Favorieten etappe 20 Vuelta a Espana 2023 | 10 (!) beklimmingen in regio van Dumoulin-zwanenzang 2015 Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 20 Vuelta a Espana 2023 | 10 (!) beklimmingen in regio van Dumoulin-zwanenzang 2015

Favorieten etappe 20 Vuelta a Espana 2023 | 10 (!) beklimmingen in regio van Dumoulin-zwanenzang 2015

Voorlaatste rit van de Vuelta: tien beklimmingen. De organisatie van de Vuelta a Espana heeft voor een ambushetappe gekozen om de ronde mee af te sluiten, maar om de rode trui zal het vermoedelijk niet meer gaan. Desondanks staat er nog een loodzware etappe door de heuvels rondom Madrid te wachten, waar In de Leiderstrui je graag in mee neemt!

Parcours etappe 20 Vuelta a Espana 2023

Favorieten etappe 20 Vuelta a Espana 2023 | 10 (!) beklimmingen in regio van Dumoulin-zwanenzang 2015

Tsja, waar moeten we beginnen? Wat een potentiële guerrilla-rit is dit, ware het niet dat een groot deel van het klassement van de Vuelta a Espana al in een definitieve plooi lijkt te liggen. Jumbo-Visma domineert nog altijd het podium, maar voor plek vier, vijf en zes is het met de Spanjaarden Juan Ayuso, Mikel Landa en Enric Mas nog wel een interessante etappe. Om over de ritzege nog maar te zwijgen...

Net als in 2015 wordt de voorlaatste etappe van de Vuelta verreden in de heuvels/bergen rondom de hoofdstad Madrid. Waarom we dat jaar aanhalen? Destijds reed er met Tom Dumoulin een Nederlander in de rode leiderstrui, die destijds geflikt werd door zijn concurrenten in het algemeen klassement en daalde van één naar zes. Finishen deden we toen hemelsbreed tien kilometer van waar we dat deze zaterdag doen, van Cercedilla (2015) naar Guadarrama (2023).

Kregen we in 2015 nog vier beklimmingen van eerste categorie, in 2023 doen we het met tien (!) beklimmingen, allemaal derde categorie. Zie je ze los van elkaar, dan worden de renners er niet bang van. Maar als geheel, inclusief enkele listige stukken vals plat, is het een aartslastige opgave.

Goed, starten doen we in Manzaneres el Real. Vanuit die plek beginnen we aan een beklimming van 10,8 kilometer aan 3,4 procent, gevolgd door een heuvel van zeven kilometer aan vijf procent. Na zestig kilometer komen we dan bij een fase met drie heuvels in een kort tijdsbestek, die we allen twee keer bedwingen: La Escondida (9,0 km a 4,1%), Alto de Santa Maria de la Alamada (5,0 km a 5,6%) en Alto de Robledondo (5,1 km a 4,8%) zijn die obstakels.

Na 180 kilometer zijn we dan weer bij de tweede beklimming van de dag aanbeland, die we nog eens in de andere richting bedwingen. De Puerto de la Cruz Verde is 7,2 kilometer a 3,9 procent, waarna er op de top nog 25 kilometer volgen. Enkele kilometers later volgt dan nog de lastigste heuvel van de dag: de Alto San Lorenzo de el Escorial, 4,6 kilometer am 6,6 procent.

Eenmaal we daar boven zijn, moeten we nog twaalf kilometer rijden tot in finishplaats Guadarrama. Daar eindigen we de 207 kilometer lange rit met meer dan vierduizend hoogtemeters in totaal met een lange, rechte weg, alvorens we op driehonderd meter van de meet nog een haakse linkse hebben.

Favorieten etappe 20 Vuelta a Espana 2023 | 10 (!) beklimmingen in regio van Dumoulin-zwanenzang 2015

Beklimmingen
12,8 km: COLLADO DEL PORTAZGO (10,8 km aan 3,4%)
43,0 km: PUERTO DE LA CRUZ VERDE (7,0 km aan 5,0%)
70,8 km: LA ESCONDIDA (9,0 km aan 4,1%)
87,0 km: ALTO DE SANTA MARÍA DE LA ALAMEDA (5,0 km aan 5,6%)
94,0 km: ALTO DE ROBLEDONDO (5,1 km aan 4,8%)
124,2 km: LA ESCONDIDA (9,0 km aan 4,1%)
140,4 km: ALTO DE SANTA MARÍA DE LA ALAMEDA (5,0 km aan 5,6%)
147,4 km: ALTO DE ROBLEDONDO (5,1 km aan 4,8%)
181,0 km: PUERTO DE LA CRUZ VERDE (7,2 km aan 3,9%)
195,6 km: ALTO SAN LORENZO DE EL ESCORIAL (4,6 km aan 6,6%)

Tijden
Start: 12.05 uur
Finish: rond 17.30 uur

Weer etappe 20 Vuelta a Espana 2023

De coureurs lijken zaterdag met de schrik vrij te komen als het gaat om de weersomstandigheden. In de ochtend valt er in de omgeving van Madrid de nodige regen, maar deze blijft volgens de voorspellingen 's middags achterwege. Het wordt circa 20 graden Celsius en er staat een matige wind uit het zuiden.

Favorieten etappe 20 Vuelta a Espana 2023

Deze twintigste rit van de Vuelta kan in theorie alle kanten op, maar het meest aannemelijke scenario wat ons betreft is toch wel een sterke groep vluchters. Veel van de mannen in die categorie hebben hier hun laatste kans en met een start bergop is het toch net wat makkelijker om in de vlucht te komen. Daarbij zal er in de door Remco Evenepoel gewonnen rit van donderdag nog wel her en der gevloekt zijn na afloop in de teambussen.

Diezelfde Evenepoel zien we opnieuw als dé topfavoriet voor deze rit, al valt het ook te billijken als de Belg pakweg Mattia Cattaneo of Louis Vervaeke wil laten winnen. Dat liet hij donderdag al weten, maar uiteindelijk was hij de enige van zijn ploeg die meezat in de vroege vlucht. Hoe dan ook zal het een hels scenario worden, daar er nog wat goede klimmers azen op een kans.

Favorieten etappe 20 Vuelta a Espana 2023 | 10 (!) beklimmingen in regio van Dumoulin-zwanenzang 2015

Wat te denken van Bahrain Victorious, dat met Wout Poels, Damiano Caruso, Antoinio Tiberi, Santiago Buitrago en Mikel Landa vijf sterke coureurs in huis heeft? Die laatste twee rijden echter nog voor een klassement, dus in principe zou dit toch een dag moeten zijn waarop Poels - eindelijk - zijn kans mag gaan in deze Vuelta. Pray for Wout!

Groupama-FDJ was donderdag pissig dat het met twee man meezat in de vlucht, maar dat het niet Lenny Martinez, Romain Gregoire en Michael Storer waren. Die ploeg kun je dus, net als het DSM-firmenich van Romain Bardet en Max Poole, opschrijven voor de eerste kilometers zaterdag. Datzelfde geldt voor het INEOS Grenadiers, al moet het daar al van een Jonathan Castroviejo gaan komen.

Favorieten etappe 20 Vuelta a Espana 2023 | 10 (!) beklimmingen in regio van Dumoulin-zwanenzang 2015

Andere figuren zijn Emanuel Buchmann, Lennard Kämna (BORA-hansgrohe), Andreas Kron, Lennert Van Eetvelt (Lotto-Dstny), Einer Augusto Rubio (Movistar), Marc Soler (UAE-Team Emirates), Jesus Herrada (Cofidis) en Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty), maar voor de een staan de sterren momenteel beter dan de ander.

Wat met de klassementsmannen dan? Gaat Jumbo-Visma nog eens huis houden met kopmannen Sepp Kuss, Jonas Vingegaard en Primoz Roglic in het kader van #samenwinnen of laat het ze samen naar de meet paraderen? En wat willen mannen als Landa, Juan Ayuso (UAE) en Enric Mas (Movistar)? Of hebben nummers zeven, acht en negen nog wat in petto, in de personen van Cian Uijtdebroeks, Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe) en Joao Almeida van UAE?

Favorieten etappe 20 Vuelta a Espana 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) en Wout Poels (Bahrain Victorious)
Outsiders: Primoz Roglic, Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Romain Bardet (DSM-firmenich) en Michael Storer (Groupama-FDJ)
Longshots: Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Juan Ayuso, Marc Soler (UAE-Team Emirates), Andreas Kron, Lennert Van Eetvelt (Lotto-Dstny), Jésus Herrada (Cofidis), Antonio Tiberi (Bahrain Victorious), Romain Grégoire (Groupama-FDJ) en Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty)

Poll

Wie wint rit 20 van de Vuelta?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws