Favorieten etappe 3 Giro d'Italia | Wie houdt Sagan van de winst in lastige finale?

Favorieten etappe 3 Giro d'Italia | Wie houdt Sagan van de winst in lastige finale?

Met Filippo Ganna in het roze en Tim Merlier in het paars trekt het peloton maandag wederom ten strijde. Houden beide heren het bezig over deze truien? Dat zal lastig worden, want er staan favorieten te popelen om ze het vuur aan de schenen te leggen in de jacht op de ritzege. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Parcours etappe 3 Giro d'Italia

Favorieten etappe 3 Giro d'Italia | Wie houdt Sagan van de winst in lastige finale?

Na de massasprint van een dag eerder, zullen ook de nodige sprinters hun zinnen gezet hebben op winst in de derde etappe van de Giro d'Italia. Zo makkelijk als een dag eerder gaat het echter niet worden. Onderweg naar Canale staan er namelijk verschillende klimmetjes op het programma. De laatste daarvan ligt op vijftien kilometer van de finish, wat voor de nodige interessante ontwikkelingen kan zorgen.

Het eerste deel van de etappe zal weinig sprinters in moeilijkheden brengen, maar in het tweede deel van de etappe doemt de 'heuvelzone' op. Afzonderlijk zullen de Piancanelli (8,2 km aan 4,5%) of de klimmetjes bij Castino (4,9 km aan 5,2%) en Manera (5,4 km aan 5,4%) weinig verschillen opleveren, maar de opeenvolging zal bij sommige sprinters op het einde zeker voelbaar zijn.

Toch is het maar de vraag of alle sprinters de schifting overleven. Op zo'n vijftien kilometer van de finish rijden de renners namelijk nóg een heuveltje omhoog. Officieel gezien kent deze beklimming naar Guarene een hellingsgraad van zo'n 5,4%, maar dat is deels te wijten aan de openingskilometer van 1,2%. Daarna gaat de klim 2,6 km omhoog aan 7,1%. Op het steilste stuk, bijna aan het eind van de klim, vinden we percentages van 15% terug. Genoeg dus om het de sprinters flink lastig te maken. Hier zouden ploegen wel eens het initiatief kunnen nemen.

Één van de bochten in de laatste beklimming van de dag.

Vervolgens draaien we de provinciale weg in de richting van Canale op. Onderweg naar het plaatsje worden er weinig problemen voor de renners verwacht, maar in de absolute slotfase kan dat zomaar eens anders zijn. Positionering is altijd belangrijk, maar helemaal wanneer je in de laatste kilometer door meerdere lastige bochten geloodst wordt in de nauwe straten van Canale.

Wanneer de renners dat achter de rug hebben, scheidt alleen nog een rotonde de renners van de laatste rechte lijn. Dit obstakel ligt gepland op zo'n vijfhonderd meter van de finish, waarna de renners alleen nog maar rechtdoor moeten. Renners die bij de bocht naar links (zie hieronder) niet bij de eerste vijf à tien renners zitten, zijn meer dan vermoedelijk gezien voor de dagzege, zeker omdat deze niet al te breed is.

Het laatste obstakel voordat we de laatste rechte lijn naderen.

Weer etappe 3 Giro d'Italia

Gelukkig hebben de renners tijdens de derde etappe weinig te vrezen van het weer. De goden zijn het peloton met een temperatuur van 18 graden Celsius meer dan gunstig gezind. Regen lijkt er meer dan zeker niet te vallen en ook van wind is er weinig sprake. Ideaal dus voor een lekkere koersmiddag!

Favorieten etappe 3 Giro d'Italia | Wie houdt Sagan van de winst in lastige finale?

Favorieten etappe 3 Giro d'Italia

Op basis van het parcours kunnen verschillende types in Canale aan het feest zijn. Aan de ene kant zijn dat de sprinters (wanneer het er niet zo hard aan toegaat op de laatste beklimming), de heuvelsprinters (wanneer dat wél het geval is) of aanvallers. Renners uit die laatste categorie zouden zomaar eens kunnen profiteren van de bochtige finale en de steilte van het klimmetje naar Guarene.

Peter Sagan valt in principe in iedere categorie in te delen en dat maakt de Slowaak dé grote favoriet voor de etappe van maandag. Wanneer zijn ploeg BORA-hansgrohe op het klimmetje doortrekt, zouden de andere sprinters er zomaar af kunnen vliegen. Een mooi moment dus om een eerste slag te slaan als het gaat om het binnenhalen van de paarse trui. Met zijn felle sprint voor de tussensprint een dag eerder liet hij in ieder geval zijn intenties duidelijk merken.

Favorieten etappe 3 Giro d'Italia | Wie houdt Sagan van de winst in lastige finale?

Peter Sagan is de grote favoriet voor etappe 3.

In de etappe van zondag zagen we de verstandhoudingen tussen de sprinters al wat duidelijker naar voren komen. Giacomo Nizzolo bleek met zijn tweede plek over sterke benen te beschikken en is daarom ook een man om in de gaten te houden. Met zijn inhoud moet hij het klimmetje ook nog kunnen overleven, eerder dan Tim Merlier (winnaar) en Elia Viviani (derde). Ook voor Dylan Groenewegen (vierde) verwachten we dat het klimmetje te zwaar is.

Caleb Ewan kon zijn favorietenrol in de tweede etappe niet waarmaken, maar van de kleine Australiër mag er verwacht worden dat hij als sprinter nog over de heuveltjes mee moet kunnen. Althans, als je in Milaan-Sanremo met de besten mee kan klimmen, zou dat hier ook het geval moeten zijn. Voor hem is het te hopen dat hij niet te lang blijft hangen in de teleurstelling van zondag, waarin hij slechts tiende eindigde.

Een renner die we in de sprint van zondag niet aan de slag hebben gezien, maar wel snel is: Andrea Pasqualon. De Italiaan van Intermarché focust zich dit jaar op de wat lastigere aankomsten en laat dit er nou net eentje zijn waar hij beter tot zijn recht komt dan ploeggenoot Riccardo Minali. In het verleden sprintte hij al vaker in soortgelijke finales naar een mooie ereplaats.

Bij AG2R Citroën Team moet er naar Andrea Vendrame gekeken worden. De rappe coureur beloofde voorafgaand aan de Giro zich niet meer in iedere sprint te mengen, maar vooral zijn dagen uit te kiezen. Etappe 3 zou zomaar zo'n dag kunnen zijn, aangezien Vendrame snel is na een lastige finale. Hoewel hij de topsnelheid mist om mannen de echte sprinters te kunnen kloppen, gaat Vendrame wel als één van de beste spurters de heuvels over.

Hij is niet de enige Italiaan die hier zijn slag zou kunnen slaan, want ook Diego Ulissi kan met zijn snelle benen en aanvalslust het nodige teweegbrengen. In de tijdrit heeft hij zich vol overgave in de strijd gesmeten, wat zomaar in zou kunnen houden dat hij mikt op een vroege roze trui: een goede uitgangspositie in het klassement heeft hij er in ieder geval voor.

Favorieten etappe 3 Giro d'Italia | Wie houdt Sagan van de winst in lastige finale?

Diego Ulissi was vorig jaar aan het feest in een heuveletappe.

Verder is het uitkijken naar de mannen van Israel Start-Up Nation. Deze ploeg komt namelijk met twee renners die het zouden kunnen afmaken in deze rit. Zowel Davide Cimolai als Patrick Bevin zijn rap aan de meet en kunnen een heuveltje overleven. De laatste bewees dat onlangs nog in de Ronde van Romandië een keer tweede en derde werd in de sprint van een uitgedund groepje.

Ook bij Deceuninck-Quick-Step heeft men meerdere ijzers in het vuur. In eerste instantie is het bij die ploeg kijken naar wat João Almeida van plan is. Vorig jaar bewees de Portugees dat hij een van de snelste klassementsrenners is op een vlakke aankomst. Wanneer er niet al te veel renners meer van de partij zijn, zal hij zeker zijn benen eens testen. Zijn ploeggenoot Mikkel Honoré is wat dat betreft meer een outsider, maar ook hij kan op dit terrein meer dan prima uit de voeten. Voor hem zal het dan eerder uit een late aanval raak moeten zijn.

Als laatst willen we nog enkele outsiders genoemd hebben. Matej Mohoric en Quinten Hermans zijn interessante namen voor aan late aanval. Fabio Felline en Enrico Battaglin zouden dan weer vanuit de sprint van een uitgedunde groep kunnen toeslaan. Als absolute joker zou Gianni Vermeersch een leuke pick kunnen zijn. De Belg weet zich als geen ander te positioneren en zijn ploeg zal na zondag in de winning mood verkeren.

Wat zegt TOTO over etappe 3 Giro d'Italia?

Peter Sagan - 3,75
Caleb Ewan - 6,50
Giacomo Nizzolo - 8,00
Patrick Bevin - 15,00
Simone Consonni - 21,00
Tim Merlier - 21,00
Gianni Moscon - 26,00
Diego Ulissi - 35,00

Wat zegt In de Leiderstrui over etappe 3 Giro d'Italia?

Wesley - Peter Sagan
Tom - Gianni Moscon
Wilbert - Diego Ulissi
Jannick - Peter Sagan
Joëlle - Peter Sagan
Gabriël - Peter Sagan
Lex - Peter Sagan
Pim - Giacomo Nizzolo
Jorick - Giacomo Nizzolo
Marijn - Peter Sagan

Wat zeggen de lezers van In de Leiderstrui?

Poll

Wie wint etappe 3 in de Giro d'Italia?

Door: Jannick van der Hooft - j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Nabeschouwing: 'Van der Poel is topfavoriet voor de eerste gele trui in de Tour'

Legendarische koersen, mooie en minder mooie momenten, spraakmakende incidenten en opmerkelijk nieuws. Wekelijks gebeurt er g...

Vijf Talking Points na Zwitserland | Opgave Van der Poel, Dumoulin en Tokio

De Ronde van Zwitserland is achter de rug. Met Mathieu van der Poel en Tom Dumoulin aan de start was het een race die voor de...

Jumbo-Visma vindt Van der Poel topfavoriet NK: 'Realiseren dat het een lastige opgave is'

Jumbo-Visma heeft in de vooruitblik op het NK wielrennen de favorietenrol in de voeten van titelverdediger Mathieu van der Po...

[Update] Bernal en vriendin coronavrij verklaard; Colombiaan poseert met Urán

(4 juni 17.45 uur) Egan Bernal is na afloop van de Giro d'Italia positief getest op het coronavirus. Dat maken zijn perswoord...

BORA-hansgrohe naar Tour de France met Kelderman, Schelling en Sagan

BORA-hansgrohe heeft de selectie voor de Tour de France bekendgemaakt. De Duitse formatie neemt twee Nederlanders mee: Ide Sc...

IDL Neo | Het volgende wonderkind van UAE staat klaar: wie is Juan Ayuso?

Zoals elk jaar gaan er ook in 2021 nieuwe talenten, jong of als laatbloeier, de overstap naar de top van het wielrennen wagen...

Wielrennen op TV 15 juni 2021 | Met bord op schoot naar Italiaanse koers kijken

Voor de wielerkijker was het een ware rustdag op maandag, maar op dinsdag kunnen we weer aan de slag voor de televisie. We ga...

Trainer Heijboer over vorm Van Aert: 'We staan momenteel niet waar we willen staan'

Wout van Aert heeft een terugslag gekend door zijn blindedarmontsteking, maar bij Jumbo-Visma geloven ze er nog altijd in dat...

Prestaties Urán in Zwitserland zetten Vaughters aan het denken: 'Tourtactiek ligt open'

EF Education-NIPPO is aan het twijfelen geslagen over de Tourtactiek. De tweede plek van Rigoberto Urán in de Ronde van Zwits...

Voorbeschouwing NK tijdrijden | Dumoulin topfavoriet, clash bij de vrouwen

De Nederlandse kampioenschappen op de weg staan weer voor de deur. Op 16 juni klinkt het startschot van de nationale tijdrit....

Lees meer

Net binnen

Wielrennen op TV 16 juni 2021 | NK en BK tijdrijden live te zien én koers in Italië!

Woensdag hoeven we ons niet te vervelen, want de Nederlandse en Belgische kampioenschappen tijdrijden staan voor de deur! Daa...

Voorbeschouwing NK tijdrijden | Dumoulin topfavoriet, clash bij de vrouwen

De Nederlandse kampioenschappen op de weg staan weer voor de deur. Op 16 juni klinkt het startschot van de nationale tijdrit....

Van den Berg kon zege vergeten na lekke band: 'Was klaar om te sprinten voor de winst'

Lars van den Berg zag zijn kansen op een overwinning in Parijs-Camembert in rook opgaan vanwege een lekke band. Zodoende gree...

Vreugde bij Godon na winst in Parijs-Camembert: 'Wist dat ik geduld moest hebben'

AG2R Citroën Team was dinsdag aan het feest tijdens Parijs-Camembert. Dorian Godon ging er voor het tweede jaar op rij met de...

Van Garderen (32) kondigt wielerpensioen aan: 'Voel me niet meer supereffectief'

Tejay van Garderen heeft aangekondigd zijn fiets na de Amerikaanse kampioenschappen aan de haak te hangen. De 32-jarige renne...

Lees meer