Lead-out Molano sprint sneller dan iedereen en knalt naar zege in Madrid, Evenepoel is eindwinnaar Wielrennen
Wielrennen

Lead-out Molano sprint sneller dan iedereen en knalt naar zege in Madrid, Evenepoel is eindwinnaar

Lead-out Molano sprint sneller dan iedereen en knalt naar zege in Madrid, Evenepoel is eindwinnaar

Juan Sebastián Molano heeft de slotetappe van de Vuelta a España gewonnen. De rit eindigde in een massasprint, waar de renner van UAE Team Emirates zijn snelle benen het woord liet doen. Dat deed hij op imposante wijze, omdat hij eigenlijk de lead-out was van Pascal Ackermann deze zondag. Hij versloeg Mads Pedersen en zijn Duitse ploeggenoot. De eindzege ging, zoals verwacht, naar Remco Evenepoel.

Zoals wel vaker het geval is in slotetappes van grote rondes, werden er in de eerste helft van de rit vooral gesprekken gevoerd met de collega’s en foto’s gemaakt voor de ploegen. Voor de start kregen Vincenzo Nibali (Astana) en Alejandro Valverde (Movistar) nog een fraaie erehaag. Zij zouden deze zondag hun laatste grote ronde afsluiten voordat ze later dit jaar met wielerpensioen gaan. Toen het peloton een paar uur later aankwam in Madrid voor de lokale rondes, mocht El Imbatido op kop de finish voor het eerst passeren. Hij kreeg hier opnieuw een ovatie van het publiek. Een mooi symbool.

Tussensprint zorgt voor chaos bij klassementsrenners

Om de symboliek te vervolledigen, schoten de jonge honden in de aanval op het moment dat de afscheidsceremonie voorbij was. The old king is dead, long live the king. Een renner van Equipo Kern Pharma demarreerde zonder succes, Valverdes ploeg haalde hem weer terug voorafgaand aan de tussensprint. Enric Mas wilde die namelijk winnen, zodat hij naar de derde plek in het puntenklassement zou stijgen. Dat leverde hem namelijk twintig UCI-punten op voor het degradatieklassement.

Die sprint winnen was echter geen formaliteit. De mannen van INEOS Grenadiers hadden er namelijk ook hun zinnen op gezet. Carlos Rodriguez kon namelijk met een tweede of derde plek in die sprint secondes pakken die hem over Thymen Arensman zouden laten springen in het algemeen klassement. Uitslag van de tussensprint: Enric Mas, Joris Nieuwenhuis, Richard Carapaz. Geen Rodriguez dus. Resultaat: Mas springt naar plek drie in het puntenklassement, Arensman behoudt plek zes in het klassement.

Julius Johansen (Intermarché) en Luke Plapp (INEOS) sprongen vervolgens weg en kregen een gat van maar liefst twintig seconden. Een toegift waarmee een gooi doen naar de zege een enorme opgave werd, maar het duo hield lang stand. Bij het ingaan van de laatste tien kilometer, ruim dertig kilometer na het beginnen van hun vlucht, had het duo namelijk nog altijd twintig seconden. De mannen van Alpecin-Deceuninck controleerden het peloton, zodat de wedstrijd in een sprint zou eindigen.

Sprint blijkt onvermijdelijk, Molano is de rapste

In de laatste zeven kilometer kwamen andere ploegen helpen in de achtervolging. Team Bike-Exchange zette Luke Durbrigde mee in de rotatie, omdat Johansen en Plapp maar voor het peloton uit bleven rijden. De Australiër deed echter al enkele kilometers amper nog een trap op kop, waardoor bijna alle kracht vanuit de Deen moest komen. Eenmaal in de laatste ronde, besloot de hardrijder van INEOS toch weer mee te gaan draaien. Het gat was toen echter al gezakt naar tien seconden.

Het gevolg was dat een sprint niet te ontkomen was. UAE Team Emirates had haar trein goed op de rails, waardoor Pascal Ackermann in een zetel richting de laatste kilometers werd gebracht. De kampioen van België, Tim Merlier, was zoals wel vaker deze Vuelta niet te zien. Het peloton reed volledig op een lint door het onwijs harde tempo. In de laatste kilometer werden de koplopers inderdaad gegrepen, waarna UAE Team Emirates de kop pakte. Molano zette als eerste de sprint aan als lead-out van Ackermann, maar niemand kon nog over hem heen komen. De Colombiaan werd door niemand meer gepasseerd, ondanks dat hij een sprint reed van bijna driehonderd meter.

Uitslagen etappe 21 Vuelta a España 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 21 van de Vuelta a España 2022 terug in ons liveblog.

Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je app of mobiele pagina

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws