Voorbeschouwing Ronde van Limburg 2022 | Veel WorldTour-ploegen, sprinters en Thibau Nys! Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Ronde van Limburg 2022 | Veel WorldTour-ploegen, sprinters en Thibau Nys!

Voorbeschouwing Ronde van Limburg 2022 | Veel WorldTour-ploegen, sprinters en Thibau Nys!

Na de Heistse Pijl (zaterdag) en de Brussels Cycling Classic (zondag) is het op maandag tijd voor de derde Belgische eendagskoers op een rij: de Ronde van Limburg, die traditioneel bol staat van spektakel. In de Leiderstrui blikt maar al te graag vooruit op de opvolger van Tim Merlier, die vorig jaar na een bizarre finale wist te winnen nadat Brent Van Moer verkeerd reed.

Praktische informatie Ronde van Limburg 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Ronde van Limburg

2021 Tim Merlier
2020 Niet verreden
2019 Michael Eduard Grosu
2018 Mathieu van der Poel
2017 Wout van Aert
2016 Kenny Dehaes
2015 Björn Leukemans
2014 Mathieu van der Poel
2013 Olivier Chevalier
2012 Kevin Claeys

Parcours, weer en tijden Ronde van Limburg 2022

De Ronde van Limburg voert het peloton van Hasselt naar Tongeren, wat in totaal goed is voor een afstand van 203 kilometer op de fiets. De eerste 130 kilometer verlopen redelijk vlak, maar bij het betreden van de plaatselijke ronde in en rondom Tongeren krijgen de renners een ander paar mouwen voor de kiezen.

Deze omloop moet drie keer afgewerkt worden en bevat vier hellingen per omloop (de Grootloonberg, Kogelstraat, Colenberg en Kolmontberg). Het laatste obstakel volgt op slechts vijf kilometer van de meet, waardoor het niet gek is dat we in deze Ronde van Limburg vaak een interessant schouwspel zien tussen de vluchters en sterke sprinters.

Voorbeschouwing Ronde van Limburg 2022 | Veel WorldTour-ploegen, sprinters en Thibau Nys!

Weer
Het is warm in de omgeving van Tongeren zaterdag. Het kwik geeft 27 graden Celsius aan, terwijl er van wind en neerslag weinig sprake zal zijn. Goed drinken dus!

Tijden
Start: 13.30 uur
Finish: 18.30 uur

Favorieten Ronde van Limburg 2022

Er komen maar liefst negen WorldTour-teams naar Hasselt en het gros van die teams heeft een uitstekende sprinter bij. Misschien wel de belangrijkste naam daarvan is titelverdediger Tim Merlier (Alpecin-Fenix), die tuk zal zijn op een nieuwe zege in deze wedstrijd.

De concurrentie is echter niet mild: Quick Step-Alpha Vinyl komt met een uitstekende selectie op de proppen, puur gericht op de sprint. Mark Cavendish kan rekenen op een lead-out met Michael Mørkøv, Bert Van Lerberghe, Ethan Vernon en Stijn Steels.

BORA-hansgrohe stelt Sam Bennett op, maar kan ook rekenen op Jordi Meeus en Danny van Poppel. UAE-Team Emirates stelt Pascal Ackermann en Fernando Gaviria op. Lotto Soudal doet het dan weer met sprinter Arnaud De Lie, maar ook aanvallers Victor Campenaerts, Florian Vermeersch en Tim Wellens.

Voorbeschouwing Ronde van Limburg 2022 | Veel WorldTour-ploegen, sprinters en Thibau Nys!
Danny van Poppel

Cofidis (Max Walscheid), Intermarché-Wanty-Gobert (Gerben Thijssen), AG2R Citroën (Marc Sarreau) en Israel-Premier Tech (Tom Van Asbroeck en Sep Vanmarcke) doen het met outsiders, evenals procontinentale ploegen als Human Powered Health (Arvid de Kleijn), Arkéa Samsic (Amaury Capiot) en Bingoal Pauwels Sauces WB (Stanislaw Aniolkowski).

Baloise-Trek Lions stelt ook twee interessante namen op: Thibau Nys, die binnenkort overstapt naar Trek-Segafredo, gaat voor het eerst wedijveren met de grote ploegen. Ook Pim Ronhaar staat op de voorlopige startlijst, maar hij is momenteel actief in de Vredeskoers.

TV Ronde van Limburg 2022

De Ronde van Limburg is maandag live te zien via Sporza. De Belgische zender is er op Eén bij vanaf 16.45 uur, na de finish van de tweede rit van het Critérium du Dauphiné. Ook Eurosport zendt de koers uit, via de Eurosport Player.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws