Favorieten etappe 16 Vuelta a Espana 2023 | Er is een reden waarom Cantabrië zo groen is... Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 16 Vuelta a Espana 2023 | Er is een reden waarom Cantabrië zo groen is...

Favorieten etappe 16 Vuelta a Espana 2023 | Er is een reden waarom Cantabrië zo groen is...

Na een welverdiende rustdag krijgen de coureurs dinsdag weeral een typische Vuelta-etappe voor de kiezen. Voor het overgrote deel vlak, maar aan het einde van het kaartje plots een streep omhoog. In de Leiderstrui neemt je mee!

Parcours etappe 16 Vuelta a Espana 2023

Favorieten etappe 16 Vuelta a Espana 2023 | Er is een reden waarom Cantabrië zo groen is...

Na de rustdag, die de renners in de Cantabrische hoofdstad Santander doorbrengen, is het dinsdag vrij laat starten in Liencres Playa. Zowel dinsdag als woensdag staan er korte ritten op de rol, van respectievelijk 120 en 125 kilometer lang. Dit maakt dat we dinsdag pas om 14.47 uur zullen beginnen aan de etappe, die voor het overgrote deel langs de ruige kust in Cantabrië loopt.

Als we Primoz Roglic zouden vragen naar de eerste honderd kilometer, zou er waarschijnlijk een antwoord uitrollen in de trend van: not much to say, huh? Toch is de rit wel typisch Spaans vormgegeven: op het oog lijkt het vlak te zijn, maar eigenlijk gaat het constant vies op en af en sluipen die hoogtemeters stiekem toch wel in de benen.

Net als het Baskenland regent het in Cantabrië vaak, wat het één van de meest groene regio's van Europa maakt. Dat kan dinsdag zomaar opnieuw het geval zijn en dat kan nog een extra laagje toevoegen aan de rit, al valt het in het regenscenario ook wel te billijken dat het peloton een ruime kopgroep de ruimte zal geven om voor de dagzege te strijden.

Na 93 kilometer staat de tussensprint in Unquera op de rol, waar de renners direct links afslaan en de binnenlanden intrekken. 22 kilometer later beginnen we dan aan dé hindernis van deze rit: de klim naar Bejes, een onbeschreven blad in de Ronde van Spanje. Met zijn 4,8 kilometer aan 8,8 procent is het toch wel een pittig obstakel, maar of Jumbo-Visma hier de hele dag voor op kop gaat rijden?

Wij vragen het ons hardop af, al is een koers op twee fronten ook altijd wel leuk om te aanschouwen. De slotklim stijgt in de openingskilometer direct met 10,8 procent, waarna het via twee 'mindere' kilometers in de laatste twee weer heel steil omhoog loopt. De voorlaatste kilometer is 11,5 meter, in de laatste achthonderd meter stijgt de weg aan gemiddeld 9,4 procent. En dat is zwaar genoeg voor verschillen.

Favorieten etappe 16 Vuelta a Espana 2023 | Er is een reden waarom Cantabrië zo groen is...

Beklimmingen
120,1 km: BEJES (4,8 km aan 8,8%)

Tijden
Start: 14.47 uur
Finish: rond 17.30 uur

Weer etappe 16 Vuelta a Espana 2023

We zeiden al dat het veel kan regenen in Cantabrië en dat is ook dinsdag vermoedelijk het geval. Over de gehele dag wordt er wel regen verwacht, bij een temperatuur van circa 22 graden Celsius en een matige wind uit het noordwesten, wat inhoudt dat die in de eerste honderd kilometer schuin tegen staat en daarna licht in de rug.

Favorieten etappe 16 Vuelta a Espana 2023

Zowel zaterdag als zondag liep de Vuelta uit op een strijd tussen de vluchters, met name door het beukwerk van Remco Evenepoel. Zo'n vaart lijkt het dinsdag niet te gaan lopen, daar Evenepoel al heeft aangegeven het rustiger aan te willen doen. De Belg komt door zijn succesvolle pogingen namelijk ook weer dichter bij de top tien en wil er zeker van zijn dat hij geen bedreiging vormt voor het klassement.

Enfin, nog steeds is een succesvolle vlucht het meest aannemelijke scenario. Na twee weken Vuelta kun je voor zo'n bergrit dan al wel vaak een beetje aanwijzen wie de mannen zijn om in de gaten te houden, al is het meezijn in een vlakke rit vaak nog wel lastig. Romain Bardet (DSM-firmenich) en Michael Storer (Groupama-FDJ) kunnen in dat geval de mannen van het vlakke in hun ploeg aansporen om hen een handje toe te steken.

De Fransman en Australiër streden zaterdag om de ritzege met Evenepoel, zondag was die eer toebedeeld aan Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty), Lennard Kämna (BORA-hansgrohe) en Santiago Buitrago (Bahrain Victorious). Ook die figuren houden we maar beter opnieuw in de smiezen, evenals de coureurs die erom streden op Laguna Negra: Jesús Herrada won daar namens Cofidis, voor Romain Grégoire (Groupama-FDJ) en Andreas Kron (Lotto-Dstny).

Favorieten etappe 16 Vuelta a Espana 2023 | Er is een reden waarom Cantabrië zo groen is...

Bahrain Victorious heeft naast Buitrago nog ijzers in het vuur in het geval van een vlucht, met Antonio Tiberi, Wout Poels en Damiano Caruso. Verder is het uitkijken naar de andere klanten van Soudal Quick-Step, met onder meer Mattia Cattaneo en Jan Hirt. En natuurlijk naar Juan Pedro Lopez (Lidl-Trek), Einer Rubio (Movistar) en Lennert Van Eetvelt, die namens Lotto-Dstny aan een heel goede ronde bezig is.

Of is er toch een ploeg die voor de ritzege wil rijden? Jumbo-Visma zien we het met Sepp Kuss. Jonas Vingegaard en Primoz Roglic niet direct doen, maar misschien dat UAE-Team Emirates nog wat wil proberen. Juan Ayuso voelt zich nog altijd goed en de ploeg toonde in het weekeinde al dat ze niet bang zijn om wat uit hun mouw te schudden, ook met Marc Soler en Joao Almeida.

BORA-hansgrohe (met de snelle Aleksandr Vlasov en openbaring Cian Uijtdebroeks) en Movistar (Enric Mas) zitten tot dusver een beetje op het vinkentouw, maar misschien dat zij dinsdag ook wel eens besluiten het een kans te geven.

Favorieten etappe 16 Vuelta a Espana 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) en Romain Bardet (DSM-firmenich)
Outsiders: Juan Ayuso (UAE-Team Emirates), Primoz Roglic (Jumbo-Visma), Michael Storer (Groupama-FDJ) en Wout Poels (Bahrain Victorious)
Longshots: Sepp Kuss, Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe), Antonio Tiberi (Bahrain Victorious), Jesus Herrada (Cofidis), Lennard Kämna (BORA-hansgrohe), Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty) en Andreas Kron (Lotto-Dstny)

Poll

Wie wint rit 16 in de Vuelta?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws