DSM domineert Tour of the Alps op slotdag: Pinot wint rit, Bardet en Arensman 1 en 3 in klassement Wielrennen
Wielrennen

DSM domineert Tour of the Alps op slotdag: Pinot wint rit, Bardet en Arensman 1 en 3 in klassement

DSM domineert Tour of the Alps op slotdag: Pinot wint rit, Bardet en Arensman 1 en 3 in klassement

Thibaut Pinot heeft de vijfde en laatste etappe in de Tour of the Alps gewonnen. In een compleet verregende bergrit was hij sterker dan zijn medevluchter David de la Cruz. Het peloton nam wat betreft de ritzege een snipperdag, maar de favorieten streden wel om de eindzege. Romain Bardet reed Pello Bilbao uit de leiderstrui. DSM-ploegmaat Thymen Arensman verbaasde met plek drie in het eindklassement.

114,5 kilometer en eigenlijk de hele dag op en af: de organisatie van de Tour of the Alps had op papier voor spektakel gezorgd, maar helaas kwam het al bij de start met bakken uit de hemel. De rit van Lienz naar Lienz werd zodoende een feestdag voor de vluchters, daar de mannen van het klassement de risico's liever wat meden en een voor hen ongevaarlijke club aanvallers lieten begaan.

Pinot en De la Cruz rijden weg uit groep van zes

Toch duurde het wel even tot er een kopgroep weg was. Logischerwijs probeerden velen het en Bahrain Victorious had wel even nodig om te bepalen wie er weg mochten en wie niet. Vlak voor de voet van de eerste klim van de dag kregen er vijftien renners een vrijbrief om te gaan. De la Cruz (Astana) en Pinot (Groupama) waren mee, net als onder meer Lennard Kämna (BORA), Jefferson Cepeda (Androni) en Andrey Amador (INEOS).

Met een minuutje voorsprong begonnen ze aan de eerste hindernis van de dag, de Bannberg van 5,5 kilometer aan 10,2 procent gemiddeld. De steile puist zorgde logischerwijs voor versplintering vooraan. Pinot, De la Cruz en Kämna kregen Igor Arrieta (Equipo Kern Pharma) en Torstein Traaen (Uno-X) mee. Toen de top van de Bannberg werd gerond, kwam ook Amador aansluiten. Zo hadden we nog zes leiders, die samen meteen de beklimming van de ongecategoriseerde Oberassling voor de kiezen kregen. Deze klim was 3,9 kilometer lang, maar andermaal aan dik 10 procent gemiddeld.

Het was op deze klim dat Pinot en De la Cruz ervoor gingen. De twee reden op 65 kilometer van de streep vlotjes weg en hadden snel een minuutje te pakken op Kämna, Traaen, Arrieta en Amador. De andere vroege vluchters uit de oorspronkelijke groep van vijftien reden overal en nergens. Het peloton liet het allemaal gebeuren en gaf al ruim tien (!) minuten toe in deze fase van de race. Bahrain Victorious controleerde op het gemakje.

Peloton rijdt eigen wedstrijd, Pinot rijdt weg

Na de eerste hindernissen koersten Pinot en De la Cruz richting de tweede keer Bannberg, dit keer beklommen vanaf de andere kant. De voet werd op veertig kilometer van het einde bereikt en het werd daar toch wel duidelijk dat Pinot en De la Cruz erom gingen rijden voor de ritwinst vandaag. Kämna was de overgebleven achtervolger, maar de Duitser reed op een dikke minuut van het leidende duo. Na de top van de Bannberg keerden Arrieta en Traeen nog wel terug, maar het leek een strijd voor plek drie te zijn.

In de laatste twintig kilometer hadden Pinot en De la Cruz nog één hindernis voor de wielen, en wat voor één! De Stronach doemde op, op dertien kilometer van het einde; een steil monster van 3,1 kilometer aan 12,4 procent gemiddeld. De twee leiders begonnen eraan met een kleine minuut op de achtervolgers. Het peloton met favorieten reed z'n eigen wedstrijd op inmiddels dik twaalf minuten. Twee wedstrijden voor de prijs van één!

Op de gigantisch steile klim was het Pinot die, na wat probleempjes met z'n fiets, probeerde weg te rijden. De Fransman stond op de pedalen, vloog alle kanten op, maar De la Cruz bleef lang in het wiel hangen. Op anderhalve kilometer onder de top sloeg Pinot dan toch een gaatje en reed hij metertje voor metertje bij de Spanjaard weg. Op de top had hij een dikke tien seconden beet, maar er moest nog gedaald worden. Pinot had al laten zien dat hij minder daalde dan De la Cruz, dus was zijn voorsprong genoeg?

Favorieten all-in op de Stronach, houdt Pinot stand?

Terwijl Pinot en De la Cruz aan de afdaling begonnen, kwam het peloton met favorieten aan bij de voet van de Stronach. Richie Porte nam meteen de leiding met een strak tempo en het was Bardet die zich er vlak achter nestelde. Klassementsleider Bilbao had het meteen lastig, terwijl de klim net was begonnen. De Spanjaard vocht in z'n eentje wel voor wat hij waard was, maar Bardet rook bloed en ging nog eens op de pedalen staan. Hij kreeg alleen de razend sterke Arensman mee, en oud-ploeggenoot Michael Storer van Groupama-FDJ. Ook Miguel Ángel López hing er nog aan.

Bardet, Arensman en Storer kwamen met een voorsprong van een half minuutje boven op de klim, wat nog speelbaar was voor meesterdaler Bilbao. Zij doken met z'n allen in de afdaling, waardoor we mooi op tijd waren om de finale te bekijken bij Pinot en De la Cruz. Zoals verwacht was De la Cruz komen aansluiten in de afdaling, waardoor het een sprintje heuvelop werd naar Lienz. Pinot - die donderdag nog in de slotkilometer werd verslagen door López - dankte z'n explosiviteit voor de ritzege.

Bij de favorieten was er een wonderrol weggelegd voor Arensman in de afdaling. De Nederlander ging volle bak voor z'n ploegmaat Bardet, waardoor Bilbao en de anderen nooit konden terugkeren. Kop over kop raasden Bardet en Arensman naar de slotkilometer, die nog smerig omhoog liep. Storer won het sprintje van de drie, omdat Bardet zich bekommerde om Arensman, die eraan bleef hangen en zo derde is in het eindklassement. Bardet is eindwinnaar.

Uitslag etappe 5 Tour of the Alps 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws