Favorieten etappe 20 Vuelta a España 2022 | Uitdagende bergetappe gaat alles beslissen Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 20 Vuelta a España 2022 | Uitdagende bergetappe gaat alles beslissen

Favorieten etappe 20 Vuelta a España 2022 | Uitdagende bergetappe gaat alles beslissen

De Vuelta a España eindigt op zondag, maar wordt beslist op zaterdag. In de 21e rit wordt louter naar Madrid gehobbeld voor een ingestudeerde massasprint, dus zijn alle ogen gericht op de zaterdag. Wie wint deze lekkere bergetappe? Behoudt Remco Evenepoel zijn rode trui? Wie wint de bergtrui? In de Leiderstrui bespreekt het parcours, het weerbericht en de favorieten voor de dagzege!

Parcours etappe 20 Vuelta a España 2022

Favorieten etappe 20 Vuelta a España 2022 | Uitdagende bergetappe gaat alles beslissen

Heel veel etappes met heel veel cols hebben we deze Vuelta niet gezien, maar op de voorlaatste dag heeft de organisatie dan toch nog iets gevonden om voor spektakel te zorgen. De hele dag gaat het op en af, met in totaal vijf gecategoriseerde beklimmingen. Drie daarvan zijn van eerste categorie. Tel daar een lengte van 181 kilometer bij op en het kan nog weleens los gaan.

We beginnen de dag met de beklimming van de Puerto de Navacerrada, een 10,3 kilometer lange klim aan 6,8 procent gemiddeld. De klim gaat over een goed begaanbare weg, met in het begin nog lage percentages. Die worden richting de top steeds pittiger en dus kunnen we hier wel een gevecht verwachten voor de vlucht. De beste klimmers kunnen hun ding doen en hier het verschil maken.

Puerto de Navacerrada.

Na de eerste klim van de dag is het dalen geblazen en ligt er vervolgens een vallei van dik dertig kilometer te wachten. Daarin kan een voorsprong worden uitgebouwd. Vervolgens komen we aan de voet van de Puerto de Navafria, lange tijd een loper met percentages tussen de 4 en 5 procent. Geen ideaal moment om aan te vallen, al wordt het richting de top nog wel een stukje steiler. Interessant, omdat er na de afdaling meteen een volgende klim volgt.

Ook deze Puerto de Canencia is met 7,5 kilometer aan 4,9 procent niet heel pittig, maar kan wel een oorlog ontketenen in een kopgroep. Want ook hier geldt: de volgende klim wacht al. De vierde col van de dag is de Puerto de la Morcuera en die is met 9,4 kilometer aan 6,9 procent heel interessant. De klim begint voorzichtig, maar wordt richting de top steeds zwaarder, met de laatste kilometer aan 9,6 procent. Er liggen bonificatieseconden klaar op de top, waarna het nog 38 kilometer fietsen is.

Wie durft hier een aanval te plaatsen op de voorlaatste klim?

Het spel moet nu wel op de wagen zijn, want in de afdaling kunnen er verschillen worden gemaakt en vervolgens ligt met de Puerto de Cotos de laatste klim van de dag klaar. Deze is met 10,3 kilometer aan 6,9 procent ook al een prachtige klim. Ook deze begint als een loper, maar de laatste vijf kilometer tikken we zelfs de 10 procent aan. Eenmaal over de top is het nog zeven kilometer redelijk vlak naar de streep.

Favorieten etappe 20 Vuelta a España 2022 | Uitdagende bergetappe gaat alles beslissen
De slotklim van de dag!

Tijden
Start: 12.45 uur
Finish: Rond 17.30 uur

Weer etappe 20 Vuelta a España 2022

Net als eigenlijk deze hele Vuelta is het zaterdag prima weer. Bij de start in Moralzarzal zal het zo'n 28 á 29 graden zijn, met eigenlijk geen wind. In de vallei na de eerste klim neemt de wind amper in kracht toe, maar zal de temperatuur wel ietwat afnemen. Richting de finale verandert er weinig aan deze situatie. De renners mogen het onder zo'n 28 graden gaan uitmaken.

Favorieten etappe 20 Vuelta a España 2022

Een klassementsrenner of een vluchter? In deze Vuelta trokken de aanvallers vaak aan het langste eind, maar met de naderende ontknoping in het algemeen klassement kan dat weleens anders zijn. Wat gaat Enric Mas doen? De nummer twee van het klassement zal Remco Evenepoel nog willen aanvallen. Zij steken er bovenuit en dus schuiven we hen naar voren, mochten de kopmannen het uitmaken.

Scenario B: een renner uit de tweede helft van de top tien. Zij krijgen misschien wel de ruimte, aangezien Evenepoel alleen maar op Mas hoeft te letten. Wie wordt er derde op het eindpodium? Juan Ayuso staat daar op het moment van schrijven, maar de Spanjaard van UAE zal zich stevig moeten verdedigen tegenover nummer vier Miguel Ángel López van Astana. Ook Ayuso's ploeggenoot João Almeida kent een uitstekend slot van de Vuelta en zien we zomaar de etappe winnen.

Op plekken acht, negen en tien staan drie heren die ook nog wel wat speelruimte hebben, als ze bijvoorbeeld op de slotklim kunnen wegrijden bij Evenepoel en Mas. Ben O'Connor is al even op zoek naar dagsucces voor AG2R, iets wat Rigoberto Urán namens EF al voor elkaar kreeg. Namens BORA-hansgrohe is Jai Hindley de man om op te letten. Kan hij de ritzege pakken en zo nog wat klimmen in de rangschikking?

Favorieten etappe 20 Vuelta a España 2022 | Uitdagende bergetappe gaat alles beslissen
Redt Hindley zijn Vuelta?

Kijken we voorbij de klassementsrenners, dan moeten we de gebruikelijke namen noemen. Richard Carapaz won deze Vuelta al twee etappes voor INEOS Grenadiers en hij lijkt de benen te hebben om het nog eens te doen. Ook Marc Soler zat al de hele Vuelta mee en won al een rit. Kan hij nog eens uithalen of moet hij werken voor Ayuso en Almeida? Bij INEOS noemen we naast Carapaz nog Tao Geoghegan Hart, die ook wel weer eens wil winnen. Het is wel de vraag of de INEOS-mannen zich moeten wegcijferen voor kopman Carlos Rodriguez en zijn klassement. De jonge Spanjaard zal na zijn crash op donderdag alle hulp kunnen gebruiken om zijn top tien-plek te behouden.

Misschien komt de winnaar van de slotdag wel bij Bahrain Victorious vandaan. Mikel Landa lijkt het licht langzaam gezien te hebben en Gino Mäder is al een week lang in de aanval. Bij EF Education-EasyPost is naast Urán ook Hugh Carthy in goede doen. Het geldt ook voor Thibaut Pinot, die voor Groupama-FDJ dolgraag wil winnen. Andere namen? Eigenlijk niet... Mannen zoals Vincenzo Nibali (Astana), Sergio Higuita (BORA) en Alejandro Valverde (Movistar) zijn grote meneren, maar hebben nog niet de topbenen.

Odds etappe 20 Vuelta a España 2022

Remco Eveneoel - Bet365: 5,00 - Jack's: 6,00
Enric Mas - Bet365: 6,50- Jack's: 6,00
João Almeida - Bet365: 10,00 - Jack's: 9,00
Thibaut Pinot - Bet365: 13,00 - Jack's: 15.00
Jai Hindley - Bet365: 13.00 - Jack's: 11,00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 20 Vuelta a España  2022

Poll

Wie wint de twintigste etappe in de Vuelta a España?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws