Favorieten etappe 12 Giro d'Italia 2022 | Van der Poel is af van Girmay, maar kan hij winnen? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 12 Giro d'Italia 2022 | Van der Poel is af van Girmay, maar kan hij winnen?

Favorieten etappe 12 Giro d'Italia 2022 | Van der Poel is af van Girmay, maar kan hij winnen?

Sprinters klaar? Aanvallen maar! Een dag na de biljartvlakke etappe naar Reggio Emilia is het andermaal tijd voor een heerlijke rit voor de aanvallers in de Giro d'Italia. Met drie klimmetjes zullen we weer een gevecht zien om de kopgroep. In de Leiderstrui licht hier het parcours, het weerbericht en de favorieten voor de dagzege voor je uit.

Parcours etappe 12 Giro d'Italia 2022

Favorieten etappe 12 Giro d'Italia 2022 | Van der Poel is af van Girmay, maar kan hij winnen?

Klimmen vanuit de start, dus reken er maar op dat er renners op de rollers aan de dag beginnen. De Passo del Bocco heeft de top pas na 97,6 kilometer, maar de weg loopt richting deze klim eigenlijk voor negentig kilometer constant op. Voor de één vals plat, voor de ander een horror-scenario. De Passo del Bocco is officieel maar 6,0 kilometer en stijgt aan 4,0 procent gemiddeld. Het lijkt een ideale col om de kopgroep definitief te vormen, of voor verschil te zorgen naar het peloton. Kortom: het voorgerecht wordt hier opgediend.

De eerste klim is een loper.

Na de Passo del Bocco volgt een lange afdaling en een stuk vallei, en racen we naar de voet van La Colletta Deze klim is slechts 3,5 kilometer, maar stijgt gemiddeld wel aan 7,4 procent. De weg is er iets minder en slingeren lekker naar boven. Met de top op 52 kilometer is het misschien geen klim om oorlog te maken in het peloton, maar in de kopgroep zou hier het kaf wel van het koren gescheiden kunnen worden.

Knalt de kopgroep uit elkaar op de tweede klim?

De tweede klim van de dag wordt sneller dan de vorige col opgevolgd door de volgende. De derde en laatste klim van de dag heet de Valico di Trensasco. Het is met 4,3 kilometer aan 8,0 procent gemiddeld de zwaarste van de dag en met de top op dertig kilometer van de streep een heel interessante. Na de Valico di Trensasco begint het finale-spel, dertig kilometer waarin eigenlijk niet echt meer geklommen wordt, ook niet naar finishplaats Genoa. Strijd voor de zege in de kopgroep? Het peloton? Of op beide fronten?

De laatste klim van de dag. Gaan we hier iets beleven?

Tijden
Start: 12.05 uur
Finish: rond 17.11 uur

Weer etappe 12 Giro d'Italia 2022

De renners vertrekken nog een beetje eerder dan op woensdag, want met 204 kilometer wordt het weer een lange dag. Over het weer mag er echter niemand klagen, bij de start in Parma is het donderdag om 12.00 uur alweer 25 graden Celsius. In tegenstelling tot de woensdag is de windkracht niet noemenswaardig en stijgt het kwik richting de namiddag zelfs naar 27 graden. Heet koersweer, wie kan er goed tegen en wie ligt er donderdag op het rooster?

Favorieten etappe 12 Giro d'Italia 2022

Na het jammerlijke uitvallen van Biniam Girmay ligt de weg open voor Mathieu van der Poel, zou je zeggen. De Nederlander van Alpecin-Fenix stuitte in de achtste en tiende etappe op het tactisch vernuft en kracht van Girmay, maar kan op dag twaalf in principe zijn eigen koers rijden. Geen Eritreeër van Intermarché-Wanty-Gobert op je wiel, al is het de vraag of er niet anderen dezelfde tactiek gaan spelen.

Voor de concurrenten voor Van der Poel zoeken we naar goede aanvallers, die kunnen klimmen, maar die hem ook eventueel kunnen kloppen in een sprint of lastige finale. Dat zijn er buiten Girmay niet zoveel, maar we doen een poging. Zo zou Magnus Cort Nielsen zo onderhand wel op niveau moeten zijn. De Deen van EF Education-EasyPost groeit in deze Giro, nadat hij in de voorbereiding wekenlang niet kon koersen door een sleutelbeenbreuk. Deze etappe lijkt gemaakt voor hem.

Favorieten etappe 12 Giro d'Italia 2022 | Van der Poel is af van Girmay, maar kan hij winnen?
Magnus Cort Nielsen

Dat geldt ook zeker voor Vincenzo Albanese, die zich op dag tien brutaal in de sprint mengde en daar sowieso indruk maakte door er nog bij te zitten. De Italiaan van EOLO-Kometa moet een keertje mee zitten op zo'n dag, dan is er misschien wel een stunt mogelijk voor de ploeg van Alberto Contador. AG2R Citroën Team zal hopen op de impulsen van Andrea Vendrame, die al eens mee zat in deze Giro, maar nog nergens echt finale kon rijden. Hij heeft wel de klim- en sprintkwaliteiten om hier te kunnen winnen.

Mauro Schmid is bij Quick Step-Alpha Vinyl de meest actieve man. Een punchy finish, een tijdrit, een bergetappe; Schmid bewijst zich als een alleskunner, die overal wel mee van voren kan rijden. Hij zal het ongetwijfeld weer proberen, al spelen die laatste dertig vlakke kilometers hem niet per se in de kaart. Dat geldt ook voor mannen als Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Lennard Kämna (BORA) en Bauke Mollema (Trek), die de finish liever iets eerder na de klim hadden gezien.

Favorieten etappe 12 Giro d'Italia 2022 | Van der Poel is af van Girmay, maar kan hij winnen?
Lennard Kämna

Mannen die we nog weinig gezien hebben, maar die dit wel zouden moeten kunnen, zijn onder meer Alessandro Covi (UAE), Lorenzo Rota (Intermarché) en Valerio Conti (Astana). Ook goede klimmers zoals Natnael Tesfatsion (Androni) en Matteo Sobrero (BikeExchange) hadden ongetwijfeld al gehoopt op een iets prominentere rol in deze Giro.

Vanuit Jumbo-Visma is iemand als Pascal Eenkhoorn misschien wel een goede keuze, of zien we zelfs Koen Bouwman terug in de strijd om de bergpunten?

Favorieten etappe 12 Giro d'Italia 2022 | Van der Poel is af van Girmay, maar kan hij winnen?
Alessandro Covi

Odds etappe 12 Giro d'Italia 2022

Mathieu van der Poel - Bet365: 4,75 / Jacks: 5,00
Mauro Schmid - Bet365: 13,00 / Jacks: 15,00
Lennard Kämna - Bet365: 15,00 / Jacks: 17,00
Alessandro Covi - Bet265: 17,00 / Jacks: 17,00
Magnus Cort Nielsen - Bet365: 21,00 / Jacks: 21,00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 12 Giro d'Italia 2022

Poll

Wie wint de twaalfde etappe in de Giro d'Italia?


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws