DSM-firmenich heeft goud in handen, maar de grote vraag is: wat voor renner is Frank van den Broek? Wielrennen
Wielrennen

DSM-firmenich heeft goud in handen, maar de grote vraag is: wat voor renner is Frank van den Broek?

DSM-firmenich heeft goud in handen, maar de grote vraag is: wat voor renner is Frank van den Broek?

2023 gaat zonder twijfel de boeken in als 'doorbraakjaar' bij Frank van den Broek. Voor dit seizoen hadden nog weinig mensen van hem gehoord, maar na een wervelend seizoen zien we hem in 2024 terug in het shirt van DSM-firmenich. Een ontdekkingstocht om naar uit te kijken, vertelt de 22-jarige Warmonder aan In de Leiderstrui.

Dat Van den Broek een stukje kon fietsen, dat was in Nederland al wel bekend. Namens de JEGG-DJR Academy won hij in 2022 al de bergtrui in een Poolse beloftenkoers en hij werd zesde bij het NK tijdrijden voor de onder 23. ABLOC had genoeg gezien en haalde hem naar het continentale niveau. Daar ging het afgelopen seizoen plots hard...

Lees verder onder de foto

DSM-firmenich heeft goud in handen, maar de grote vraag is: wat voor renner is Frank van den Broek?
Frank van den Broek

Van den Broek slaat aan het winnen en maakt indruk op NK

In diverse Nederlandse voorjaarskoersen toonde hij zich in het offensief, alvorens hij in juni vriend en vijand verraste met eindwinst in de Ronde de l'Oise. De Franse 2.2-rittenkoers bleek de perfecte voorbereiding voor het NK in dezelfde maand. Eerst stuntte Van den Broek door zesde te worden bij de elite heren in de tijdrit. Enkele dagen later ging hij tot diep in de finale mee met de besten en werd hij uiteindelijk achtste.

Het bleken geen toevalstreffers, want na een ritzege in de Tour of Qinghai Lake (2.Pro) kon een stap hogerop niet uitblijven. DSM-firmenich haalde hem op en stalde hem de eerste maanden bij de opleidingsploeg. Voor die ploeg won hij meteen een etappe bij de beloften in de Tour Alsace (2.2), waarin hij tevens derde werd in het eindklassement. Namens de WorldTour-ploeg van DSM werd hij vervolgens ook doodleuk zestiende in de Ronde van Duitsland, na een aanvallende koers.

'Het was eerst even wennen in een nieuwe omgeving, maar nu loopt alles lekker', zegt Van den Broek dan ook met gevoel voor understatement. Na zijn puike prestatie in Duitsland liet DSM hem ook starten in de SUPER 8 Classic, de CRO Race, Gran Piemonte en Parijs-Tours. Een dag na zijn laatste race maakte DSM bekend dat Van den Broek - samen met Enzo Leijnse en Patrick Eddy - de overstap maakt naar de WorldTour-formatie in 2024.

Lees verder onder de foto

DSM-firmenich heeft goud in handen, maar de grote vraag is: wat voor renner is Frank van den Broek?
Van den Broek na het NK

Wat voor renner is Frank van den Broek?

Wat een jaar, wat een route. Dat NK in Limburg, waarbij Van den Broek streed tegen Dylan van Baarle, Mathieu van der Poel en Olav Kooij, heeft hem geen windeieren gelegd. 'Het was voor het NK al rond met DSM, maar die wedstrijd was wel een bevestiging', lacht de jonge Nederlander, die nog niet helemaal lijkt te beseffen wat hij in krap zes maanden tijd allemaal heeft meegemaakt.

Bij DSM-firmenich, waar hij nu tot het einde van 2026 vastligt, zal het nu serieuzer worden. Want wat kunnen we nu precies verwachten van Van den Broek als renner? 'Daar ben ik nog niet helemaal over uit en moet ik even goed over nadenken. Ik moet wel gaan specialiseren, maar nu probeer ik vooral zoveel mogelijk uit en dan merk ik vanzelf wat het beste bijn mij past.'

Achter het tijdrijden staat alvast een vinkje, net als het klimmen in meerdaagse wedstrijden. 'Ik denk dat ik wel een zware wedstrijd nodig heb om er bovenuit te kunnen steken. Op en af, en in het hooggebergte heb ik nog niet zoveel gefietst. Het is de vraag of ik de beklimmingen van buitencategorie aankan', zo is hij benieuwd. Met gasten als Romain Bardet krijgt hij alvast een uitstekende begeleiding in die zoektocht. 'Dat zijn wel echt mannen waar ik veel van kan leren.'

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws