Drie op een rij voor Roglic! Jumbo-Visma-renner zegeviert in 'Tappa dei Muri' van Tirreno Wielrennen
Wielrennen

Drie op een rij voor Roglic! Jumbo-Visma-renner zegeviert in 'Tappa dei Muri' van Tirreno

Drie op een rij voor Roglic! Jumbo-Visma-renner zegeviert in 'Tappa dei Muri' van Tirreno

Primoz Roglic heeft de zesde etappe in de Tirreno-Adriatico gewonnen. De renner van Jumbo-Visma was na een loodzware etappe over een heuvelachtig parcours de sterkste in een sprint van een elite-groep.

Het peloton in Italië was aanbeland bij de 'Tappa dei Muri', oftewel de etappe van de muren. De mindere klimmers in het peloton mochten hun borst nat maken, want het ging de hele dag op en af over korte, steile klimmetjes. Met name de finale was zwaar met een kasseiklimmetje van een kilometer aan ruim tien procent vlak voor de hellende finish.

Van der Poel wil mee met ontsnapping

Het profiel van de etappe bood ook kansen voor Mathieu van der Poel en Wout van Aert. De eerste ontbeert echter nog de topvorm en gaf voorafgaand aan de etappe aan dat hij weinig kansen op de ritzege zag. Van Aert vertelde wel ambities te hebben, maar hinkte wel een beetje op twee gedachten, daar het verdedigen van de leiderstrui van Roglic ook een prioriteit was.

Wel of geen topvorm, Van der Poel wilde geen onzichtbare etappe rijden en mengde zich in de strijd om de vroege vlucht. De Nederlander maakte de oversteek naar een groep van acht, waar onder andere zijn ploegmaat Robert Stannard deel van uitmaakte. Het peloton wilde Van der Poel echter niet laten gaan en reed het gat dicht. Kort daarna kreeg Van der Poel af te rekenen met een lekke band.

Helaas voor Van der Poel lukte het de volgende groep wel om te ontsnappen. Daarbij zaten onder meer de Amerikaan Quinn Simmons (Trek-Segafredo) en Mike Teunissen (Intermarché-Circus-Wanty). De andere namen waren Alessandro De Marchi, Krists Neilands (beide Israel-Premier Tech), Casper Pedersen (Soudal-Quick Step), Valentin Ferron (TotalEnergies), Clément Russo (Arkéa-Samsic), Davide Bais (EOLO-Kometa), Nikias Arndt (Bahrain Victorious), Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck) en met Georg Zimmermann had Teunissen een ploeggenoot mee.

De elf vluchters kregen nooit meer dan drie minuten van Jumbo-Visma. Vanuit het peloton deed Santiago Buitrago een opvallende move. De Colombiaan van Bahrain Victorious probeerde in zijn eentje de oversteek maken naar de kopgroep.

Hoewel Buitrago slaagde in zijn opzet, kon hij er niet lang van genieten. De koers barstte op het slopende heuvelcircuit volledig los. De kopgroep viel uiteen en Zimmermann en Ferron geraakten op kop. Het peloton zat de echter op de hielen omdat Jumbo-Visma de koers volledig in brand had gestoken.

Na tempoversnellingen van Atilla Valter en Tiesj Benoot knalde het peloton uiteen op de loeisteile muur van Osimo. Vervolgens ging Van Aert al tempo rijden. Het leidde tot een grappig tafereel. Julian Alaphilippe ging even langs de Belg rijden en schudde vervolgens zijn hoofd van ontzag. Zimmermann en Ferron waren inmiddels ingelopen en Van der Poel haakte af in het peloton.

De machtsontplooing van Jumbo-Visma was weliswaar indrukwekkend, maar het kostte ook veel energie. Bovendien was de ploeg Dylan van Baarle al kwijtgespeeld. De renner moest de koers verlaten wegens 'fysiek ongemak'. Tot overmaat van ramp schoof Wilco Kelderman onderuit toen hij even de andere kant opkeek. De nummer vijf van het klassement kon verder, maar moest stevig achtervolgen om weer terug te keren in de eerste groep.

Vlasov zet Roglic onder druk

Een sterk groepje was inmiddels weggereden uit het uitgedunde peloton: Aleksandr Vlasov, Guillaume Martin, Carlos Verona en Alex Aranburu. Benoot hield het verschil aanvankelijk onder controle voor Roglic, maar moest zijn eerdere inspanningen uiteindelijk bekopen.

De vier hadden op dertien kilometer een voorsprong van 25 seconden. Daarachter kon Roglic alleen nog rekenen op de diensten van Van Aert, Het was Kelderman namelijk niet gelukt om terug te keren. Jumbo-Visma kreeg wel steun van UAE Team Emirates in de naam van Davide Formolo.

Op vijf kilometer rekende de groep Roglic de koplopers in. Vervolgens demarreerde Mikel Landa op de kasseien-muur van Osimo. Roglic red het gat gezwind dicht. João Almeida, Enric Mas, Tao Geoghegan Hart en Hugh Carthy sloten met meer moeite ook aan.

Landa bleef met zijn kenmerkende klimstijl (met de handen in de beugels) versnellen. Hij sloeg zelfs een gaatje. Door de afdaling kon de rest echter eenvoudig aansluiten.

Met nog een paar kilometer te gaan versnelde Michael Woods vervolgens. Het was een sterke aanval, maar iets te vroeg. Bij het ingaan van de slotkilometer rekende Roglic hem in. De Sloveen versnelde vervolgens al op vierhonderd meter. Mas en Hart gingen eroverheen, maar Roglic remonteerde hen, waarna hij er hen in de sprint oplegde.

Uitslag etappe 6 Tirreno-Adriatico 2023

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news