Favorieten etappe 19 Tour de France 2022 | Heeft er nog iemand zin om een waaier te trekken? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 19 Tour de France 2022 | Heeft er nog iemand zin om een waaier te trekken?

Favorieten etappe 19 Tour de France 2022 | Heeft er nog iemand zin om een waaier te trekken?

De Pyreneeën zijn achter de rug, maar wie dacht dat we er nu zijn, komt bedrogen uit. Een dag voor de allesbeslissende tijdrit in rit 20, krijgen de renners in etappe 19 een vrij vlakke dag voorgeschoteld. De wind kan echter nog een verraderlijke vriend of vijand blijken voor het algemeen klassement. In de Leiderstrui bespreekt het parcours, het weer en de favorieten voor de dagzege.

Parcours etappe 19 Tour de France 2022

Favorieten etappe 19 Tour de France 2022 | Heeft er nog iemand zin om een waaier te trekken?

Na de Pyreneeën zullen de wegen tussen Castelnau-Magnoac en Cahors aanvoelen als een zachte deken voor de benen. Geen constante druk op de kuiten vanwege een volgende col, maar veelal vlak en in de eerste veertig kilometer zelfs licht in dalende lijn. De strijd om de kopgroep zal misschien wel iets minder fel zijn, afhankelijk van hoeveel sprintersploegen spierballen tonen en willen controleren.

De eerste hoogtemeters maken we pas na een kleine zeventig kilometer, al is dit allemaal ongecategoriseerd. Puntjes voor het bergklassement zijn alleen nog te sprokkelen op de Côte de la Cité Médiévale de Lauzerte en de Côte de Saint-Daunès. Met de top van de laatste klim op 38 kilometer van de streep lijken deze beide heuveltjes voer voor de kopgroep.

Máár: we moeten het ook nog even hebben over eventuele wind. Is zo'n vlakke rit in de derde vaak doorgaans een veredelde rustdag, misschien is er nog iets mogelijk voor klassementsploegen met ambities. We rijden de hele dag richting het noordoosten, met de wind vanuit het westen. Moeten we alleen nog even zoeken naar plekjes waar het open is. Op zich zijn die er wel op de D929, die we het eerste uur volgen.

In de eerste 33 kilometer wisselen bomen en heuveltjes het beeld af met zulke open stukken.

Na de D929 volgen we voor langere tijd de N21, een weg met langere tijd dichte bebossing langs de kanten van de weg. Geen vrij spel voor de wind, open stukken krijgen we eigenlijk pas als de eerste ongecategoriseerde heuveltjes zich aandienen, na zo'n zeventig á tachtig kilometer koers. Er zijn veel open stukken in deze slingerende heuvelzone met smallere wegen.

Zien we oorlog in de heuvels?

Na de eerste heuvels passeren we wat dorpjes en stadjes en knallen we de D953 op. Ook hier wisselen open stukken zich af met wat meer bebossing, eigenlijk tot aan de voet van de eerste gecategoriseerde klim. Ook na deze côte is er op de D653 in principe voldoende mogelijkheid om iets te doen, als de omstandigheden inderdaad zo gunstig zijn als gesteld in het onderstaande weerbericht.

Rest ons alleen nog even de finishplaats Cahors, waar een mooie rechte laatste lijn is neergelegd. De aanloop wordt wel tricky, helemaal als het peloton nog vrij groot is. We schieten van rotonde naar rotonde, met in de laatste 3,5 kilometer nog twee rotondes waar we zelfs een afslag nemen. Op een laatste rotonde op 900 meter van de finish slaan we linksaf en hebben de rappe mannen een rechte en brede weg om te spurten. De grote vraag is: gebeurt dat met een volledig peloton?

Hier wordt de finishlijn getrokken.

Tijden:
Start: 13.10 uur
Finish: rond 17.27 uur

Weer etappe 19 Tour de France 2022

We noemden het al even bij het parcours, de wind... Met temperaturen rond de 27 á 30 graden mogen de renners de hele dag niet klagen. De wind blaast echter vanuit de start in Castelnau-Magnoac vanuit het westen aan windkracht 3. Dat blijft eigenlijk de hele dag zo en dat betekent dus de hele dag dat de wind schuin in het ruggetje blaast.

Is windkracht 3 voldoende? Dat is de vraag. En zo ja: zijn er ploegen die het op de kant durven te zetten? Richting finishplaats Cahors draait de weg steeds iets meer oostelijk, maar draait de wind vanuit het noord-westen eigenlijk mee. We hebben alleen een ploeg nodig die het op een bepaalt moment durft...

Favorieten etappe 19 Tour de France 2022

Of de wind nu wel of geen rol gaat spelen, we gaan sprinten in Cahors, dat staat wel vast. De meeste rappe mannen die nog in koers zijn, hebben ook sterke ploegen om hen vooraan te houden, waaiers of niet. Fabio Jakobsen heeft de Pyreneeën overleefd en dat heeft hij gedaan vanwege twee laatste sprintkansen. Quick Step-Alpha Vinyl zal vol voor hem willen rijden, alleen is de vraag wat al die cols met de benen van Jakobsen hebben gedaan.

Favorieten etappe 19 Tour de France 2022 | Heeft er nog iemand zin om een waaier te trekken?
Fabio Jakobsen

In dat opzicht staan Dylan Groenewegen en Jasper Philipsen er misschien wel iets beter voor. De Nederlander van BikeExchange-Jayco en Belg van Alpecin-Deceuninck kwamen een stuk makkelijker door de bergen en hebben ook een ploeg die zich zullen willen wegcijferen voor hen. Caleb Ewan en Alberto Dainese hebben ook een sprinttrein mee, met sterke jongens voor alle situaties. Ze zijn bij oorlog in de wind echter wel een stukje kwetsbaarder tegenover de echt sterke beren op de fiets.

In die categorie scharen we zonder twijfel Wout van Aert, Mads Pedersen en toch ook Peter Sagan. Van Aert zal willen winnen, maar moet ook Jonas Vingegaard in de gaten houden bij Jumbo-Visma. Van een grote sprinttrein is voor hem ook geen sprake, al heeft hij die doorgaans ook niet echt nodig. Trek-Segafredo en TotalEnergies hebben zich deze Tour al vaker krom getrokken voor hun rappe mannen, al zijn Pedersen en Sagan zeker niet de snelsten gebleken als het een klassieke spurt wordt.

Favorieten etappe 19 Tour de France 2022 | Heeft er nog iemand zin om een waaier te trekken?
Hoeveel vrijheid krijgt Van Aert in de finale?

Andere kandidaten? Mocht het zwaar worden, dan komen sterke heren zoals Alexander Kristoff en Danny van Poppel bovendrijven. Voor de Noor van Intermarché-Wanty-Gobert bleef het vooralsnog bij één vierde plaats als top tiennotering. Hij heeft echter altijd maar één goede dag nodig voor een uitschieter. Van Poppel reed namens BORA-hansgrohe drie keer top tien, en dat zonder sprinttrein. De Nederlander lijkt hersteld van ziekte en wil zich ongetwijfeld nog eens smijten.

Scrollen we verder door de deelnemerslijst, dan moet het gek lopen, willen we de winnaar van de dag niet al genoemd hebben. Mannen zoals Luca Mozzato (B&B) en Hugo Hofstetter (Arkéa) zullen hopen op een stunt, maar zijn in principe voor een mooie ereplaats.

Odds etappe 19 Tour de France 2022

Jasper Philipsen - Bet365: 3.75 / Jack's: 3.50
Fabio Jakobsen - Bet365: 4.75 / Jack's: 4.75
Wout van Aert - Bet365: 6.50 / Jack's: 6.50
Dylan Groenewegen - Bet365: 8.00 / Jack's: 8.50
Mads Pedersen - Bet365: 8.50 / Jack's: 8.50

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 19 Tour de France 2022

Poll

Wie wint de negentiende etappe in de Tour de France?


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws