McNulty verslaat Healy en Frigo in vijftiende etappe Giro d'Italia; Roglic en co houden zich gedeisd Wielrennen
Wielrennen

McNulty verslaat Healy en Frigo in vijftiende etappe Giro d'Italia; Roglic en co houden zich gedeisd

McNulty verslaat Healy en Frigo in vijftiende etappe Giro d'Italia; Roglic en co houden zich gedeisd

Brandon McNulty heeft vanuit de vroege vlucht de vijftiende Giro-etappe, die te boek stond als 'mini Ronde van Lombardije', gewonnen. De Amerikaan van UAE Team Emirates versloeg in een sprint-à-trois Ben Healy en Marco Frigo. Zij werden respectievelijk tweede en derde. In de strijd om het algemeen klassement gebeurde er niet veel. Rozetruidrager Bruno Armirail verloor weliswaar tijd, maar behield zijn leidende positie.

Daags nadat Nico Denz er met zijn tweede overwinning van deze Giro vandoor ging, stond op zondag, de laatste rit voor de tweede rustdag, het Giro-peloton een verkapte 'Ronde van Lombardije-rit' te wachten. Er werd gestart in Seregno, een stad die zo'n twintig kilometer ten noordwesten van Milaan ligt. Direct vanaf de start zou de weg al smerig omhoog lopen, waarna in het vervolg van de rit nog vier gecategoriseerde beklimmingen zouden volgen. De renners moesten in de ultieme slotfase, die zich afspeelde in het oude stadscentrum van Bergamo, ook nog een venijnig puistje zien te overwinnen.

Op voorhand werd de baroudeurs van dienst een bijzonder goede kans toegedicht om er met deze zege in Bergamo, één van de oudste steden van Lombardije, vandoor te gaan. Mannen als Healy, Ilan Van Wilder en McNulty leken op voorhand over de beste papieren te beschikken. Toch sijpelden er naarmate het officiële begin van de etappe dichterbij kwam steeds meer berichten binnen dat ook de klassementsploegen zich wel eens zouden kunnen gaan roeren. Al met al beloofde het dus een veelbelovende zondagmiddag te worden.

Healy en Rubio vechten vermakelijke duels uit om bergpunten, ook Mollema mee in de kopgroep

De renners hadden in ieder geval 'geluk' als het ging om de meteorologische omstandigheden. Voor het eerst in tijden konden zij de etappe onder het genot van een Italiaans lentezonnetje afwerken. Nadat rond het middaguur het startschot was gelost, bleek dat er andermaal veel interesse was om in de vlucht van de dag te geraken. Een groep van ongeveer vijftien coureurs, met daarin onder meer Healy en Bauke Mollema, wist al snel een gaatje te slaan, waarna het peloton het al opvallend snel welletjes vond. Einer Rubio en Martin Marcellusi hadden echter de eerste slag gemist, waarna een duo-achtervolging op de kopgroep plaatsvond. De twee voltooiden hun missie echter met succes, wat resulteerde in een omvangrijke kopgroep van bijna twintig man.

De voorsprong van de kopgroep liep in de beginfase van de wedstrijd gestaag op, waarna Groupama-FDJ (de ploeg van klassementsleider Bruno Armirail) het bij zeven minuten wel genoeg vond. De Franse brigade gaf de kopgroep de spreekwoordelijke zegen, maar hield het verschil tot op zekere hoogte onder controle. Tijdens de etappe gebeurde er niet bijzonder veel. De bergsprintjes tussen Healy en Rubio, die het vaakst werden beslecht in het voordeel van de Ier, behoorden zodoende tot de meest verheffende momenten in de vijftiende etappe. Bij de eerste sprint, waar maar liefst veertig punten voor het oprapen lagen, was het nodige duw- en trekwerk waarneembaar. De Ier en de Colombiaan toonden zich daarna echter sportief, want bij de daaropvolgende sprintjes werden na de krachtsexplosie telkens handjes geschud.

Verslag loopt verder onder tweet.

Healy demarreert op de Roncola Alta, McNulty en Frigo kunnen de Ier als enigen enigszins bijbenen

Zoals wel vaker het geval is geweest deze Giro, liet Healy zien de meest welwillende coureur in de kopgroep te zijn. De EF Education-EasyPost-renner leek vrij nerveus en probeerde soms op meer dan zestig kilometer van de meet al wat aan de boom te schudden. Het was echter Intermarché-Circus-Wanty-sprinter Niccolò Bonifazio die als eerst een aanzienlijk gaatje op zijn medevluchters wist te slaan.

Bonifazio fietste in zijn eentje in een mum van tijd anderhalve minuut voorsprong bijeen. Toen de laatste gecategoriseerde beklimming van de dag, de Roncola Alta (10 kilometer aan 6,7 procent) aangevat werd, was het echter al snel over en uit voor Bonifazio, die geparkeerd leek te staan en de rest over hem heen zag komen. Eerstejaarsprof Marco Frigo (Israel-Premier Tech) ging met venijnige pedaalslagen als eerste voorbij de Italiaanse sprinter, met Healy en McNulty in zijn wiel.

Niet veel later was het Healy die op zijn karakteriserende wijze stevig demarreerde en het Italiaans-Amerikaanse duo achter zich liet. Maar ook Frigo en McNulty waren niet lief voor elkaar, daar de UAE Team Emirates-renner wegreed bij de twee jaar jongere poulain van Sylvan Adams. Healy kwam met een voorsprong van tien seconden op McNulty als eerste boven op de Roncola Alta, waarna een spannend kat-en-muisspel volgde.

Verslag loopt verder onder de tweet.

Healy, McNulty en Frigo vechten kostelijk duel uit, de Amerikaan wint de sprint-à-trois; klassementsrenners houden zich redelijk gedeisd, waardoor Armirail de leiding behoudt

Circa zeven minuten achter de kopgroep reed de groep met klassementsrenners ogenschijnlijk op het gemakje naar boven, waarmee een nieuwe anticlimax andermaal een feit was. Roglic en co namen alvast een voorschot op de rustdag van maandag 22 mei, wat naar alle waarschijnlijkheid in menig huiskamer tot flink wat teleurstelling zorgde. Als gevolg daarvan konden alle ogen gericht worden op hetgeen zich voorin afspeelde, want daar had McNulty in de afdaling Healy bij de lurven gegrepen.

In de afdaling reden Healy en McNulty niet per se door, waardoor ook Frigo nog een tijdje aanspraak leek te maken op het aanhaken van zijn wagon. De 23-jarige ploeggenoot van Giro-revelatie Derek Gee kwam uiteindelijk op ongeveer tien kilometer van de meet aansluiten bij het leidende tweetal. Alles leek beslist te moeten gaan worden op de Colle Aperto, het anderhalve kilometer lange klimmetje aan gemiddeld 7,9 procent dat deels bezaaid was met kasseien. Deze pukkel was op drie kilometer van de finish opgenomen in het parcours, waarmee het echt dé scherprechter leek te gaan worden.

Op zeven kilometer van de meet, vlak voor de voet van de Colle Aperto, ging McNulty ervandoor. Healy wachtte even met zijn reactie en keek vooral naar Frigo, die piepedood was en hoogstwaarschijnlijk al blij was met de derde stek. Dat besefte Healy zich niet veel later ook, waarna hij het gat met McNulty vakkundig dichtte. Net voor de top van de laatste puist was het Healy die er met een alles-of-nietspoging vantussen ging. Zijn opponent uit de Verenigde Staten zat echter vrij snel op het wiel, waar Frigo wel weer moest passen.

In de laatste drie kilometer speelden Healy en McNulty een wielervariant van Texas Hold 'em-poker, waardoor Frigo in extremis wéér wist aan te sluiten. Een sprint-à-trois tussen drie strijkijzers volgde. Frigo ging als eerste aan, maar het was McNulty die de andere twee zijn hielen liet zien. Healy werd tweede, Frigo derde. Op ruimte achterstand schonk Mollema Trek-Segafredo een vierde plaats. De klassementsrenners roerden zich uiteindelijk heel eventjes op de flanken van de Collo Aperto. Een groepje met onder anderen Roglic, Almeida, Thomas, Leknessund, Dunbar en Caruso wist zich te ontdoen van de rest, maar de 'gelosten' kwamen er in de laatste meters weer bij. Klassementsleider Armirail had de slag gemist, maar kwam niet op een dusdanig grote achterstand binnen dat hij zijn roze trui zou verliezen.

Lees hier ons liveblog van etappe 15 Giro d'Itaila 2023 terug! 

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws