Arkéa Samsic: Démare en Sénéchal moeten in 2024 de meubelen redden voor ondermaats presterend WorldTour-team Wielrennen
Wielrennen

Arkéa Samsic: Démare en Sénéchal moeten in 2024 de meubelen redden voor ondermaats presterend WorldTour-team

Arkéa Samsic: Démare en Sénéchal moeten in 2024 de meubelen redden voor ondermaats presterend WorldTour-team

Het wegseizoen zit erop en dat betekent dat we in november traditiegetrouw de prestaties van verschillende WorldTour-teams nader onder de loep nemen. In de Leiderstrui behandelt de verscheidene wielerteams van het allerhoogste niveau één voor één op basis van de UCI World Ranking. Astana Qazaqstan Team was in die rangschikking de rode lantaarn, nét daarboven stond Arkéa Samsic, de ploeg die dit keer in de 'spotlights' wordt gezet.

Eendagswedstrijden 2023: Arkéa Samsic

Tijdens de Belgische en Italiaanse voorjaarsklassiekers liep het allesbehalve van een leien dakje voor Arkéa Samsic. Hugo Hofstetter, een aantal jaar geleden nog een vrij constante factor binnen de top dertig, gaf niet thuis in de eendagskoersen op WorldTour-niveau. De Fransman wist echter wel in diverse 1.1-koersen naar dichte ereplaatsen te snellen, wat het vrij rampzalige beeld nog enigszins nuanceert. Zo wist hij in Le Samyn knap tweede te worden achter Milan Menten. Luca Mozzato was duidelijk de belangrijkste man van het voorjaar voor de ploeg van Emmanuel Hubert. De resultaten van de nog redelijk jonge Italiaan waren niet per se je van het, al mag een topvijfentwintignotering in de E3 Saxo Classic, de Scheldeprijs en Parijs-Roubaix als 'netjes' bestempeld worden (zijn ereplaatsen in 1.1-races daargelaten).

In het voorjaar werd ook veel verwacht van Matis Louvel, maar ook hij maakte de verwachtingen niet echt waar (op zijn dertiende stek in Omloop Het Nieuwsblad na). Dat geldt ook voor Jenthe Biermans (die dan bijvoorbeeld wel de Muscat Clasic in Oman wist te winnen en tweede werd in de Classica Comunitat Valenciana 1969). Kijken we verder dan enkel naar de Belgische en Italiaanse voorjaarskoersen, zien we her en der een paar positieve 'uitschieters'. Zo was er bijvoorbeeld de triomf van Kévin Vauquelin in de Tour du Jura Cycliste. Echt top is het echter eigenlijk nooit geweest voor de roodhemden, die verderop in het seizoen wél beter presteerden, zij het andermaal in 1.1-races (zo won Mozzato medio oktober nog Binche-Chimay-Binche).

luca mozzato

Dat de bij Groupama-FDJ uit de gratie geraakte Arnaud Démare op 1 augustus per direct overkwam naar Arkéa Samsic, kwam als een welkom bericht voor 'Hubert en de zijnen'. De sterke sprinter liet de zegeteller in eendagswedstrijden namelijk direct oplopen voor de ploeg, met onder meer de belangrijke overwinningen in de Tour de Vendée en Parijs-Bourges. Dat was extra fijn, omdat Nacer Bouhanni zijn benen van weleer het gehele jaar niet kon vinden (hoofdzakelijk als gevolg van slepend blessureleed, dat er ook deels voor zorgde dat hij zijn fiets aan de wilgen hangt).

(Grote) rondes 2023: Arkéa Samsic

Kijken we naar de grote rondes, dan zijn de resultaten van Arkéa Samsic niet om over naar huis te schrijven. In de Giro d'Italia was een tweede plaats van David Dekker in een sprintetappe misschien nog wel het meest memorabele. Warren Barguil werd vanuit de vlucht weliswaar nog een keer derde en een keer vierde, maar potten breken deed de ervaren Fransman zeer zeker niet. Dat deed hij ook in de Tour de France niet, waar Mozzato opnieuw de belangrijkste man was. De rappe Zuid-Europeaan snelde zes keer naar een topvijftienplaats, met een vierde stek in rit zeven als hoogtepunt. In de Vuelta a España deed Cristián Rodríguez het aardig met een dertiende plaats in de eindrangschikking, al is daarmee ook alles wel zo'n beetje gezegd. In een redelijk relatief zwak sprintersveld wist Hofstetter zich niet te mengen en ook Vauquelin kwam amper in beeld.

Arkéa Samsic: Démare en Sénéchal moeten in 2024 de meubelen redden voor ondermaats presterend WorldTour-team

Nee, voor de beste prestaties van Arkéa Samsic in het rondewerk moeten we kijken naar de kleinere rittenkoersen. Want daar presteerde Vauquelin bijvoorbeeld wél naar behoren. In februari wist de 22-jarige coureur uit Bayeux namelijk twee ritten én het eindklassement van de Tour des Alpes Maritimes et du Var naar zich toe te trekken. Mozzato snoepte op zijn beurt een ritje mee in de Tour du Limousin, terwijl Clément Champoussin victorie kraaide in rit vier van de Arctic Race of Norway. Biermans, die op zich een prima seizoen draaide, zegevierde nog in rit twee van de Ronde van Luxemburg, waarmee we alle zeges behandeld hebben.

Eindcijfer 2023 Arkéa Samsic

Tien zeges in totaal, maar geen enkele op WorldTour-niveau. Dat is de harde conclusie voor Arkéa Samsic, de ploeg die vanaf volgend seizoen Arkéa - B&B Hotels zal gaan heten. De komst van Démare maakte nog wat goed, maar er kan simpelweg geen voldoende worden toegekend aan hetgeen de ploeg afgelopen jaar heeft laten zien: een 2,9 is het bitterharde eindoordeel van de (voormalige) redactieleden van deze website.

Transfers 2023/2024: Arkéa Samsic

Op het moment van pennen heeft Arkéa Samsic 28 renners onder contract staan met het oog op 2024. Daarmee is de limiet van 30 coureurs bijna bereikt, maar kunnen er zeker nog aankondigingen volgen voor de brigade die dan Arkéa - B&B Hotels heet.

Er zijn echter al een paar ingaande transfers bekendgemaakt door de ploeg. Démare kwam natuurlijk per 1 augustus 2023 al over, maar per 1 januari 2024 komen ook heuvelsprinter Vincenzo Albanese, Démare-knecht Miles Scotson, klassiekerspecialist Florián Sénéchal en sprinter Clément Venturini de boel versterken. An sich prima coureurs, maar dat is ook niet meer dan wenselijk voor de ploeg. Er gaan echter ook een paar 'sterkhouders' weg bij de formatie, daar Hofstetter (Israel-Premier Tech), Barguil (Team DSM-firmenich) en Laurent Pichon (pensioen) hun geluk elders (of op een andere manier) opzoeken.

Arkéa Samsic: Démare en Sénéchal moeten in 2024 de meubelen redden voor ondermaats presterend WorldTour-team

Ingaand: Miles Scotson, Arnaud Démare (Groupama-FDJ - Démare per 1 augustus 2023 al), Florian Sénéchal (Soudal Quick-Step), Clément Venturini (AG2R Citroën Team), Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa), Laurens Huys (Intermarché-Circus-Wanty) en Raúl García Pierna (Equipo Kern Pharma).

Uitgaand: Nacer Bouhanni, Maxime Bouet, Laurent Pichon (pensioen), Warren Barguil (Team DSM-firmenich), Hugo Hofstetter (Israel-Premier Tech), Clément Russo (Groupama-FDJ), Andrii Ponomar (Corratec), Nicolas Edet en Michel Ries (nog onbekend)

Ones to watches 2024: Arkéa Samsic

Het lijkt vrij duidelijk waar Arkéa Samsic in 2024 op mikt. De ploeg wil duidelijk etappesucces in rittenkoersen najagen met Arnaud Démare, die dus een heuse lead-out-trein krijgt. Démare is daarbij ook de meest vooruitgeschoven pion in het klassieke werk, al kunnen ook Louvel, Mozzato en bovenal Sénéchal voor het mooie weer gaan zorgen. De Fransman weet als ex-poulain van Patrick Lefevere namelijk hoe het is om mee te doen om zeges in het klassieke werk...

Vanuit Nederlands oogpunt is het interessant om te kijken hoe Dekker zich gaat ontwikkelen en aan welke wedstrijden hij gaat deelnemen. Ook aanwinst Albanese is een interessante figuur, temeer omdat hij op meerdere terreinen goed uit de voeten kan. Met betrekking tot het zwaardere heuvel- en klimwerk zullen alle ogen gericht zijn op Champoussin, Rodriguez en Vauquelin. De ontwikkeling van laatstgenoemde leek dit jaar op een zeker moment wat te stagneren, dus zijn we enorm benieuwd naar hoe zich dat volgend jaar gaat ontvouwen.

(Voorlopige) selectie Arkéa Samsic 2024

 1. Vincenzo Albanese
 2. Louis Barré
 3. Jenthe Biermans
 4. Amaury Capiot
 5. Clément Champoussin
 6. Ewan Costiou
 7. David Dekker
 8. Anthony Delaplace
 9. Arnaud Démare
 10. Raúl García Pierna
 11. Élie Gesbert
 12. Donavan Grondin
 13. Thibault Guernalec
 14. Simon Guglielmi
 15. Laurens Huys
 16. Mathis Le Berre
 17. Kévin Ledanois
 18. Matis Louvel
 19. Daniel McLay
 20. Luca Mozzato
 21. Lukasz Owsian
 22. Alan Riou
 23. Cristián Rodriguez
 24. Miles Scotson
 25. Florian Sénéchal
 26. Kévin Vauquelin
 27. Clément Venturini
 28. Alessandro Verre

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws