen, daar mag je ons op afrekenen als het niet lukt. Maar als we met zo’n voorjaar niet tevreden kunnen zijn, dan kunnen we dat nooit zijn.'

Ploegleider Marc Reef kwam na afloop van het laatste Monument, de Ronde van Lombardije, tot dezelfde conclusie in gesprek met In de Leiderstrui. 'We hebben onze verantwoordelijkheid genomen en de hele dag op kop gereden met Sam Oomen. Dat Tadej Pogacar dan uiteindelijk net voor de top van de beslissende beklimming wegrijdt, maakt het een eerlijk verhaal. Dan moeten we tevreden zijn met een derde plek.'

Pogacar en Van der Poel als mogelijke reden voor moeizame Monumentenjacht Jumbo-Visma?

Diezelfde Pogacar en soortgenoot Mathieu van der Poel zijn de belangrijkste verklaringen voor het 'mislukken' van de jacht van Jumbo-Visma op een Monument. Van de vijftien Monumenten die in 2021, 2022 en 2023 verreden werden, gingen er vijf naar de Sloveen van UAE-Team Emirates en drie naar de Nederlander van Alpecin-Deceuninck. Ook Remco Evenepoel won er twee, terwijl Kasper Asgreen (Vlaanderen), Jasper Stuyven, Matej Mohoric (Milaan-Sanremo), Sonny Colbrelli en Dylan van Baarle (Parijs-Roubaix) ook het geluk hadden om er één te winnen.

Niet alleen met hun uitslagen, maar zeker ook met hun manier van koersen maken deze genoemde supertalenten het verschil. Door er zo'n zware en lange finale van te maken, worden de Monumenten hedendaags vaak beslist met solo-ondernemingen na een finale die vaak meer dan honderd kilometer lang is. Lees: het tactische spel dat Jumbo-Visma zo goed maakt in de andere klassiekers en grote rondes, kan in een-op-een-gevechten met de klassierkoningen moeilijker tentoongesteld worden. In elke grote wedstrijd druppelen de renners tegenwoordig één voor één binnen, in plaats van groep per groep.

pogacar roglic
Primoz Roglic, de laatste jaren vaak kopman in Luik en Lombardije, vertrekt naar BORA-hansgrohe

Hoe dan ook zorgt de zoektocht naar een Monument voor grinta bij Jumbo-Visma. We excuseerden ons na afloop (na zo'n succesvol seizoen) van Il Lombardia dat we het onderwerp aanhaalden bij ploegleider Reef, maar die begreep de suggestie dat er al drie jaar geen Monument was gewonnen wel. 'Het triggert zeker, en het is iets waarvoor we altijd zullen blijven strijden. Maar zo groot is het echter ook weer niet. Stel we winnen er volgend jaar één, dan blijven we opnieuw net zo hard strijden voor de volgende', verwoordt hij de innerlijke drang om áltijd te winnen bij Jumbo-Visma. Dat zal dan wel zonder Roglic zijn, de afgelopen jaren vaak de man voor Luik en Lombardije. Enter Jonas Vingegaard voor 2024 misschien?

Enfin, bestempel dat als toekomstmuziek. Eerst mogen ze bij Jumbo-Visma even de tijd nemen om tevreden terug te kijken. 'We kunnen niet anders dan heel tevreden zijn over dit jaar, ook omdat we er met zijn alleen heel hard voor gewerkt hebben', stelde Reef in Italië vast na een seizoen waarin meer dan zestig zeges behaald werden en de Giro, Tour én Vuelta gewonnen werden. 'We zijn de beste ploeg van het jaar, dat mogen we wel stellen.’

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws