Ervaringsdeskundige Boonen kent gevolgen crash Van Aert: 'Het is ook spijtig voor Van der Poel' Wielrennen
Wielrennen

Ervaringsdeskundige Boonen kent gevolgen crash Van Aert: 'Het is ook spijtig voor Van der Poel'

Ervaringsdeskundige Boonen kent gevolgen crash Van Aert: 'Het is ook spijtig voor Van der Poel'

De val van Wout van Aert laat diepe sporen na richting de Ronde van Vlaanderen. De Belg van Visma | Lease a Bike brak woensdag talloze botten bij een val op hoge snelheid in Dwars door Vlaanderen. Ronde-winnaars Tom Boonen en Niki Terpstra kennen het gevoel, daar zij ook al eens de Hoogmis moesten missen na een crash eerder in het voorjaar.

Boonen deed zijn verhaal in Wielerclub Wattage. 'Dat gebeurt nu eenmaal, het is koers. Er zijn geen zekerheden in het leven, dat zien we maar weer. Je kunt zes maanden alles doen zoals het hoort, maar dan heb je nog geen zekerheid. Dat is nu nog maar eens pijnlijk duidelijk geworden. Het is echt een streep door de rekening', zegt hij over de val van Van Aert op woensdag.

De voorzet dat de afzink richting de Kanarieberg te gevaarlijk zou zijn, wuift Boonen als ervaringsdeskundige weg. 'Het zijn gevaarlijke wedstrijden, maar het kan overal gebeuren. Er zijn dertig of veertig gelijke situaties... overal waar je op snelheid met een pak renners doorrijdt, blijft het gevaarlijk', nuanceert de ex-renner uit Mol.

Boonen en Terpstra kennen klappen van de zweep qua valpartijen voor Ronde van Vlaanderen

Boonen viel in 2013 als grote ster al eens uit de Ronde van Vlaanderen en moest de Hoogmis en de rest van het klassieke voorjaar in 2015 missen na een crash in Parijs-Nice. Hij weet nu wat Van Aert door moet maken in het ziekenhuis te Herentals en verzoekt zijn landgenoten. 'We moeten hem goed met rust laten, hij gaat niet goedgezind zijn. Dat zijn niet de leukste periodes... je ligt dan in het ziekenhuis en er staan daarbuiten twintig fotografen te wachten. We kunnen hem maar beter laten.'

Terpstra moest in 2011 de Ronde van Vlaanderen missen na een valpartij in de Driedaagse De Panne. Ook hij deelt zijn verhaal van toen. 'De Ronde is misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het jaar, één van de belangrijkste. Daar leef je naartoe en alles is dan voor Jan Joker geweest, dat voel je op dat moment. Dat is niet zo, maar zo voelt het wel. Een depressief gevoel', aldus de Nederlander, die het recept ook niet heeft. 'Tijd uitzitten en met pijn in het hart naar de koers kijken, dat is wat je kan doen', laat hij weten in zijn Speed on Wheels-podcast.

De afwezigheid van Van Aert gaat volgens Boonen ook een stempel drukken op de Ronde van zondag. 'Ik vind het ook spijtig voor Mathieu Van der Poel. Na afgelopen weekend dacht ik dat we een straffe koers zouden krijgen. Iedereen groeit altijd nog een beetje richting De Ronde en Lidl-Trek had een sterke ploeg. Nu zullen we een volledig andere wedstrijd krijgen. De druk ligt volledig bij Alpecin-Deceuninck en er zal vroeg gekoerst worden.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws