Favorieten etappe 12 Tour de France 2024 | Dit hebben de coureurs nu ook wel weer verdiend Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 12 Tour de France 2024 | Dit hebben de coureurs nu ook wel weer verdiend

Favorieten etappe 12 Tour de France 2024 | Dit hebben de coureurs nu ook wel weer verdiend

Na één dagje in het Centraal Massief verlaat het peloton de bakoven van Frankrijk alweer, maar niet voordat men vanuit Aurillac nog wat hoogtemeters meepakt. Tweehonderd kilometer later wordt er gefinisht in Villeneuve-sur-Lot, waar de slotkilometer nog licht oploopt. In de Leiderstrui neemt je mee!

Parcours etappe 12 Tour de France 2024

etappe 12 tdf

Starten doen we in Aurillac, in het zuiden van het Centraal Massief. Vanuit de startplek trekken we in (zuid)westelijke richting, voor andermaal een rit van meer dan tweehonderd kilometer. Waar de organisatie van de Tour enkele jaren geleden nog leek te breken met deze lange etappes, zijn er dit seizoen weer aardig wat etappes met die afstand in het parcours opgenomen.

We verlaten het Centraal Massief, dus in het eerste gedeelte van de rit staan er nog wel wat hoogtemeters op het programma. Na zeven kilometer loopt de weg voor 3,5 kilometer aan 3,6 procent omhoog, waarna het nog circa 25 kilometer een beetje op en af gaat. Vervolgens krijgen we een vrij lange afdaling voor de kiezen, om vervolgens de Cote d'Autoire (2,7 kilometer aan 5,9 procent) mee te pakken.

Het is afwachten of een sterke vluchtgroep - in tegenstelling tot twee dagen geleden - de benen wil nemen, maar in het middenrif van de rit is dit vermoedelijk al duidelijk. Deze wordt verder gepeperd met de Cote de Rocamadour (2,0 kilometer aan 5,8 procent), de tussensprint in Gourdon, de Cote de Montclera (2,0 kilometer aan 4,6 procent) en nog enkele ongecategoriseerde hellingen.

Naarmate de rit vordert, nemen de hoogtemeters af. In de laatste 25 kilometer zitten er nog wel wat, waaronder een hellinkje van circa 2,5 kilometer aan 2,7 procent net voor het ingaan van de laatste tien kilometer. Die vatten we dus aan met een afdaling, waar de nervositeit toe zal nemen.

Hoe zien die laatste kilometers er dan uit? Op 3,5 kilometer van de finish slaat men linksaf, waarna de breedte van de weg afneemt op drie kilometer van de meet. Net voor de laatste twee kilometer volgt er een technische fase, met twee rotondes die over de linkerkant genomen moeten worden en een chicane.

Net voor de laatste kilometer moet de laatste bocht genomen worden, waarna de laatste circa 1200 meter mooi vlak zijn in het centrum van Villeneuve-sur-Lot. Daar kwamen we in 2000 voor de laatste keer aan, toen er met Erik Dekker een Nederlander wist te winnen.

Favorieten etappe 12 Tour de France 2024 | Dit hebben de coureurs nu ook wel weer verdiend

Beklimmingen
62,8 km: CÔTE D'AUTOIRE (2,7 aan 5,9%)
84,3 km: CÔTE DE ROCAMADOUR (2,0 km aan 5,8%)
135,5 km: CÔTE DE MONTCLÉRA (2,0 km aan 4,6%)

Tijden
Start: 12.50 uur
Finish: rond 17.28 uur

Weer etappe 12 Tour de France 2024

We vertrekken vanuit de bakoven van Frankrijk, het Centraal Massief. Toch vallen de temperaturen wel mee en is er ook kans op neerslag gedurende de middag. Richting de aankomst in Villeneuve-sur-Lot staat de wind de gehele dag een beetje schuin mee, maar al te hard waaien doet het niet.

Favorieten etappe 12 Tour de France 2024

Veel kansen hebben de spurters niet meer in deze editie van de Tour de France, die in Nice zal eindigen. Om die reden geven we de snelle kans toch wel de grootste mogelijkheid om deze etappe naar hun hand te zetten, al weet je het ook in de tweede week maar nooit in het scenario van enkele sterke vluchters die vooruit komen te rijden.

Bij Alpecin-Deceuninck zullen ze alvast de kaart van Jasper Philipsen willen trekken, die dinsdag in Saint-Amand-Montrond zijn eerste ritzege van deze Tour de France boekte. De Beld deed dit na een ferme lead-out met Mathieu van der Poel, Robbe Ghys en Jonas Rickaert, welke ze donderdag ook weer op de rails zullen willen krijgen.

Drie andere rappe mannen boekten al succes in deze Tour: Dylan Groenewegen (Jayco AlUla) won in Dijon, groene trui Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) wist al twee etappes te winnen en Mark Cavendish boekte in het shirt van Astana Qazaqstan Team zijn 35e ritzege in de Ronde van Frankrijk. Deze mannen mikken opnieuw op succes, al zal Girmay zich ook richten op het behalen van punten voor het puntenklassement.

Favorieten etappe 12 Tour de France 2024 | Dit hebben de coureurs nu ook wel weer verdiend

En dan zijn er nog de andere spurters, die al meermaals dicht kwamen. Fernando Gaviria (Movistar) en Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech) reden al enkele keren goed, maar bij hen ontbreekt het - net als bijvoorbeeld Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) en Sam Bennett (Decathlon AG2R) - aan eremetaal.

Alexander Kristoff (Uno-X), Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Arnaud Démare (Arkéa - B&B Hotels), Ryan Gibbons (Lidl-Trek) en Bryan Coquard (Cofidis) zullen ook mee willen doen voor de ereplaatsen, terwijl het bij Wout van Aert (Visma | Lease a Bike) altijd even aankijken is in hoeverre hij zich wil smijten. Daarbij kwam de Belg woensdag nog ten val. En wat met Fabio Jakobsen, die het namens dsm-firmenich PostNL nog niet lijkt te hebben?

Voor een mogelijke vroege vlucht kom je bij types als Jonas Abrahamsen (Uno-X) en Stefan Küng (Groupama-FDJ) uit, maar dit lijkt ons niet het meest logische scenario.

Favorieten etappe 12 Tour de France 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) en Dylan Groenewegen (Jayco AlUla)
Outsiders: Biniam Girmay (Intermarché-Wanty), Fernando Gaviria (Movistar), Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) en Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team)
Long shots: Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech), Alexander Kristoff (Uno-X), Sam Bennett (Decathlon AG2R), Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Wout van Aert (Visma | Lease a Bike), Arnaud Démare (Arkéa - B&B Hotels) en Bryan Coquard (Cofidis)

Poll

Wie wint rit 12 in de Tour?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws