Favorieten etappe 16 Giro d'Italia 2022 | Brute bergrit in hondenweer verwacht Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 16 Giro d'Italia 2022 | Brute bergrit in hondenweer verwacht

Favorieten etappe 16 Giro d'Italia 2022 | Brute bergrit in hondenweer verwacht

Zet je maar schrap, want de Giro d'Italia kan zomaar op zijn kop gezet worden in de zestiende etappe! Naast alle hoogtemeters wordt er flink wat regen verwacht in de etappe, wat voor lastige omstandigheden zal zorgen. Wij blikken alvast vooruit op de wedstrijd en de mogelijke favorieten.

Parcours etappe 16 Giro d'Italia 2022

Favorieten etappe 16 Giro d'Italia 2022 | Brute bergrit in hondenweer verwacht

Wie het nog niet lastig genoeg had in de Giro, krijgt dat vermoedelijk wel in de zestiende etappe van de grote ronde. De Italiaanse rittenkoers gaat een dag na de rustdag weer verder waar het zondag mee opgehouden is: met klimmen. Op het menu staan drie lastige beklimmingen, met daarin de Mortirolo als meest klinkende naam. Deze staat als tweede klim van de dag gepland.

IJzingwekkend klimwerk met Mortirolo

Voordat de renners daar aankomen, zal allereerst de Goletto di Cadino bedwongen moeten worden. Deze klim van negentien kilometer lang kent een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2 procent. Na zo'n dertig kilometer in de wedstrijd begint het wegdek al vervelend bergop te lopen, waardoor de kans groot is dat we op de klim de nodige aanvallen te zien krijgen van renners die hun kans ruiken. Zaak dus om vroeg bij de pinken te zijn.

Na een razende afdaling is het de beurt aan de Mortirolo (12,7 km aan 7,7%). Na de tussensprint op ongeveer honderd kilometer van de finish begint deze beklimming voor het peloton. Aanvallen op deze beklimming zou zomaar kunnen lonen, ondanks dat het nog ver is tot de finish. Na de Mortirolo is het namelijk nergens meer een kilometer vlak: geen plekken waar je als eenling tegen een groep stil komt te vallen dus.

De finale van de wedstrijd kenmerkt zich door een tweetal beklimmingen, waarvan er slechts één gecategoriseerd is. De klim naar Teglio is echter alles behalve voor de poes. Met een lengte van vijf kilometer aan ruim acht procent vraag je je af waarom hier geen punten voor de bergtrui te verdienen zijn. Hier kun je als klassementsman in ieder geval al hard de man met de hamer tegenkomen. En dan moet het slotstuk nog beginnen.

Favorieten etappe 16 Giro d'Italia 2022 | Brute bergrit in hondenweer verwacht

Santa Christina als slotstuk

Het toetje van de dag wordt gevormd door de Valico di Santa Christina, met 12,7 kilometer aan 8,1 procent misschien wel de lastigste van de dag. Deze beklimming gaat in het begin over brede wegen, waarna de route richting de top steeds wat smaller wordt. In het laatste deel van de klim wordt het ook beduidend het lastigst. De laatste zes kilometers gaan met gemiddeld tien procent omhoog, met uitschieters tot dertien procent.

Wanneer de renners de top bereiken, zijn ze nog niet bij de finish. Na de Valico di Santa Christina volgt nog een technische afdaling naar Aprica. Op het moment van binnenkomst hebben de renners meer dan tweehonderd (!) kilometer in de benen. Als dat geen verschillen op gaat leveren, dan weten wij het ook niet meer...

Favorieten etappe 16 Giro d'Italia 2022 | Brute bergrit in hondenweer verwacht

Weer etappe 16 Giro d'Italia 2022

Dat het een brute etappe wordt, staat op basis van het parcours al nagenoeg zeker vast, maar ook het weer zal ervoor zorgen dat het extreem afzien wordt. Bij de start in Salò kan het nog droog zijn, maar daarna begint de ellende. Niet qua temperatuur per se - het kwik tikt op de top van de Mortirolo nog 13 graden Celsius aan - maar wel gezien de stevige regenval. De gehele middag is er véél kans op regen en lijken ook nog enkele onweersbuien zich aan te dienen. De wind blaast vanuit het zuiden, maar staat niet al te hard.

Favorieten etappe 16 Giro d'Italia 2022

Het afgelopen weekend hebben we kunnen zien welke renners beschikken over sterke klimbenen, en wie we minder hoeven te verwachten. De vraag is vooral: gaan de klassementsrenners het onderling uitvechten of wordt de zege wederom aan een vluchter gelaten. Als we de ploeg van klassementsleider Richard Carapaz mogen inschatten, lijkt ons het laatste scenario aannemelijk. En anders is de roze trui direct zelf dé topfavoriet.

Bij INEOS vinden ze het over het algemeen geen probleem om een vluchtgroep de nodige ruimte te geven. In dat geval moeten we wederom kijken naar de renners van Trek-Segafredo, die zondag met Giulio Ciccone bewezen een van de sterkste klimmers van de wedstrijd in huis te hebben. Hij staat daarnaast op genoeg achterstand om de ruimte te krijgen. En anders moet ook zijn ploeggenoot Bauke Mollema een eind kunnen komen.

Favorieten etappe 16 Giro d'Italia 2022 | Brute bergrit in hondenweer verwacht
Giulio Ciccone was zondag met afstand de beste klimmer.

Santiago Buitrago en Antonio Pedrero waren weliswaar in de finale van de vijftiende etappe van de partij, maar de twee bleken ruim minder sterk te zijn dan Ciccone. Willen we iemand vinden die hem écht kan kloppen, dan moeten we misschien kijken naar renners die in diezelfde etappe níét mee zaten voorin. Direct gaan de gedachten dan naar Lennard Kämna en Simon Yates, die eerder deze Giro ook al bewezen over sterke benen te beschikken. Ook zij moeten genoeg ruimte kunnen krijgen van de INEOS-mannen.

Bij de klassementsrenners lijkt Jai Hindley een van de grootste kanshebbers op de dagzege. De Australiër klimt tot op heden zeer goed en weet zich daarnaast ook goed te mengen in de sprintjes om de overwinningen. Daarnaast weten we van Pello Bilbao dat hij snel kan zijn én beschikt over een uitmuntende afdaling, wat in deze rit zomaar van pas kan komen. Wat dat laatste betreft, is het ook oppassen voor Vincenzo Nibali. João Almeida maakt op dit moment een wat wisselende indruk en oogde zeker in dalende lijn niet heel goed. Vandaar dichten we hem voor de zege dinsdag iets minder kansen toe.

Odds etappe 16 Giro d'Italia 2022

Richard Carapaz - Bet365: 5,25 / Jacks: 5,50
Simon Yates - Bet365: 6,00 / Jacks: 5,50
Jai Hindley - Bet365: 7,00 / Jacks: 7,50
Giulio Ciccone - Bet365: 8,00 / Jacks: 7,00
Vincenzo Nibali - Bet365: 9,00 / Jacks: 12,00

Bij Bet365 ontvang je , bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 16 Giro d'Italia 2022

Poll

Wie wint etappe 16 van de Giro d'Italia 2022?


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws