Favorieten etappe 1 Tour of the Alps 2022 | Openingsrit gemaakt voor mannen met lef Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 1 Tour of the Alps 2022 | Openingsrit gemaakt voor mannen met lef

Favorieten etappe 1 Tour of the Alps 2022 | Openingsrit gemaakt voor mannen met lef

Daags na Parijs-Roubaix krijgen we in de Alpen een heel andere soort koers: de Tour of the Alps, traditioneel één van de belangrijke voorbereidingskoersen op de Giro d'Italia. Zo ook dit jaar, waarin de Leiderstrui graag vooruitblikt op de eerste rit.

Parcours etappe 1 Tour of the Alps 2022

Favorieten etappe 1 Tour of the Alps 2022 | Openingsrit gemaakt voor mannen met lef

De eerste rit in de Tour of the Alps is er één van Cles naar Martino di Castrozza, over goed 160 kilometer. Een venijnige etappe, zoals wel vaker in de openingsrit van de Tour of the Alps. Afgelopen jaar won Gianni Moscon zo'n etappe, door in Innsbruck bij iedereen weg te rijden.

De scherprechter in deze rit zal de Passo Brocon zijn, een beklimming van zo'n elf kilometer aan meer dan zeven procent gemiddeld. Dat is het niet alleen, want het is een soort tweetrapsraket waarvan een deel nog niet is meegenomen in die cijfers. De top van deze col is op 45 kilometer van de meet. Na een steile en technische afdaling wordt deze opgevolgd door de Passo Gobbera, een heuvel van bijna zes kilometer aan iets meer dan vier procent.

De technische afdaling van de Passo Brocon

Ook in de laatste kilometers loopt het nog licht op, van kilometer zes van de finish tot twee. Op zevenhonderd meter van de finish volgt er dan een vieze bocht naar links, gevolgd door een scherpe rechtse. Het is te hopen dat we hier niet met een al te grote groep aankomen, want dat zou nog wel eens problemen op kunnen leveren.

De technische sectie in de laatste kilometer.

Start 11.20 uur
Finish: Rond 15.15 uur

Weer etappe 1 Tour of the Alps 2022

Het is uitstekend koersweer in Trentino maandag. De temperaturen schommelen rond de vijftien graden Celsius, onder een lekker zonnetje. Van de wind hebben de coureurs niet al te veel last.

Favorieten etappe 1 Tour of the Alps 2022

Deze rit is op papier zo'n beetje gemaakt voor Pello Bilbao van Bahrain Victorious. Een zware klim, technische afdaling en onoverzichtelijk slot van de rit; alle facetten voor de durfal uit het Baskenland om een gooi te doen naar de ritzege. Bahrain Victorious beschikt ook nog over de rappe Santiago Buitrago.

Lennard Kämna is ook een jongen die op een goede dag ver kan komen in een rit als deze. De Duitser, een rasaanvaller om u tegen te zeggen, is er eentje uit de categorie Einer Augusto Rubio (Movistar), Felix Gall (AG2R Citroën) en Attila Valter (Groupama-FDJ); mannen die in principe te kort komen voor het algemeen klassement, maar wellicht de ruimte krijgen voor een dagzege.

Favorieten etappe 1 Tour of the Alps 2022 | Openingsrit gemaakt voor mannen met lef
Atilla Valter

Maar we sluiten zeker ook niet uit dat de klassementsrenners zich gaan mengen om de etappe. Romain Bardet en Thymen Arensman bijvoorbeeld, een gevaarlijk duo van Team DSM. Geoffrey Bouchard en Clément Champoussin van AG2R Citroën Team behoren tot diezelfde categorie. Astana rekent op Miguel Ángel López en EF Education-EasyPost op Esteban Chaves en Hugh Carthy. INEOS Grenadiers kan Pavel Sivakov uitspelen.

Favorieten lezers etappe 1 Tour of the Alps 2022

Poll

Wie wint de eerste rit van de Tour of the Alps?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws