Favorieten etappe 2 Tour de France Femmes 2023 | Dan noemen we het toch de koninginnenrit! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 2 Tour de France Femmes 2023 | Dan noemen we het toch de koninginnenrit!

Favorieten etappe 2 Tour de France Femmes 2023 | Dan noemen we het toch de koninginnenrit!

In Clérmont-Ferrand boffen de bewoners maar. De Tour de France van de mannen was al meerdere dagen rondom die stad, terwijl het ook start- en aankomstplaats was van het Grand Départ bij de dames. En dan starten we er maandag opnieuw voor een listige rit, waar In de Leiderstrui je maar al te graag het nodige over bijbrengt!

Parcours etappe 2 Tour de France Femmes 2023

Favorieten etappe 2 Tour de France Femmes 2023 | Dan noemen we het toch de koninginnenrit!

Een heerlijke rit, waarbij het klimmen is vanuit de start in Clermont-Ferrand, richting de top van de Col de Guery. Deze beklimming, gek genoeg niet categoriseert, is direct het hoogste punt van de dag. Vanuit daar zetten we in glooidende lijn koers richting de volgende hindernissen.

We doen in totaal zes gecategoriseerde beklimmingen aan, met de Côte des Boissières (1,2 kilometeer aan 7,2 procent) als stevigste test. Deze heuvel volgt kort na de Cote des Plaines (4,5 kilometer aan 5,5 procent), waardoor we binnen de laatste vijftig kilometer een serieuze tweetrapsraket hebben. En kort daarop volgt er al een tussensprint in aankomstplaats Mauriac en een bonificatiespurtje in Drugeac.

Die zitten beiden op een soort plateautje, waartoe ook de Cote de Merihac (1,9 kilometer aan 5,5 procent) behoort. Op zo'n zeven kilometer van de aankomst begint het dan plots steil te dalen, waarna we aan het laatste obstakel beginnen.

Een ongetwijfeld uitgedund peloton of een kopgroep gaat erom strijden bij een finish heuvelop. Met 3,4 kilometer aan 5,8 procent is de Côte de Tréblac geen misselijke, dus hier gaan we hoe dan ook de klassieke types en de betere klimmende dames voorin zien. Na een korte afdaling worden de dames dan nog gelanceerd voor de laatste vijfhonderd meter, die aan 5,6 procent omhoog lopen.

Favorieten etappe 2 Tour de France Femmes 2023 | Dan noemen we het toch de koninginnenrit!

Tijden
Start: 13.25 uur
Finish: ongeveer 17.31 uur

Weer etappe 2 Tour de France Femmes 2023

De weerstations zijn het er niet unaniem over eens, maar er bestaat een kans op regen in de regio waar de Tour de France Femmes komt. De temperatuur schommelt rond de 20 graden Celsius, terwijl de wind vrij stevig uit het westen komt opzetten. Ook dat kan dus wel voor nervositeit gaan zorgen.

Favorieten etappe 2 Tour de France Femmes 2023

'De koninginnenrit', vertelde Demi Vollering na afloop van de openingsetappe over deze tweede dag. 'En we willen het geel graag in de ploeg houden', voegde ze daar ook nog eens aan toe. Nou, Demi, dan bombarderen we je meteen top topfavoriete! De Nederlandse zag er heel goed uit in de rit naar Clermont-Ferrand en kan hier direct een eerste keer de benen testen voor eigen succes. Al willen we een goede Lotte Kopecky en ook Marlen Reusser zeker niet uitvlakken bij SD Worx.

Zeg je Vollering, dan kom je al snel vervolgens bij Annemiek van Vleuten uit. De kopvrouw van Movistar won dit jaar al de Giro en Vuelta en voegt daar met de Tour maar al te graag een derde grote ronde aan toe in haar afscheidsjaar. Toch zal Van Vleuten het liever wat langer en zwaarder hebben dan deze Centraal Massief-rit. Bij Movistar rijdt overigens ook Liane Lippert, eveneens kandidate in dit genre ritten.

Favorieten etappe 2 Tour de France Femmes 2023 | Dan noemen we het toch de koninginnenrit!

Aisleigh Moolman-Pasio zat er zondag ook heel goed bij. De Zuid-Afrikaanse van AG Insurance-Soudal-Quick-Step zag ploeggenote Mireia Benito uitvallen met een nekblessure, maar reed zelf de hele dag zeer sterk van voren. Dat resulteerde uiteindelijk in een vijfde plek, waar ze na afloop nog wat ontstemd over was. 'Niemand werkte samen in de groep achter Kopecky', foeterde ze.

Marianne Vos en Anna Henderson verdedigden de eer namens Jumbo-Visma in de eerste rit, waar Riejanne Markus wat tijd moest toegeven. Dat gold ook voor Silvia Persico (UAE), Juliette Labous (DSM-Firmenich) en Marta Cavalli (FDJ-Suez), dames die we normaliter ook zouden opschrijven voor deze rit. Ook Elisa Longo Borghini (Lidl-Trek) kende moeilijkheden.

Dan de dames die zeker wél meezaten: Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ-Suez), Mavi Garcia (Liv Racing), Elise Chabbey en ook Kasia Niewiadoma (Canyon/SRAM): allemaal gevaarlijke dames.

Favorieten etappe 2 Tour de France Femmes 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Demi Vollering (SD Worx) en Aisleigh Moolman-Pasio (AG Insurance-Soudal-Quick-Step)
Outsiders: Annemiek van Vleuten (Movistar), Kasia Niewiadoma (Canyon/SRAM) en Lotte Kopecky (SD Worx)
Longshots: Silvia Persico (UAE), Elise Chabbey (Canyon/SRAM), Mavi Garcia (Liv Racing), Liane Lippert (Movistar), Marta Cavalli (FDJ-Suez) en Elisa Longo Borghini (Lidl-Trek)

Poll

Wie wint rit 2 in de Tour de France Femmes?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws