Favorieten etappe 2 Critérium du Dauphiné 2022 | Twee op twee voor Van Aert? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 2 Critérium du Dauphiné 2022 | Twee op twee voor Van Aert?

Favorieten etappe 2 Critérium du Dauphiné 2022 | Twee op twee voor Van Aert?

Opnieuw kansen voor Wout van Aert in de tweede etappe van het Critérium du Dauphiné. De leider in de Franse rittenkoers krijgt in de rit naar Brives-Charensac een etappe die hem op het lijf geschreven is. Wie kunnen hem van een nieuwe zege houden? In de Leiderstrui blikt vooruit.

Parcours etappe 2 Cirtérium du Dauphiné 2022

Favorieten etappe 2 Critérium du Dauphiné 2022 | Twee op twee voor Van Aert?

De tweede etappe in het Critérium du Dauphiné is er een die veel verschillende kanten op kan gaan. Op het programma staan namelijk vier beklimmingen, waarvan de Col de Mézilhac op papier de lastigste is. De top van deze beklimming ligt op zestig kilometer van de finish en is 11,6 kilometer lang aan 4,1 procent gemiddeld. Echter, dan zijn we nog niet klaar met klimmen. In feite gaat het namelijk nog een stuk langer naar boven, waardoor de sprinters het hier wel eens zeer lastig kunnen krijgen. Omdat ook een groot gedeelte van de finale in dalende lijn gaat, zou het kunnen lonen om hier flink door te trekken en de rappe mannen te lossen.

Op minder dan tien kilometer van de finish moet het peloton nóg een heuveltje passeren. Deze is 1,2 kilometer lang aan 5,1 procent gemiddeld. Het begin is wat steiler, voordat het aan het eind van de beklimming wat afvlakt. Geen heel zwaar ding dus, maar wel genoeg om renners wat plaatsjes in het peloton te doen verliezen. Renners die mee willen sprinten, kunnen maar beter vooraan zitten. Je weet immers nooit waar er breuken ontstaan.

De wedstrijd finisht uiteindelijk in Brives-Charensac, waar hoogstwaarschijnlijk een sprint om de overwinning volgt. De renners krijgen hier een slingerende weg voorgeschoteld langs de oevers van de Loire, maar van veel gevaarlijke punten is geen sprake. Wel zal het in de finale lastig zijn om veel plekken goed te maken, want de weg is niet superbreed.

Tijden:
Start: 12.25 uur
Finish: rond 16.26 uur

Weer etappe 2 Critérium du Dauphiné 2022

Het wordt maandag een graad of 22 in het gedeelte van Frankrijk waar het Critérium du Dauphiné zich dan bevindt. Regen wordt er niet verwacht, maar wel kan in de middag een stevig briesje de kop opsteken. Halverwege de middag komt de wind met windkracht drie uit het westen, waardoor de renners deze schuin op kop krijgen.

Favorieten etappe 2 Critérium du Dauphiné 2022

Net als een dag eerder lijkt er maar één man écht kans te maken op de zege in de tweede rit van het Critérium du Dauphiné: Wout van Aert. De rit is hem op papier op het lijf geschreven, terwijl hij in de sprint van de eerste rit weinig te duchten had van de concurrentie. Hij versloeg relatief eenvoudig Ethan Hayter, die we beschouwen als de grootste uitdager voor de ritzege.

Sean Quinn en Hugo Page zullen zich vast weer hopen te mengen in een sprintje, maar de twee zijn in normale situaties geen partij voor Van Aert. Qua snelheid moet Juan Sebastián Molano wellicht nog in de buurt kunnen komen, maar het is maar de vraag of de Colombiaan de heuvels goed verteert. Om over de andere aanwezige sprinters in de Franse rittenkoers nog maar te zwijgen. Dylan Groenewegen en Phil Bauhaus lijken niet in aanmerking te komen voor de ritzege.

Favorieten etappe 2 Critérium du Dauphiné 2022 | Twee op twee voor Van Aert?
Wout van Aert zegeviert in de eerste etappe.

De echte kansen liggen wat dat betreft misschien eerder in een late uitvalspoging, waarna gehoopt moet worden dat het stil valt in het peloton. Iemand die daar in zou kunnen slagen, is Jasper Stuyven. Ook bij Quick Step-Alpha Vinyl zullen ze hopen op zo'n scenario bij gebrek aan een pure sprinter. In dat geval moeten we letten op figuren als Andrea Bagioli en Mikkel Honoré. De Deen probeerde het ook in de eerste etappe al, maar tevergeefs.

Interessant zal zijn om te kijken welke rol Jumbo-Visma voor Christophe Laporte in gedachten heeft. De Fransman heeft in principe de kwaliteiten in huis om er hier met de zege vandoor te gaan. De ploeg kan eventueel zijn kaart uitspelen door hem te laten meespringen met een late uitval. In veel situaties moet hij zijn medevluchters dan kunnen kloppen in de sprint.

Uitsluiten dat de vroege vlucht het in Brives-Charsenac haalt, kunnen we ook niet. In de Dauphiné zien we vaker verrassende vluchters winnen, zoals Lukas Pöstlberger vorig jaar. Ook voor klassieke types als Oliver Naesen en Kevin Geniets kan deze rit een mooie prooi zijn. Bij Intermarché kijken we met een schuin oog naar Kobe Goossens.

Odds etappe 2 Critérium du Dauphiné 2022

De odds zijn nog niet bekend. Deze worden later toegevoegd aan dit artikel.

Favorieten lezers etappe 2 Critérium du Dauphiné 2022

Poll

Wie wint etappe 2 van het Critérium du Dauphiné?


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws