Evenepoel crasht al vroeg, Van Aert kroont zich tot Belgisch kampioen tijdrijden: Segaert tweede, Herregodts derde Wielrennen
Wielrennen

Evenepoel crasht al vroeg, Van Aert kroont zich tot Belgisch kampioen tijdrijden: Segaert tweede, Herregodts derde

Evenepoel crasht al vroeg, Van Aert kroont zich tot Belgisch kampioen tijdrijden: Segaert tweede, Herregodts derde

Wout van Aert (Jumbo-Visma) heeft het BK tijdrijden voor elite heren gewonnen. De topfavoriet snelde gemakkelijk naar de overwinning, temeer omdat Remco Evenepoel al na vier minuten onderuit schoof. Evenepoel moest uiteindelijk genoegen nemen met een vierde plaats. Alec Segart (Lotto-Dstny) en Rune Herregodts (Intermarché-Circus-Wanty) vervolledigden het podium.

Waar er bij de vrouwen maar liefst 45 deelnemers waren, gaven er slechts zeventien heren acte de présence in Herzele. Er werd gestart in twee blokken: de eerste golf bestond uit zes renners en de tweede logischerwijs uit elf. Precies op het moment dat Lotte Kopecky met een supersnelle tijd over de finish kwam en de Antwerpse zich voor de vijfde opeenvolgende keer Belgisch kampioene tijdrijden bij de elite vrouwen mocht noemen, rolde de eerste man van het startpodium af. Sander De Pestel (Team Flanders-Baloise) begon als eerste aan zijn race tegen de klok van 41 kilometer. De heren legden exact hetzelfde rondje als Kopecky en co af, al bedwongen de mannen de lus twee keer.

In totaal moesten er 325 hoogtemeters bedwongen worden, waarmee de Oost-Vlaamse omloop geen bijzonder selectieve was. Op voorhand werd in de verscheidene pronostieken slechts rekening gehouden met twee coureurs, die met kop en schouders boven de rest uittorenden qua favorietenstatus: Evenepoel en Van Aert, die respectievelijk om 16.37 uur en 16.39 uur aan hun chrono begonnen. Yves Lampaert, Florian Vermeersch, Victor Campenaerts en tal van andere (semi-)toppers deden niet mee, wat erin resulteerde dat jongens als Segaert, Cian Uijtdebroeks, Ilan Van Wilder en Herregodts zich hadden weten te ontpoppen tot outsiders. Daardoor heerste de verwachting dat de strijd om plek drie normaal gesproken erg spannend zou worden.

Evenepoel komt al vroeg in spekgladde chrono ten val

Net als de vrouwen konden de dienstdoende heren zich opmaken voor een tijdrit in hondenweer. Het had immers zowel 's nachts als overdag flink gehoosd, met een spekglad parcours tot gevolg. In het eerste startersblok was her en der een straffe (tussentijd) waarneembaar, waarbij vooral Jimmy Janssens, De Pestel en Noah Vandenbranden in positieve zin opzien baarden. Anderzijds was het natuurlijk allemaal een aperitiefje en stond het uitkijken naar de verwachte titanenstrijd tussen Van Aert en Evenepoel centraal.

Het o zo gewilde duel tussen de twee specialisten kwam er allesbehalve. Evenepoel was amper drie minuten onderweg of de youngster ging al tegen het asfalt. Vlak voor een ogenschijnlijk niet al te moeilijke bocht ging de 23-jarige specialist onderuit, waarna hij de sloot inschoof. Het duurde even vooraleer hij zich weer op zijn fiets zette. Ook het herpakken van zijn tempo vergde veel tijd. De poulain van Patrick Lefevere was daarna zowel zijn vertrouwen als de concentratie kwijt, daar hij in de eerste kilometer na zijn val meermaals een bochtje miste, op de stoep terechtkwam of van nee schudde.

Verslag loopt verder onder tweet.

Van Aert snelt naar zege op BK tijdrijden, Evenepoel wordt vierde: Segaert en Herregodts mee op podium

Bij het eerste tussenpunt, na tien kilometer, werd duidelijk dat Van Aert de hogesnelheidstrein van dienst was. De veelzijdige klasbak was maar liefst elf seconden sneller dan Segaert, die tot op dat moment de tien openingskilometers het snelst had afgelegd. Evenepoel moest 58 seconden prijsgeven op Van Aert. Dat was goed voor een tiende plaats. 'Weet Evenepoel nog een podiumplaats uit het vuur te slepen?' werd daarop eigenlijk de meest gestelde vraag in België (en ook daarbuiten).

Van Aert breidde intussen zijn voorsprong langzaam maar zeker verder uit. Bij tussenpunt twee had hij zijn voorsprong op Segaert verdubbeld: tien seconden werden er twintig. Er leek dus geen vuiltje aan de lucht voor de sterkhouder, wiens Tour de France-ambities nog niet helemaal helder zijn. Evenepoel gaf bij tussenpunt twee 59 seconden toe op Van Aert, die dus slechts één seconde was uitgelopen op 'de Aerokogel van Schepdaal'. Daarmee leek de voorspelling dat de koers normaliter was uitgemond in een ultra-spannende tweestrijd een treffende.

'We zullen het nooit weten' was zodoende ook één van de veelvuldig terugkerende uitspraken tijdens het kampioenschap. Wat men wel zeker wist, was dat Van Aert zich voor de derde keer in zijn carrière kroonde tot Belgisch kampioen tijdrijden. Segaert werd tweede, Herregodts derde. Evenepoel zelf sloot de race tegen de klok af als vierde.

Uitslag BK tijdrijden elite mannen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws