Dumoulin maakt flink koers in Volta Limburg Classic, maar ziet De Lie zegevieren Wielrennen
Wielrennen

Dumoulin maakt flink koers in Volta Limburg Classic, maar ziet De Lie zegevieren

Dumoulin maakt flink koers in Volta Limburg Classic, maar ziet De Lie zegevieren

Arnaud De Lie heeft in apocalyptische omstandigheden de Volta Limburg Classic naar zijn hand weten te zetten. Tom Dumoulin kleurde de koers met meerdere aanvallen, maar werd zesde na vermoedelijke fietsproblemen in volle finale.

Het Limburgse heuvelland had deze zaterdag meer weg van de Alpen met de besneeuwde toppen, maar kon desondanks het decor vormen voor een mooie editie van de Volta Limburg Classic. Vroeger De Hel van het Mergelland genoemd, een naam die voor deze uitvoering wel toepasselijk was geweest.

Alpecin-Fenix, Lotto Soudal en Intermarché-Wanty-Gobert waren ervoor verantwoordelijk dat een groep van zes niet al te veel ruimte kreeg. Stijn Appel (ABLOC CT), Maxime Chevalier (B&B), Oscar Onley (DSM), Arne Peters (Allinq), Elmar Reinders (Riwal) en Roel van Sintmaartensdijk (VolkerWessels) waren de namen van dit zestal, dat de WorldTour-ploegen al snel in de nek voelde ademen.

Op tachtig kilometer greep het nerveuze peloton de vluchters al bij de lurven. Ook waren er enkele valpartijen (met Franck Bonnamour als grootste slachtoffer) te betreuren, terwijl het peloton door de barre omstandigheden met sneeuw en harde wind toerde. Met name Alpecin-Fenix denderde flink door, met een resem aanvallen op 75 kilometer van de finish.

Dumoulin toont zich meermaals bergop

Op de Gulpenerberg, net iets meer dan zestig kilometer van aankomstplaats Eijsden, plaatste Dumoulin zijn eerste tussenversnelling. De Limburger kwam niet direct weg, maar gaf niet op: twintig kilometer later deed hij het weer, om het peloton uit elkaar te scheuren. Door deze impuls bleven er zo'n dertig renners over. Thomas De Gendt zette zich op kop van deze groep, in dienst van Arnaud De Lie en Andreas Kron.

Op 28 kilometer van de finish luidde Gijs Leemrijze de finale in, maar hij kwam niet echt weg. Wat volgde was een fase van hollen en stilstaan, die abrupt onderbroken werd door een ferme versnelling van Dumoulin. Slechts vijf jongens wisten de Jumbo-Visma-renner te volgen: De Lie, Loïc Vliegen, Stefano Oldani, Lucas Eriksson en Kamiel Bonneu.

Vooraan werd er flink wat gepokerd, waardoor sprinter De Lie meer dan hem lief was aan het werk moest. Bonneu doorbrak de samenwerking met de eerste serieuze aanval, terwijl Dumoulin meermaals naar zijn fiets keek of er iets mis was. De Limburger zette zich vervolgens flink op kop richting de laatste kilometer, hij leek op een leegloper rond te fietsen. Zodoende zag hij van een afstandje toe hoe De Lie de zege binnenhengelde met een imposante spurt. De Belg spurtte fietslengtes weg bij Oldani en co.

Uitslag Volta Limburg Classic 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws