Favorieten etappe 12 Tour de France 2023 | Gevaar loert om elke hoek! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 12 Tour de France 2023 | Gevaar loert om elke hoek!

Favorieten etappe 12 Tour de France 2023 | Gevaar loert om elke hoek!

De tweede week van de Tour de France is traditioneel de week van de overgangsritten. Heel wat renners hebben hun initiële doelen laten varen en richten zich nu op dagsucces, waar ook deze twaalfde rit naar Bellevile-en-Beaujolais een perfect voorbeeld voor is. In de Leiderstrui bereid u voor!

Parcours etappe 12 Tour de France 2023

Favorieten etappe 12 Tour de France 2023 | Gevaar loert om elke hoek!

Starten doen de coureurs na de lunch in Roanne, een plaats gelegen aan de rivier de Loire. Vanuit Roanne begint de weg vrij snel licht omhoog te lopen. In de eerste tien kilometer moeten er 176 hoogtemeters afgewerkt worden, wat we toch wel vals play mogen noemen. Na een korte afdaling beginnen we vervolgens aan de heuvelachtige zone van deze wedstrijd, met de Cote de Thizy-les-Bourgs als eerste obstakel. Deze 4,4 kilometer lange heuvel heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,6 procent.

Deze loopt tevens nog even vies door, waarna we vrij snel uitkomen bij de Col des Écorbans. Die beklimming is 2,1 kilometer lang, maar met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9 procent wel beduidend steiler. Na dit obstakel blijven we even op een soort plateau, alvorens we afdalen naar de tussensprint in Regnié-Durette. Op dat moment moeten er nog 75 kilometer overwonnen worden.

De zwaarste fase van de rit breekt aan op 65 kilometer van de meet, als we drie beklimmingen (twee van tweede categorie, een van derde) vlak na mekaar krijgen. Dat begint met de Col de la Casse Froide, die 5,2 kilometer lang is aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2 procent. Na een snelle afdaling wordt die opgevolgd door de Col de la Croix Montmain, een vergelijkbare klim van 5,5 kilometer aan 6,1 procent.

De coureurs zijn dan allesbehalve klaar, want de zwaarste heuvel van de dag moet nog komen. De Col de la Croix Rosier is 5,3 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 7,6 procent, waarmee we toch al dicht tegen een échte berg aanzitten. Op de top, waar ook bonificaties liggen, is het nog iets minder dan dertig kilometer tot aan de finish in Belleville-en-Beaujolais.

Hierin komen de coureurs niet al te veel obstakels meer tegen, op een hupje van anderhalve kilometer á vijf procent na. Ook is het opletten geblazen in de afdaling, al mogen we die niet bestempelen als superlastig. Dat geldt ook voor de laatste kilometers richting de aankomstplaats, die over vrij brede wegen gaan. In de laatste drie kilometer noteren we nog drie rotondes, alvorens de renners op vierhonderd meter van de meet nog een haakse rechtse moeten nemen.

Favorieten etappe 12 Tour de France 2023 | Gevaar loert om elke hoek!

Tijden
Start: 13.25 uur
Finish: ongeveer 17.19 uur

Weer etappe 12 Tour de France 2023

De temperaturen in Frankrijk zijn niet zo hoog als afgelopen weekeinde en dat is een mooie vaststelling voor coureurs die bijna 170 kilometer moeten fietsen. Het kwik komt naar verwachting uit op zo'n 26 graden Celsius, bij een lichte wind uit het noorden.

Favorieten etappe 12 Tour de France 2023

De twaalfde rit van de Tour is er één voor de zogenoemde baroudeurs, de mannen die al achterstand hebben in het algemeen klassement en daardoor mogelijk vrijheid krijgen van gele trui Jonas Vingegaard en consorten. En laat de Deen nu net dé baroudeur bij uitstek in zijn gelederen hebben: Wout van Aert, de Belgische veelvraat die in deze Ronde van Frankrijk nog geen zege heeft kunnen pakken.

Met start bergop zal het alleszins wat selectief zijn in de openingsfase; niet iedereen zal zomaar ruimte krijgen, waardoor we een nieuw Pello Bilbao-scenario voor deze etappe niet direct verwachten. Mannen als Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), Giulio Ciccone/Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) en Tobias Halland Johannessen (Uno-X) staan al wel wat verder en beschikken ook over de kwaliteiten om zo'n rit af te maken.

Favorieten etappe 12 Tour de France 2023 | Gevaar loert om elke hoek!

Bij Israel-Premier Tech leven ze in deze Tour de France tot dusver op een wolk en ook zij hebben drie klanten bij die zo'n etappe winnend kunnen afronden. Michael Woods, Dylan Teuns en Krists Neilands lieten al mooie dingen zien in deze Tour en hebben een perfect profiel voor zo'n rit. Eenzelfde soort situatie bij het EF Education-EasyPost van Neilson Powless en Alberto Bettiol (Magnus Cort, waar ben je?) en Movistar van Matteo Jorgenson, Alex Aranburu en Ruben Guerreiro.

INEOS Grenadiers begint zich ook nadrukkelijker in de strijd om dagzeges te mengen en dat kan mogelijkheden bieden voor Michal Kwiatkowski en Omar Fraile. In datzelfde rijtje scharen we Warren Barguil (Arkéa Samsic) en Ion Izagirre (Cofidis). Zij dienen dan wel af te rekenen met enkele renners van de jongere garde, het genre Maxim Van Gils (Lotto-Dstny), Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty), Felix Gall (AG2R Citroën). Die laatste zit overigens met Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) en Mikel Landa (Bahrain Victorious) bij het kransje mannen dat misschien nét genoeg afstand heeft om mee te mogen. Gevaarlijk, zeker in het geval van Pinot!

Favorieten etappe 12 Tour de France 2023 | Gevaar loert om elke hoek!

En wat met een klassiek type á la Mathieu van der Poel? De Nederlander voelt zich nog niet top en lijkt dus tekort te komen voor de dagzege, al blijft het natuurlijk Van der Poel. Ploeggenoten Søren Kragh Andersen en Quinten Hermans moeten dit overigens ook kunnen, maar zij losten in de heuvelachtige ritten tot dusver vrij vroeg. Fred Wright en Matej Mohoric zijn dan weer wel op punt namens Bahrain Victorious, met name die tweede is een heel gevaarlijke klant in ritten als deze.

Dan de klassementsrenners, wat doen zij? Dit kan ook zomaar zo'n potentiële guerrilla-rit zijn waarin alles op een hoop wordt gereden. In dat scenario zullen topfavorieten Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) en Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) bij de pinken willen zijn, al kunnen bewezen eendagscoureurs als Tom Pidcock, Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers), Simon Yates (Jayco AlUla) en ook Pello Bilbao (Bahrain Victorious) daar zomaar van profiteren. Eerlijk: dit lijkt ons met het zware weekeinde dat op komst is echter niet het meest aannemelijke plan in de ploegbussen.

Favorieten etappe 12 Tour de France 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Wout van Aert (Jumbo-Visma) en Tobias Halland Johannessen (Uno-X)
Outsiders: Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) en Alex Aranburu (Movistar)
Longshots: Michael Woods (Israel-Premier Tech), Giulio Ciccone (Lidl-Trek), Matteo Jorgenson (Movistar), Maxim Van Gils (Lotto-Dstny), Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) en Tom Pidcock (INEOS Grenadiers)

Poll

Wie wint rit 12 in de Tour?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws