Favorieten etappe 3 Ronde van Romandië 2022 | Heerlijke etappe voor de aanvallers, of toch Teuns? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 3 Ronde van Romandië 2022 | Heerlijke etappe voor de aanvallers, of toch Teuns?

Favorieten etappe 3 Ronde van Romandië 2022 | Heerlijke etappe voor de aanvallers, of toch Teuns?

De derde etappe in de Ronde van Romandië is er één die ongeveer tachtig procent van het peloton omcirkeld zal hebben. Vanuit de vlucht kan er worden gewonnen, maar het peloton kan er ook om strijden aan de streep. Tijd om de boel nader uit te lichten. In de Leiderstrui bespreekt het parcours, het weerbericht en de favorieten voor de dagzege.

Parcours etappe 3 Ronde van Romandië 2022

Favorieten etappe 3 Ronde van Romandië 2022 | Heerlijke etappe voor de aanvallers, of toch Teuns?

De hele dag op en af, maar de klimmetjes zijn nergens lang en nergens heel steil. Ideaal werk dus voor een leuke kopgroep, al zullen er ook in het peloton ambities zijn om dit met een uitgedunde groep af te maken. Vanuit de start wordt het in ieder geval koers, dat is zeker. In de Zwitserse heuvels doemt de beklimming van de Dompierre al na een kleine zeven kilometer op. Met 4,5 kilometer aan 4,9 procent is het geen al te steil ding, maar wel eentje om koers te maken. Mannen met slechte benen zullen het hier al zwaar krijgen.

Na de top van de eerste klim volgt een overgangsfase, al zal het hier ook geen meter vlak zijn. De beklimming van de Chables - met de top na zestig kilometer - is met 5,7 procent gemiddeld al een stukje pittiger, maar met 2,5 kilometer ook minder lang. Die trend zet zich door richting de finale, waarin de klimmetjes elkaar á la Vlaamse klassiekers constant opvolgen, met nogmaals de klim van de Dompierre en de Sedelles als afsluiter. De top van deze laatste klim ligt op minder dan acht kilometer van de streep en dus kan er iets worden gedaan op de klim, of in de afdaling.

Die afdaling is een loper, maar wel met vijf haarspeldbochten en de finish beneden. De finish in Valbroye loopt nog een beetje op, dus mocht er daar een kopgroepje of uitgedund peloton sprinten voor de zege, dan wordt timing heel belangrijk.

Beeld uit de laatste afdaling. Welke strijd gaan we hier zien?

Tijden:
Start: 13.45 uur
Finish: rond 17.39 uur

Weer etappe 3 Ronde van Romandië 2022

Het zou weleens voor de laatste dag van deze week heel lekker weer kunnen zijn in Zwitserland. Waar er in het weekend regen wordt voorspeld, schijnt de zon op vrijdag nog volop in start- en finishplaats Valbroye. Het kwik stijgt richting de namiddag naar maximaal 18 graden, waarmee de renners absoluut niets te klagen hebben. Van wind is er in de derde etappe amper sprake.

Favorieten etappe 3 Ronde van Romandië 2022

Favorieten etappe 3 Ronde van Romandië 2022 | Heerlijke etappe voor de aanvallers, of toch Teuns?
Ethan Hayter

Zonder punch of finish bergop komt er een grote groep renners in beeld die kan gaan winnen. Vanuit de vlucht? Misschien. Vanuit het peloton? Ook mogelijk. Laten we eerst de eerste groep er eens uitpikken. Er staan namelijk al wel wat interessante namen op achterstand in het algemeen klassement. Wat te denken van Toms Skujins (Trek) en Rémi Cavagna (Quick Step)? Skujins zat donderdag al mee in de vlucht van de dag, maar de Let zal best nog eens willen. In die categorie noemen we ook Andrey Amador, die namens INEOS heel actief was in de Tour of the Alps.

Voor namen als Sergio Higuita en Thibaut Pinot is dit misschien iets te 'makkelijk', maar iemand als Maximilian Schachmann schrijven we dan weer wel op. Test hij na een periode van ziekte de benen namens BORA-hansgrohe? Ook ras-aanvallers zoals Geoffrey Bouchard (AG2R) en Mattia Cattaneo (Quick Step) en iemand als Bob Jungels (AG2R) hebben al voldoende achterstand om wat ruimte te claimen.

Raakt het peloton in de finale vooraan en sprinten de klassementsmannen erom, dan schuiven we Dylan Teuns naar voren. Die toonde in de eerste etappe al aan dat hij de topvorm heeft meegenomen uit de Ardennen. Ethan Hayter van INEOS ontbrak in de finale van die rit, maar vindt hier misschien ook wel meer een etappe op zijn maat. Ook goed klimmende sprinters zoals Dion Smith (BikeExchange) en Jon Aberasturi (Trek) kunnen misschien uitpakken.

Favorieten lezers etappe 3 Ronde van Romandië 2022

Poll

Wie wint de derde etappe in de Ronde van Romandië?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws