NK-openbaring Frank van den Broek maakt zijn eigen gelletjes (en dat om een bijzondere reden) Wielrennen
Wielrennen

NK-openbaring Frank van den Broek maakt zijn eigen gelletjes (en dat om een bijzondere reden)

NK-openbaring Frank van den Broek maakt zijn eigen gelletjes (en dat om een bijzondere reden)

Menig wielerliefhebber zag in volle finale van het NK wielrennen plots een renner van het continentale ABLOC CT twintig seconden pakken: Frank van den Broek leek even op weg naar een verrassing van jewelste, maar moest uiteindelijk toch parkeergeld betalen. In de Leiderstrui kon de smaakmaker opvangen voor een reactie!

De 22-jarige Van den Broek rijdt het hele seizoen al hard. Zo won hij de Franse koers Ronde de l'Oise en werd hij afgelopen woensdag ook al knap zesde op het NK tijdrijden in Elspeet, waar hij voor doorwinterde WorldTour-profs als Tim van Dijke en Wilco Kelderman eindigde.

En ook in de wegrit toonde hij zich dus van voren. 'Bij de laatste doorkomst werd er een beetje getwijfeld, dus ik had zoiets van: ik probeer het maar, ik heb toch niets te verliezen', was de eerste reactie van Van den Broek, uitpuffend op het asfalt van Watersley.

'Op een gegeven moment parkeerde ik gewoon en was het echt nog een gevecht naar de finish, maar ja… dat verwachtte ik eigenlijk al toen ik het probeerde', lachte de openbaring voor het grote publiek. 'Ik dacht: ik doe het gewoon. Ik heb ervan genoten.’

Dat hij nu met mannen als Mathieu van der Poel en Dylan van Baarle koers kan maken in zo'n grote wedstrijd, moet wel een mooie ervaring zijn. ‘Het is zeker tof. Ik heb ze de laatste jaren op TV koers zien maken, en om er dan zo tussen te rijden… dat geeft heel veel moraal.’

Waar komt Van den Broeks bijnaam professor vandaan? 

Van den Broek staat bekend onder de bijnaam professor, omdat hij zelf alles uitvogelt. Zo doet hij zijn eigen voeding en training. ‘Ik probeer altijd wel bepaalde dingen uit', lacht hij als we hem vragen waar die bijnaam precies vandaan komt. 'Een soort wetenschappelijke methode, ik denk dat het daar vandaan komt.’

Zo maakt hij zelfs zijn eigen gelletjes en repen, maar dat is dan weer om een andere reden. ‘Ik doe dat vooral om geld te besparen. Iedere keer dat je zo’n ding doet, ben je twee euro kwijt. Als je daarop geld kunt besparen, is dat mooi meegenomen natuurlijk.' Blijft hij dat dan ook doen als er zich een mooie ploeg - en die kapers liggen op de kust - meldt? 'Dat zie ik dan wel', antwoordt hij met een grote glimlach.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws