Favorieten etappe 1 Vuelta a España 2023 | INEOS kan Jumbo-Visma serieus pijn doen, moet Evenepoel vrezen? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 1 Vuelta a España 2023 | INEOS kan Jumbo-Visma serieus pijn doen, moet Evenepoel vrezen?

Favorieten etappe 1 Vuelta a España 2023 | INEOS kan Jumbo-Visma serieus pijn doen, moet Evenepoel vrezen?

De Vuelta a España gaat beginnen! Zaterdag 26 augustus staat er om 18.55 uur een afspraak met de klok op het programma, in teamverband welteverstaan. Net als vorig jaar in Utrecht knallen de verschillende teams in een ploegentijdrit door de straten van Barcelona. In de Leiderstrui bespreekt het parcours, het weerbericht en de favorieten voor de dagzege!

Parcours etappe 1 Vuelta a España 2023

Favorieten etappe 1 Vuelta a España 2023 | INEOS kan Jumbo-Visma serieus pijn doen, moet Evenepoel vrezen?

Achttien haakse bochten in veertien kilometer, bij Jumbo-Visma noemden ze het parcours niet voor niets 'uitdagend en technisch'. De race tegen de klok is bedoeld om alvast voor wat verschillen te zorgen in het klassement, maar bovenal is het ook een ideale mogelijkheid om Barcelona te leren kennen. 'Het parcours trekt langs enkele van de meest emblematische locaties in het stadscentrum van Barcelona', zo valt te lezen op de website van La Vuelta. Zo passeren we onder meer de Sagrada Familia.

De organisatie verwacht geen al te grote verschillen, maar een jaar geleden in Utrecht lag er een soortgelijk circuit klaar en was het verschil tussen de nummer één en twee toch al dertien seconden. De nummers vier en vijf gaven zelfs al meer dan een halve minuut toe. Kortom: wie er echt voor kan en wil gaan, krijgt ook in Barcelona echt wel de mogelijkheden.

Favorieten etappe 1 Vuelta a España 2023 | INEOS kan Jumbo-Visma serieus pijn doen, moet Evenepoel vrezen?

Bovenstaande kaart laat zien dat als we wegtrekken van de kust, het is eerst wel wat draaien en keren is. Zodra we de Gran Via de les Corts Catalanes passeren, kunnen de grote motoren hun werk doen. We slaan vlak erna linksaf en vanaf daar liggen over een strook van een kleine zeven kilometer meer dan vijf kilometer rechtdoor.

Barcelona kenmerkt zich door een haast New Yorkse opzet, met lange, rechte wegen, die je vanuit het vliegtuig nog het beste kunt zien. Dat betekent dat wanneer er géén bocht hoeft te worden genomen, het eigenlijk meteen rechttoe rechtaan is. Watts knallen dus, hier zullen ploegen die hier hard aan gewerkt hebben zeker in het voordeel zijn.

Barcelona kenmerkt zich door lange, rechte hoofdwegen.

Tijden:
Start eerste ploeg: 18.55 uur
Finish laatste ploeg: ongeveer 20.35 uur

Weer etappe 1 Vuelta a España 2023

Het is in aanloop naar de eerste etappe héét in Barcelona, maar de renners zullen daar in het weekend niet al te veel hinder meer van ondervinden. Een gevoelstemperatuur van boven de 40 graden maakt plaats voor een temperatuur onder de 30 graden als we er zaterdagavond aan gaan beginnen.

De mogelijkheid op regen blijft intact, al hangt het van de weergoden af of dat zaterdagavond vroeg al losbarst of pas richting de nacht. Buienradar is in dat opzicht optimistisch, terwijl Google rond het einde van de middag al wel onweersbuiten voorspelt...

Favorieten etappe 1 Vuelta a España 2023

Jumbo-Visma is de laatste jaren dominant in de ploegentijdrit. De Nederlandse formatie won vorig jaar in de eerste etappe in de Vuelta en in de Ronde van Burgos was het recent ook nog raak. En toch stelde performance coach Mathieu Heijboer tegenover deze website dat Jumbo-Visma misschien niet de topfavoriet is. 'Niet een ploegentijdrit die op ons lijf geschreven is' en 'We missen een hardrijder zoals Affini of Van Aert' kwamen langs.

Wij zijn echter eigenwijs en zetten Jumbo-Visma gewoon op één voor zaterdag. Want hoewel de echte tijdrijders ontbreken, kunnen we er niet omheen dat de ploeg met Jonas Vingegaard, Primoz Roglic, Jan Tratnik, Dylan van Baarle en in mindere mate ook Wilco Kelderman en Attila Valter stevige motoren aan boord heeft. Robert Gesink en Sepp Kuss completeren de selectie bij Jumbo-Visma, dat zonder twijfel de meeste tijd steekt in dergelijke zaken en dus gewoon kan uitpakken in Barcelona.

Favorieten etappe 1 Vuelta a España 2023 | INEOS kan Jumbo-Visma serieus pijn doen, moet Evenepoel vrezen?
Jumbo-Visma traint al jaren hard aan de individuele- en ploegentijdrit

Grote uitdager is INEOS Grenadiers en dat is niet per se omdat de Britse ploeg vorig jaar in Utrecht tweede werd. De selectie van INEOS is namelijk gemaakt voor de ploegentijdrit. Filippo Ganna is mee als grote motor. 'De ploegentijdrit is een grote kans voor ons en ik weet dat ik daar een sleutelrol zal spelen voor ons om succesvol te zijn', zo zei de Italiaan al. De ploeg wil zaterdag winnen, zover is duidelijk. En met Geraint Thomas, Thymen Arensman, Laurens De Plus en Jonathan Castroviejo ook nog in de ploeg, zien wij niet in waarom dat niet zou kunnen.

Soudal-Quick Step kwam vorig jaar tot op een seconde van INEOS, maar de onderlinge verhoudingen liggen normaliter iets anders. The Wolfpack heeft met Remco Evenepoel de wereldkampioen tijdrijden en dus verwachten we een puike tijdrit van de ploeg. Het Vuelta-team van 2023 heeft tijdrit-technisch echter wel een jasje uitgedaan ten opzichte van 2022. Geen Julian Alaphilippe, Rémi Cavagna en Ilan Van Wilder, maar wel James Knox, Andrea Bagioli en Casper Pedersen. Het zal zodoende van Evenepoel en specialist Mattia Cattaneo moeten komen.

Favorieten etappe 1 Vuelta a España 2023 | INEOS kan Jumbo-Visma serieus pijn doen, moet Evenepoel vrezen?
Evenepoel kroonde zich in Glasgow tot wereldkampioen tijdrijden

Scrollen we verder, dan komen we bij de outsiders. Ploegen die misschien niet als eerste in je opkomen, maar die een goede ploeg hebben om te verrassen. Wat te denken van UAE Team Emirates, dat met Juan Ayuso en João Almeida twee sterke tijdrijders als kopmannen heeft. Tel daar Jay Vine, Finn Fisher-Black, Rui Oliveira en Domen Novak bij op en je hebt een hoop pk's aan boord. Movistar verraste dan weer in de Ronde van Burgos door na Jumbo-Visma tweede te worden. In de Vuelta komen de Spanjaarden met vrijwel dezelfde ploeg aan de start, met Oier Lazkano, Nelson Oliveira en Iván Garcia Cortina als sterke motoren.

Dat geldt ook voor EF Education-EasyPost, dat in de categorie Ganna met Stefan Bissegger aan de start komt. De Zwitser zal z'n ploeg moeten gangmaken, net als dat Lennard Kämna dat zal moeten doen bij BORA-hansgrohe. De Duitsers hebben een goede ploeg voor een ploegentijdrit, maar komen normaliter wel net iets te kort om echt voor winst mee te strijden. Dat geldt ook voor Jayco-AlUla en Bahrain Victorious, die minder hardrijders in huis hebben dan een jaar geleden, toen ze nog sterk voor de dag kwamen.

Favorieten etappe 1 Vuelta a España 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Jumbo-Visma en INEOS Grenadiers
Outsiders: Soudal-Quick Step, UAE Team Emirates en EF Education-EasyPost
Longshots: Movistar, BORA-hansgrohe, Bahrain Victorious en Jayco-AlUla

Poll

Wie wint de ploegentijdrit in de Vuelta a España?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws