Dumoulin schiet claim collega Clement af, Vanmarcke ziet impact motoren: 'Kan bewust zijn, want Fransman' Wielrennen
Wielrennen

Dumoulin schiet claim collega Clement af, Vanmarcke ziet impact motoren: 'Kan bewust zijn, want Fransman'

Dumoulin schiet claim collega Clement af, Vanmarcke ziet impact motoren: 'Kan bewust zijn, want Fransman'

Wieleranalist bij de NOS Stef Clement had na de openingsrit van de Tour de France weinig begrip voor de keuze van dsm-firmenich PostNL om Romain Bardet de etappe te laten winnen en het geel te pakken, in plaats van zijn ploegmaat Frank van den Broek, die onderweg beulswerk verrichte voor zijn ploegmaat en bij momenten een sterkere indruk dan zijn kopman wekte. 'Ik vind dat dit volledig onterecht is', uit Clement na de finish stevige kritiek.

'Deze was echt voor Frank van den Broek geweest', uit de ex-renner zijn ergernis. 'Het kan mij niets schelen als niemand bij dsm-firmenich PostNL nog met mij wil praten, maar deze zege had je écht aan de 23-jarige Van den Broek moeten geven. Die heeft hij verdiend, hij heeft er zelf voor gereden en hij was de sterkere. Ook in de finale', licht Clement zijn kijk op de zaak toe.

Eén argument om Van den Broek de zege te gunnen, is volgens Clement dat een extra ritzege in de Tour weinig toevoegt aan het palmares van Bardet. 'Dit is zijn vierde ritzege. Dat gaat zijn carrière niet meer veranderen. Ja, het geel wel, maar je kon het niet eerlijk verdelen. Dan had je het moeten doen toekomen aan Van den Broek', aldus Clement.

Hij denkt verder dat zijn jonge landgenoot later weleens met spijt op deze dag kan terugkijken. 'Je weet niet of je ooit nog deze kans krijgt, terwijl Bardet zijn kansen heeft gehad en genomen. Hij zal rijkelijk met pensioen gaan. En Van den Broek had vandaag zijn carrière een megaboost kunnen geven. Iedereen zag dat hij de sterkste was. Wat mij betreft is het echt onrecht, niet zoals het hoort.'

Dumoulin niet eens met Clement, Vanmarcke ziet invloed motoren

Tom Dumoulin reageerde in De Avondetappe op de claim van zijn ex-collega. 'Ik ben het bijna altijd eens met Stef, maar deze keer echt niet. Ik vind het heel terecht dat Bardet de trui en etappe pakt. Er wordt daar gesproken en hun doel is al jarenlang om met Bardet voor het hoogst haalbare in de Tour te gaan. Het was waanzinnig goed hoe Van den Broek rijdt, maar ik vind het volledig terecht dat Bardet de zege mag pakken.'

Bij Vive le Velo keek Sep Vanmarcke terug op de etappe. De Belg zag nog een reden waarom Bardet en Van den Broek vooruit bleven. 'Zes mannen die achtervolgen uit het peloton tegen twee vooraan, dat kan je normaal nooit halen als aanvaller. Misschien waren die motoren wel een factor die een rol speelde. Het is niet één motor, maar een heel groepje. Dat kan bewust zijn, want het is een Fransman die vooruit rijd', aldus Vanmarcke.

'Dan is het heel zuur als je het gat daardoor niet dicht krijgt uit het peloton. Het is een probleem in het wielrennen dat er moeilijk uit raakt', vervolgt hij, met als kanttekening dat goede beelden natuurlijk ook belangrijk zijn. 'Maar als Wout van Aert in die ontsnapping van 2 zit, dan praten we er hier misschien niet over', sloot hij eerlijk af.

bardet broek

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws