Favorieten etappe 2 Giro d'Italia 2024 | Expeditie Robinson in Italië: vroege bondgenoten maken belangrijk! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 2 Giro d'Italia 2024 | Expeditie Robinson in Italië: vroege bondgenoten maken belangrijk!

Favorieten etappe 2 Giro d'Italia 2024 | Expeditie Robinson in Italië: vroege bondgenoten maken belangrijk!

Na de enerverende openingsetappe van de Giro d'Italia wordt het peloton op dag twee direct de serieuze bergen ingestuurd. Er staat namelijk een aankomst op Oropa gepland, welke in het verleden goed was voor serieuze wielergeschiedenis. Voegen we daar anno 2024 een episode aan toe? In de Leiderstrui licht uit en toe!

Parcours etappe 2 Giro d'Italia 2024

Favorieten etappe 2 Giro d'Italia 2024 | Expeditie Robinson in Italië: vroege bondgenoten maken belangrijk!

Zaterdag mocht het peloton in en rondom Turijn, tevens de plek van de Grande Partenza, koersen, maar zondag trekt de Giro-karavaan weg van de Noord-Italiaanse stad. We starten namelijk in San Fransesco del Campo, dat vlak bij de luchthaven van Torino ligt. Vanuit de startplek zetten we koers in noordelijke richting, om uiteindelijk aan te komen op Oropa.

In de eerste 95 kilometer krijgt het peloton normaliter alle tijd om de benen warm te fietsen, daar we geen serieuze hindernissen aantreffen in dat eerste gedeelte van de rit. Vanaf de tussensprint in Valdengo, na 93,9 kilometer, begint de weg wel omhoog te lopen richting Valle San Nicolao en Crocemosso, maar meer dan vals plat mogen we dit niet noemen.

De eerste serieuze hindernis is die van Oasi Zegna (5,7 km aan 5,1%), waar de weg al wat steiler omhoog begint te lopen. Na een korte afdaling volgt de Nelva (3,2 km aan 6,6%) er al kort op, welke op zijn beurt nóg zwaarder is. Op de top van deze heuvel is het nog circa 25 kilometer, welke gevormd worden door een snelle afdaling en de slotklim naar Oropa.

Het Santuario di Oropa wordt bereikt na 11,8 kilometer klimmen aan 6,1 procent en was in het verleden al goed voor schitterende wielergevechten. In 1999 zegevierde Marco Pantani op grandioze wijze, door al zijn opponenten vanuit de achtergrond één voor één voorbij te schieten. De laatste winnaar op de beklimming is Tom Dumoulin, die in 2017 eveneens met een remontada de rit - en uiteindelijk de Giro - naar zijn hand wist te zetten.

Lees verder onder de video.

Wie de klim naar Oropa nader bekijkt, ziet een col met twee gezichten. De eerste vijf kilometer zijn vals plat, waarna er een stevig stuk aan 9,5 procent volgt. Vervolgens zien we een kort stukje waarin het afvlakt, alvorens de laatste vier kilometer aan bijna acht procent de hoogte ingaan. Dat zal dan vermoedelijk ook de sectie zijn waar de verschillen gemaakt kunnen worden.

Favorieten etappe 2 Giro d'Italia 2024 | Expeditie Robinson in Italië: vroege bondgenoten maken belangrijk!

Beklimmingen
122,7 km: Oasi Zegna (5,7 km aan 5,1%)
137,4 km: Nelva (3,2 km aan 6,6%)
161,0 km: Santuario di Oropa (11,8 km aan 6,1%)

Tijden
Start: 13.05 uur
Finish: rond 17.13 uur

Weer etappe 2 Giro d'Italia 2024

Net als zaterdag hoeven de coureurs niet te vrezen voor slechte weersomstandigheden. De wind staat voor het grootste deel van de dag mee, wat ook op de slotklim het geval is. Het is 14 graden Celsius, waarbij er aan het einde van de middag wel ene minikans is op neerslag.

Favorieten etappe 2 Giro d'Italia 2024

Jhonatan Narváez staat namens INEOS Grenadiers in de roze trui en dat is meer dan interessant. Want, wie gaat er dan rijden in de rit richting Oropa? Wil de ploeg van Geraint Thomas Tadej Pogacar en zijn zaterdag kwetsbare UAE-Team Emirates in het zadel helpen? Anderzijds valt het ook te billijken dat de Sloveen de komende dagen geen polonaise en persconferenties aan zijn lijf wil en het roze dus maar liever nog even aan iemand anders laat. En wie weet is Narváez daar nog wel toe in staat.

Mochten de klassementsrenners richting Oropa trekken, dan is Pogacar absoluut de topfavoriet. In de afgelopen Giro d'Italia's zagen we echter ook vaak dat een vluchter vroeg in de ronde de ruimte krijgt om het roze aan te trekken: Andreas Leknessund (2023), Juanpe Lopez (2022) en Attila Valter (2021) mochten allemaal in de eerste week pronken met het Maglia Rosa.

Wie we ditmaal nomineren voor een dergelijke onderneming? Mauri Vansevenant van Soudal Quick-Step zou met zijn explosiviteit een uitstekende kandidaat zijn, maar zo zijn er nog: Visma | Lease a Bike zou met Attila Valter en Jan Tratnik een bondgenoot kunnen worden en ook jongens als Max Schachmann (BORA-hansgrohe), Giulio Pellizzari (VF Group-Bardiani), Lorenzo Fortunato (Astana), Filippo Zana (Jayco AlUla) en Michael Storer (Groupama-FDJ) zijn normaliter geen gevaar in het klassement. En wat te denken van Julian Alaphilippe?

mauri vansevenant

Waar de roze trui één is, draait dit artikel natuurlijk vooral om de kans op ritzege. Of de klassementsmannen daar naast Pogacar direct iets van verwachten, valt te betwijfelen. Toch is het ook voor Cian Uijtdebroeks (Visma | Lease a Bike), Ben O'Connor (Decathlon AG2R), Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan team), Antonio Tiberi (Bahrain Victorious) en Daniel Felipe Martínez (BORA-hansgrohe) een ideale kans om Arensman en Bardet - de geslagenen van zaterdag - nogmaals midscheeps te raken.

De jacht op dagsucces lijkt - ook door het mindere optreden van UAE-Team Emirates zaterdag - al vroeg geopend. In dat kader zou een succesvolle aanvalspoging van types als Simon Carr (EF Education-EasyPost), Will Barta (Movistar) of Ronde van Romandië-sensatie Florian Lipowitz (BORA-hansgrohe) ook tot de mogelijkheden behoren, maar u merkt het: het is allemaal een beetje met hagel schieten, maar juist dat kan deze Giro zo leuk gaan maken.

Favorieten etappe 2 Giro d'Italia 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates)
Outsiders: Geraint Thomas (INEOS Grenadiers), Antonio Tiberi (Bahrain Victorious), Attila Valter (Visma | Lease a Bike) en Mauri Vansevenant (Soudal Quick-Step)
Long shots: Ben O'Connor (Decathlon AG2R), Daniel Felipe Martínez, Max Schachmann (BORA-hansgrohe), Cian Uijtdebroeks (Visma | Lease a Bike), Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan Team), Michael Storer (Tudor), Giulio Pellizzari (VF Group-Bardiani), Simon Carr (EF Education-EasyPost), Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers), Filippo Zana (Jayco AlUla) en Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step)

Poll

Wie wint rit 2 in de Giro d'Italia?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws