Voorbeschouwing Super 8 Classic 2023 | Naast Van Aert nog veel afmeldingen, kan Van der Poel profiteren? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Super 8 Classic 2023 | Naast Van Aert nog veel afmeldingen, kan Van der Poel profiteren?

Voorbeschouwing Super 8 Classic 2023 | Naast Van Aert nog veel afmeldingen, kan Van der Poel profiteren?

Medio september loopt de Vuelta a España bijna op zijn eind. Dat betekent echter niet dat er in andere windstreken niet van de koers genoten kan worden. Vooral in Frankrijk, Italië en België staan er immers tal van najaarsklassiekers op het wielermenu. Zo staat op zaterdag 16 september de Super 8 Classic, voorheen bekend als de Primus Classic, op het programma. In de Leiderstrui blikt maar al te graag vooruit op die 'bierklassieker'!

De Belgische eendagskoers is doorheen de jaren onderhevig geweest aan verscheidene naamsveranderingen. In 1982 werd de race voor het eerst georganiseerd, destijds onder de naam 'Grote Prijs Raymond Impanis'. Dat werd later gewijzigd in onder meer Grote Prijs Impanis-Van Petegem en Primus Classic Impanis-Van-Petegem. Na 1994 werd de wedstrijd 'tijdelijk' van de kalender gehaald, om vervolgens in 2011 weer zijn herintrede te maken. Sinds 2012 heeft de koers ook qua belang toegenomen, kijkend naar de klassering.

In 2014 kwam biergigant Primus voor het eerst voor in de tenaamstelling van de wedstrijd in Vlaams-Brabant. Primus is een pils van Brouwerij Haacht, aan wiens poorten de finishlijn is gelegen. In 2023 besliste Brouwerij Haacht om de naam te veranderen naar SUPER 8 Classic, om hun nieuwe bierlijn in de kijker te zetten. De meest recente edities in ogenschouw nemend, prijken er een aantal mooie namen op de erelijst van de Belgische wielerwedstrijd. Zo hebben onder anderen Jordi Meeus, Matteo Trentin en Fernando Gaviria victorie gekraaid in Haacht, dat op een steenworp afstand van het festivalterrein van Rock Werchter ligt.

Praktische informatie Super 8 Classic 2023

  • Zaterdag 16 september 2023
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.Pro

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Super 8 Classic

2022 Jordi Meeus
2021 Florian Sénéchal
2020 Niet verreden vanwege coronacrisis
2019 Edward Theuns
2018 Taco van der Hoorn
2017 Matteo Trentin
2016 Fernando Gaviria
2015 Sean De Bie
2014 Greg Van Avermaet
2013 Sep Vanmarcke

Super 8 Classic 2023: Parcours, weer en tijden

Voorbeschouwing Super 8 Classic 2023 | Naast Van Aert nog veel afmeldingen, kan Van der Poel profiteren?

De naam van de wedstrijd mag dan weliswaar veranderd zijn, de startplaats is dat zeker niet. Traditiegetrouw wordt er gestart op het marktplein in Brakel, een Oost-Vlaamse gemeente onder de rook van Gent en Brussel. Aldaar wordt het peloton in gang geschoten voor een 203 kilometer lange tocht in de richting van Haacht. Onderweg moeten er maar liefst 16 venijnige hellinkjes overwonnen worden, wat ervoor zorgt dat het parcours als smakelijk bestempeld mag worden.

Het is pas na circa 130 kilometer koers dat de meest noemenswaardige obstakels zich voordoen. In de openingsfase zitten er her en der wel wat klimmetjes, maar die liggen redelijk ver uit elkaar en zijn niet van dien aard dat ze de heren uit het sprintersgilde angst inboezemen. De middenfase doet dat zeker wél, daar achtereenvolgens de Moskesstraat (500 meter aan gemiddeld 7,2 procent), de Smeysberg (600 meter aan gemiddeld 7,9 procent), de Bekestraat (400 meter aan gemiddeld 7,6 procent) en de Holstheide (800 meter aan gemiddeld 5,9 procent) bedwongen moeten worden. Sommige van deze (met kasseien geplaveide) klimmen worden zelfs twee keer aangedaan.

Op ongeveer dertig kilometer van de aankomst is het echter gedaan met de pret, aangezien er dan weinig lastige klimmetjes meer over zijn. Over hoofdzakelijk vlakke wegen wordt er dan echt koers gezet naar de aankomstplaats. In de ultieme slotfase (lees: laatste vijf kilometer) zijn er nog wel een aantal haakse bochten waarneembaar. De laatste 850 meter zijn echter kaarsrecht.

Voorbeschouwing Super 8 Classic 2023 | Naast Van Aert nog veel afmeldingen, kan Van der Poel profiteren?

Weer
Het wordt zaterdag middag prima koersweer in Vlaams-Brabant. De kans op neerslag is volgens de Belgische weermannen zo goed als nihil, terwijl het kwik oploopt tot zo'n 25 graden Celcius.

Tijden
Start: 13.15 uur
Finish: rond 18.20 uur

Favorieten Super 8 Classic 2023

Mathieu van der Poel zou het normaal gesproken voor het eerst sinds het WK wielrennen in Glasgow opnemen tegen zijn aartsrivaal, ware het niet dat Wout van Aert daags voor de wedstrijd aangaf niet mee te zullen doen. Het is jammer voor het potentiële spektakel, maar het vergroot natuurlijk de kansen van de veelzijdige coureur van Alpecin-Deceuninck, die goed uit de voeten zou moeten kunnen op het meer dan 200 kilometer lange parcours. Er dient echter wel in ogenschouw genomen te worden dat 'MVDP' ietwat uit vorm geraakt is. 'Gewoon rondrijden om rond te rijden heeft ook niet veel nut. Misschien is het dan wel beter om te rusten en mij voor te bereiden op het cross-seizoen', liet Van der Poel recentelijk nog optekenen. Het is dus nog even afwachten of 'Matje' écht van voren zal koersen.

Lees verder onder de foto!

Voorbeschouwing Super 8 Classic 2023 | Naast Van Aert nog veel afmeldingen, kan Van der Poel profiteren?
Van der Poel stelde zijn regenboogtrui voor het eerst tentoon in de Bretagne Classic - Ouest-France

Mads Pedersen deed in Schotland ook lang mee om de gouden plak. De Deen van Lidl-Trek finishte uiteindelijk net buiten het podium (vierde). Kort na het wereldkampioenschap liet de Scandinaviër direct mooie dingen zien in de Ronde van Denemarken en de BEMER Cyclassics Hamburg. De Deutschland Tour verliep iets minder voor de wereldkampioen van 2019, maar slecht was het zeker niet. Pedersen mag zich dus met recht als gevaarlijke outsider bestempeld worden.

Er staan in Brakel verder genoeg andere jongens aan het vertrek die zich zouden kunnen ontpoppen tot 'kapers op de kust'. In eerste instantie kijken we dan naar heren als man-in-vorm Jasper De Buyst (Lotto-Dstny, bij afwezigheid van Arnaud De Lie), Matteo Trentin (UAE Team Emirates) en de beresterke Søren Wærenskjold (Uno-X). Biniam Girmay was ook een kandidaat, maar ook hij heeft zich afgemeld. Vanuit de schaduw opereren is iets wat Christophe Laporte bijzonder goed ligt, dus ook de Fransman van Jumbo-Visma moet - zeker na het afhaken van Wout van Aert - meegenomen worden in het rijtje met favorieten.

Mocht de koers niet dusdanig hard gemaakt worden dat er nabij de brouwerij wordt gesprint met een omvangrijke groep, dan noteren we ook graag de namen van Sam Welsford (Team DSM-firmenich), Biniam Girmay (Intermarché-Circus-Wanty), Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech), Alexander Kristoff (Uno-X), Ethan Vernon (Soudal Quick-Step), Madis Mihkels (Intermarché-Circus-Wanty) en Max Walscheid (Cofidis). Schrijf bovendien coureurs als Per Strand Hagenes (Jumbo-Visma), Jasper Stuyven (Lidl-Trek), Greg Van Avermaet (AG2R Citroën Team) en Victor Campenaerts (Lotto-Dstny) nooit af.

Favorieten Super 8 Classic 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Christophe Laporte (Jumbo-Visma)
Outsiders: Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) en Mads Pedersen (Lidl-Trek)
Longshots: Søren Wærenskjold (Uno-X), Matteo Trentin (UAE Team Emirates), Per Strand Hagenes (Jumbo-Visma), Ethan Vernon (Soudal Quick-Step) en Jasper Stuyven (Lidl-Trek)

TV Super 8 Classic 2023

Sporza focust zich op zaterdag 16 september op de Vuelta. Eenieder die graag naar het eerste 'duel' sinds lange tijd tussen Van der Poel en Van Aert kijkt, kan terecht bij VTM. Vanaf 15.30 uur is de koers daar live te volgen. Ook Eurosport is er als 'home of cycling' live bij, zij het via de online kanalen van de internationale sportzender (Eurosport.nl, Discovery+ en GCN+). Daar is de 203 kilometer lange koers vanaf 15.45 uur live te aanschouwen.

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news