Favorieten etappe 16 Giro d'Italia 2023 | Wie komt er als beste uit de tweede rustdag? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 16 Giro d'Italia 2023 | Wie komt er als beste uit de tweede rustdag?

Favorieten etappe 16 Giro d'Italia 2023 | Wie komt er als beste uit de tweede rustdag?

De renners die er op maandag tijdens de welverdiende rustdag niet de brui aan hebben gegeven en stug doorbikkelen richting Rome krijgen op dinsdag 23 mei een taaie bergrit voor de kiezen. Na vier 'gecategoriseerde voorgerechten' dient de beklimming naar Monte Bondone als toetje van wat een schitterende wielermiddag belooft te worden. In de Leiderstrui kijkt vooruit!

Parcours etappe 16 Giro d'Italia 2023

Favorieten etappe 16 Giro d'Italia 2023 | Wie komt er als beste uit de tweede rustdag?

Op basis van het parcours is de vijftiende Giro-etappe één van de zwaarste ritten van allemaal. Er moeten in de 203 kilometer lange etappe immers maar liefst 5200 hoogtemeters overwonnen worden. Gestart wordt er in Sabbio Chiese, een klein dorpje onder de rook van Brescia, vlakbij het Gardameer. Tot en met kilometerpaal 64 is de route weinig verheffend, al zullen de cultuur-, natuur- en waterfreaks wel aan hun trekken komen. De route voert namelijk kilometerslang langs de westelijke oever van het mooie Gardameer. Bovendien trekt het peloton door het regionale park genaamd Parco dell'Alto Garda Bresciano en worden er pittoreske dorpjes als Gargnano aangedaan.

Na 65 kilometer in het zadel is het voor de dienstdoende coureurs wel even gedaan met de pret, daar dan de Passo di Santa Barbara opdoemt. De 12,7 kilometer lange beklimming kent een gemiddeld stijgingspercentage van 8,3 procent. Als de top van deze col van eerste categorie bereikt is, volgt een extreem korte afdaling (van ongeveer drie kilometer), waarna de mannen gelijk op de Passo Bordala (3,7 kilometer aan 7,1 procent) weer aan het werk kunnen.

In het vervolg van de etappe dienen ook de beklimmingen naar Matassone (11,4 kilometer aan 5,6 procent) en Serrada (17,5 kilometer aan 5,5 procent) bedwongen te worden. Beide cols zijn ingeschaald als zijnde van de tweede categorie.

Klimmers komen dus sowieso aan hun trekken in deze Giro-etappe, temeer omdat ook de beklimming naar Monte Bondone (21,4 kilometer aan 6,4 procent), waar bovenop (op 1632 meter hoogte) de finishlijn getrokken is, op de rol staat. Het venijn van de beklimming zit hem in het begin en net voor het einde. Op sommige stroken loopt het stijgingspercentage zelfs op tot vijftien procent. Kortom, berggeiten pur sang zullen deze etappe met donkerrood hebben omcirkeld in hun persoonlijke routeboekjes.

Favorieten etappe 16 Giro d'Italia 2023 | Wie komt er als beste uit de tweede rustdag?

Tijden
Start: 11.55 uur
Finish: ongeveer 17.15 uur

Weer etappe 16 Giro d'Italia 2023

Op dinsdag 23 mei werkt het peloton de zware bergrit in ieder geval af onder een heerlijk lentezonnetje, wat dan in ieder geval als een groot pluspunt gezien kan worden. De voorbij etappes was het - her en der een uitzondering daargelaten - niet veel soeps als het gaat om de meteorologische omstandigheden. Het kwik loopt naar verwachting op tot zo'n 25 graden Celcius. De vuistregel 'elke 1000 meter hoger is het 6 graden Celcius kouder' in ogenschouw nemend, zal het naar alle waarschijnlijkheid op de bergen alsnog vrij frisjes zijn.

Favorieten etappe 16 Giro d'Italia 2023

De meeste analisten, voorbeschouwers en mensen in soortgelijke functies hadden waarschijnlijk gehoopt dat de klassementsrenners zich wél hadden geroerd in de Lombardije-rit naar Bergamo, aangezien dit het voorspellen van de krachtsverhoudingen in rit zestien een stuk makkelijker had gemaakt. Zo geschiedde dus niet, waarmee de winstkansen voornamelijk bepaald zullen worden op dingen die zich flink wat dagen eerder hebben afgespeeld in de koers.

Normaal gesproken zou dit toch een dag voor de klassementsrenners moeten worden, zij het niet dat dit al vaker anders is gelopen. Primoz Roglic lijkt wat betreft de gegadigden voor de roze trui de grootste kanshebber om te triomferen op Monte Bondone. Over de Sloveen van Jumbo-Visma wordt weliswaar gezegd dat hij nog last heeft een blessure, maar zijn manier van fietsen doet het tegenovergestelde vermoeden. 'Rogla' beschikt bovendien over een vinnig sprintje, waardoor hij in meerdere scenario's zou kunnen zegevieren.

Als het tot een clash der klassementsmannen komt, lijkt Roglic de voornaamste gegadigde om te triomferen
Als het tot een clash der klassementsmannen komt, lijkt Roglic de voornaamste gegadigde om te triomferen

Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) lijkt zowel in de strijd om de eindzege als die om de ritzege op dinsdag de grootste concurrent van Roglic. De Welshman reed al een tijdje in de roze trui en was gedurende de eerste twee weken eigenlijk op alle cruciale momenten bij de pinken. Dat gold niet helemaal voor Joao Almeida (UAE Team Emirates), die wel gewoon keurig derde in de algemene rangschikking staat. De leider in het jongerenklassement moet doorgaans door relatief vroeg lossen, maar komt altijd weer op eigen kracht terug. Aan de meet is de Portugees niet traag. Uitvlakken moeten we de besnorde youngster dus zeker niet.

Je ziet vaak dat wanneer twee honden vechten om één been, de derde ermee heen loopt. Er zijn een aantal klassementsrenners die zich op de flanken van de Monte Bondone zomaar eens zouden kunnen ontpoppen tot die derde hond. We kijken dan met name naar mannen als Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Lennard Kämna (BORA-hansgrohe) en Hugh Carthy (EF Education-EasyPost).

Routinier Caruso is aan een bijzonder goede Giro d'Italia bezig
Routinier Caruso is aan een bijzonder goede Giro d'Italia bezig

Zoals wel vaker het geval is deze Giro, beschikken ook potentiële vluchters over goede papieren. Kijkend naar het ultrahoge aantal hoogtemeters, pennen we graag nog een paar namen neer van renners die al op ruime achterstand staan in het klassement en zodoende gemakkelijker een vrijgeleide kunnen krijgen. Jay Vine (UAE Team Emirates) is normaliter geschikt voor dit soort klimwerk, ware het niet dat er nogal wat onzekerheid heerst rondom de vorm van de Aussie. We staan er niet verbaasd van te kijken als Vine zich op rustdag volledig oplaadt en terug zijn goede klimmersbenen tentoonstelt. Ook Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa) is een gevaarlijke klant. Hetzelfde geldt voor Thibaut Pinot (Groupama-FDJ). Bij de Fransman is het echter de vraag in hoeverre hij mag aanvallen, daar zijn ploeg de roze trui in de gelederen heeft.

Ben Healy zal na zijn tweede plaats in rit vijftien gebrand zijn op revanche. De Ier van EF Education-EasyPost lijkt over een oneindig krachtenarsenaal te beschikken, dus de kans is aanwezig dat hij daags na de rustdag weer van voren te zien is. Verder noteren we graag de namen van Ilan Van Wilder (Soudal Quick-Step), Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Jefferson Cepeda (EF Education-EasyPost), Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën Team), Patrick Konrad (BORA-hansgrohe), Warren Barguil (Arkéa Samsic) en Koen Bouwman (Jumbo-Visma) als zijnde kandidaat-winaars vanuit de vroege vlucht.

Favorieten etappe 16 Giro d'Italia 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Primoz Roglic (Jumbo-Visma) en Geraint Thomas (INEOS Grenadiers)
Schaduwfavorieten: Joao Almeida (UAE Team Emirates), Lennard Kämna (BORA-hansgrohe), Jay Vine (UAE Team Emirates), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Ben Healy (EF Education-EasyPost) en Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa)
Longshots: Ilan Van Wilder (Soudal Quick-Step), Hugh Carthy (EF Education-EasyPost), Jefferson Cepeda (EF Education-EasyPost), Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën Team), Patrick Konrad (BORA-hansgrohe), Warren Barguil (Arkéa Samsic) en Koen Bouwman (Jumbo-Visma)

Youri van den Berg

Bij Bet365 ontvang je , bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws